O sanatate orala buna este un factor esential pentru calitatea vietii si pentru o stare generala buna a organismului, dar multi romani sufera din cauza problemelor aparute in urma unei igiene orale precare. Aceste probleme variaza de la neplacerile cauzate de aparitia cariilor, pana la dezvoltarea cancerului oral.
Intr-un studiu efectuat pe un numar de 3.504 respondenti din Franta, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Spania si Marea Britanie, 70% de persoane au declarat ca sunt multumite de starea sanatatii lor dentare. Cu toate acestea, mai mult de jumatate au declarat ca nu mai au toti dintii naturali.
„O igiena orala buna este esentiala pentru calitatea vietii si pentru un corp sanatos”, a declarat Prof. Kenneth Eaton, Presedintele Platformei Europene pentru o Igiena Orala mai Buna. “Rezultatele acestui studiu confirma cercetarile noastre anterioare si demonstreaza existenta unor diferente semnificative in ceea ce priveste obiceiurile si nivelul de cunostinte despre normele de igiena orala ale persoanelor intervievate. Tratamentele bolilor cavitatii bucale sunt costisitoare, dar netratarea acestora creste riscul asociat diabetului, bolilor cardiovasculare sau cancerului. Acest studiu demonstreaza ca multi dintre cetatenii europeni ar trebui sa urmeze o serie de pasi simpli, care ii pot ajuta sa isi imbunatateasca rapid sanatatea orala.”
In Romania, conform unui studiu elaborat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sanatate orala, igiena dentara se rezuma, in cea mai mare parte, la spalatul pe dinti. Aproape 80% dintre respondenti au probleme dentare și aparitia cariilor este cea mai frecventa afectiune.
Studiul releva faptul ca 4 din 10 persoane prezinta probleme cauzate de placa dentara bacteriana, iar 3 din 10 au respiratia urat mirositoare și dinti sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinti sensibili sunt durerile aparute in momentul in care mananca produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsa de consumul produselor dulci / acre (50%) sau atunci cand intra in contact cu aerul rece (47%). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat in cea mai mare parte sangerarea gingiilor dupa periaj, iritarea gingiei si inflamatii ale acesteia.
Raportul privind „Starea de Sanatate Orala in Europa”, care a fost comandat de catre Platforma pentru o Sanatate Orala Mai Buna in Europa, subliniaza in mod clar provocarile cu care cetatenii si factorii de decizie se confrunta atunci cand incearca sa imbunatateasca sanatatea orala.
Ingrijirea dentara curativa traditionala reprezinta o povara economica semnificativa pentru multe tari industrializate: cheltuielile actuale ale celor 27 de tari UE pentru toate aspectele legate de ingrijire si tratament sunt de aproape 79 miliarde €, iar daca tendintele continua aceasta cifra ar putea poate ajunge la 93 miliarde € in 2020.
Sursa: Campania „Zambeste Romania”, initiata de GlaxoSmithKline.
Din pacate, romanii vor avea intotdeauna probleme dentare. Tratamentele stomatologice de calitate sunt scumpe iar sistemul nostru de sanatate nu sprijina deloc pacientii cu probleme dentare, deci toti banii pentru tratamente trebuie sa vina din propriile buzunare.
Totodata, nu promovam suficient de mult educatia sanitara orala iar oamenii nu inteleg ca un periaj dentar corect si regulat poate face minuni si sa tina cariile departe pentru mult timp.