Studiile de specialitate arata ca persoanele care sufera de psoriazis au o viata sociala redusa, se simt rusinati si nesiguri in viata lor personala si profesionala, iar multi dintre ei au dificultati in gasirea unui loc de munca. In cazul multor pacienti cu psoriazis, depresia este cel mai comun simptom psihiatric asociat cu boala.
Starea de spirit a pacientilor cu psoriazis
Conform unui studiu recent realizat in randul unor pacienti cu psoriazis, 89% dintre acestia se simteau rusinati cu privire la modul in care aratau, 58% sufereau de anxietate din cauza bolii, 42% nu aveau incredere in ei, iar 24% se luptau cu depresia. Pe de alta parte, 26% dintre ei au declarat ca boala le-a afectat viata de familie, iar 44% au intampinat dificultati la serviciu.
Dr. Alin Nicolescu, secretar general Societatea Romana de Dermatologie (SRD) afirma: “Recomandam pacientilor sa se adreseze medicilor inca de la primele semne ale bolii, intrucat aceasta afectiune poate sa fi tinuta sub control cu tratamentul potrivit urmat neintrerupt. Reamintesc si faptul ca starea de spirit a pacientilor este foarte importanta. Familia si cei din jurul persoanelor cu psoriazis trebuie sa le acorde tot sprijinul, ajutandu-i astfel sa-si pastreze starea de spirit pozitiva si sa poata duce o viata normala.”.
Psoriazisul nu este o boala contagioasa
Rozalina Lapadatu, Presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) si pacient cu psoriazis declara: „Aceasta afectiune nu se transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa prin atingere sau orice alta forma de contact. Vreau sa ii incurajez pe cei care cunosc persoane cu psoriazis sa le fie alaturi si sa se comporte normal in relatia cu ei. Nu uitati, pacientul cu psoriazis simte atat povara bolii, cat si reactiile celor din jur. Renuntati la prejudecati, la discriminare, la tendinta de a-i izola. Doar asa ii veti ajuta cu adevarat!”.
Delia Matache – prima artista din Romania care sprijina pacientii bolnavi de psoriazis, lanseaza in premiera videoclipul piesei „Ia-ma de mana”, dedicat luptei pe care pacientii o poarta in fiecare zi cu ei insisi, cu discriminarea si prejudecatile celor din jurul lor, cu teama fata de reactia persoanelor cu care intra in contact si cu izolarea.
Delia Matache a lansat imnul oficial al bolnavilor de psoriazis: Ia-ma de mana
„Am primit cu sufletul deschis propunerea celor de la APAA de a sustine prin aceasta melodie bolnavii de psoriazis si lupta lor zilnica, mai ales ca am o prietena care sufera de aceasta boala si stiu cu ce probleme se confrunta in fiecare zi. Nu putine sunt situatiile de viata cand este marginalizata sau chiar exclusa de catre ceilalti, ceea ce sunt convinsa ca li se intampla si altor persoane cu psoriazis. Prin aceasta piesa vreau sa transmit tuturor mesajul ca sunt alaturi de pacienti, pe care ii indemn sa fie optimisti si sa nu lase prejudecatile celorlalti sa-i impiedice sa aiba o viata normala”, declara Delia.
Melodia „Ia-ma de mana” a fost lansata in toamna anului 2012, iar pana acum a avut mai mult de 1.500.000 de accesari pe Youtube. Versurile melodiei au fost compuse de catre pacientii cu psoriazis, care au fost selectati dintre 160 de persoane participante la un concurs desfasurat pe pagina de Facebook a APAA. Making of-ul videoclipului il puteti viziona pe Youtube.
Lansarea videoclipului face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”, campanie desfasurata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) pe tot parcursul anului 2013, cu sprijinul Societatii Romane de Dermatologie (SRD). Scopul campaniei este acela de a atrage atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase, dar si sa-i ajute pe pacienti sa accepte boala, sa acorde mai multa importanta starii de spirit pozitive si sa aiba o viata normala.
Despre APAA
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) s-a infiintat pentru a oferi suport persoanelor si familiilor celor afectati de aceste boli. Principalele obiective ale Asociatiei sunt reintegrarea sociala si profesionala a pacientilor cu afectiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacientilor si familiilor lor, precum si impulsionarea responsabilizarii structurilor guvernamentale in problematica acestor boli.
Pentru mai multe informatii despre APAA vizitati: www.apaa.ro, dar si pagina de Facebook a asociatiei.