Guvernele din Europa de Est si Asia Centrala isi unesc fortele pentru a promova intensificarea eforturilor de sustinere a familiilor vulnerabile si de renuntare la plasarea in institutii a copiilor sub trei ani. Cel putin 1,3 milioane de copii din regiune sunt separati de familiile lor, adesea din cauza saraciei sau a incapacitatii familiei de a face fata unor situatii de stres, arata studiul Copiii sub trei ani aflati in institutii de ocrotire in Europa de Est si Asia Centrala: o analiza a situatiei regionale din perspectiva drepturilor lansat astazi in Bulgaria, in cadrul unei conferinte ministeriale regionale.
Din cele 1,3 milioane, un numar estimat de 31.000 de copii plasati in institutii au sub trei ani. Lasati intr-o astfel de forma de protectie la o varsta atat de frageda, acestia risca grave intarzieri in dezvoltarea lor.
Conferinta de doua zile, la care participa delegatii din 20 de tari, este gazduita de Guvernul Bulgariei, sub patronajul Presedintelui Rosen Plevneliev si in colaborare cu UNICEF. Scopul acesteia este realizarea unui schimb de experienta si promovarea invatarii reciproce care sa permita guvernelor sa elaboreze si sa implementeze politici ce ofera un sprijin mai consistent familiilor. Statele pot lucra impreuna pentru a preveni plasamentul copiilor, mai ales al celor mai mici, in institutii.
Legislatia menita sa previna institutionalizarea copiilor mici
Romania, Serbia si Croatia sunt singurele tari din regiune care au aprobat o legislatie menita sa previna institutionalizarea copiilor mici. Se asteapta ca, dupa aceasta conferinta, si alte tari sa le urmeze exemplul.
„Conventia cu privire la Drepturile Copilului recunoaste importanta sprijinului acordat familiilor care permite copiilor sa creasca intr-un mediu familial. Familia poate fi cel mai protector loc pentru un copil”, a afirmat Marie-Pierre Poirier, Directorul Regional al UNICEF pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente.
„Gratie Republicii Bulgaria, putem realiza aici un schimb de experienta pentru a stabili actiunile viitoare”, a adaugat Directorul Regional. „Regiunea noastra se confrunta cu o serie de provocari, dar detine si cunostintele necesare pentru a le depasi. Dorim sa cream o retea a solidaritatii in care tarile sa lucreze impreuna pentru a oferi copiilor cel mai bun start in viata”.
Copii cu dizabilitati sunt cei mai afectati
Consultantul Regional al UNICEF in domeniul Protectiei Copilului, Jean Claude Legrand, si-a exprimat preocuparea cu privire la faptul ca, in unele tari, copiii sub trei ani prezinta un risc de a fi plasati in institutii de trei ori mai mare decat copiii mai mari. Aproximativ 30% dintre copii institutionalizati sunt copii cu dizabilitati – intr-una din tari, proportia acestora este de 60%. Acestia sunt printre cei mai stigmatizati copii. Din acest motiv, politicile de protectie sociala trebuie sa acorde prioritate copiilor celor mai mici si mai vulnerabili.
„Exista prea multe bariere ce impiedica copiii care au cel mai mult nevoie de ajutor sa creasca intr-o familie. Un numar mai mare de servicii de ingrijire a copilului dublate de servicii de suport familial si eforturi de eliminare a obstacolelor legislative nejustificate care impiedica asistentii maternali sa preia rolul de ingrijitori ar contribui la ameliorarea situatiei”, a adaugat acesta.
Studiul subliniaza faptul ca resursele folosite in prezent pentru protectia copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca ar putea fi investite mai eficient in servicii familiale multisectoriale si adaptate.
Documentul pune accent si pe faptul ca ar trebui sa se recurga la institutionalizare doar in ultima instanta avand in vedere ca, potrivit cunostintelor din domeniu, fiecare trei luni petrecute intr-o astfel de institutie intarzie dezvoltarea fizica a copilului cu o luna. Copiii risca de asemenea sa nu se ataseze de parinti si sa sufere atrofieri la nivelul creierului.
Guvernele sunt indemnate:
- Sa intensifice intarirea capacitatilor si sa stabileasca standarde de practica pentru personalul din maternitati si spitalele de pediatrie in ceea ce priveste sustinerea parintilor nou-nascutilor cu dizabilitati si a celor din categoriile cele mai vulnerabile in ideea de a preveni separarea copiilor de familie;
- Sa modifice legislatia pentru a reduce cazurile de plasare in institutii a copiilor sub trei ani, aceasta decizie fiind luata doar in ultima instanta si tinand cont de interesul superior al copilului;
- Sa elaboreze sau sa dezvolte raspunsuri si servicii de tip familial corespunzatoare care sa sustina familiile biologice sau asistentii maternali in cazul copiilor sub trei ani;
- Sa elimine orice bariera ce impiedica copiii lipsiti de ocrotirea parinteasca sa fie plasati la asistenti maternali sau in alte forme de ingrijire de tip familial;
- Sa acorde prioritate alocarii de resurse serviciilor locale adecvate care ofera solutii alternative pentru copiii mai mici de trei ani, focalizandu-se asupra nevoilor copiilor cu dizabilitati; acest lucru include militarea pentru accesarea fondurilor de dezvoltare ale Comisiei Europene – folosite deseori pentru sprijinirea institutiilor – care sa ajute tarile sa faca tranzitia la servicii de tip familial;
- Sa incheie parteneriate cu mass-media si societatea civila pentru a promova incluziunea sociala a copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca si a copiilor cu dizabilitati.
Conventia ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (2010) si Ghidul privind ingrijirea alternativa a copiilor (2009) au intarit obligatia statelor de a crea alternative comunitare la institutionalizare. Anul trecut, in cadrul Parlamentului European, UNICEF si Oficiul Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului au facut apel la guvernele din regiune sa reduca situatiile de institutionalizare a copiilor.