Alzheimer reprezinta cea mai raspandita forma de dementa, respectiv 50%, afectand din ce in ce mai mult populatia prin prisma fiziologiei si ritmului de viata.
Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva, care determina mai multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate, precum deteriorarea din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari de comportament.
Oamenii de stiinta au descoperit recent o cauza a aparitiei afectiunii Alzheimer: „diabetul zaharat de tip 3”, conform The Telegraph. Aceasta forma de rezistenta la insulina are cel mai adesea drept cauza o dieta nesanatoasa. Iar nivelurile ridicate de insulina pot dauna creierului in acelasi mod in care muschii, celulele adipoase si hepatice sunt afectate de diabetul de tip 2. Mai mult, daca este expus prea mult la insulina, acesta nu va mai raspunde la hormon, ceea ce va afecta capacitatea de a gandi si de a crea noi amintiri, in cele din urma ducand la leziuni permanente.
Dieta de tip mediteranean ofera protectie impotriva afectiunii
O dieta bogata in grasimi si zahar a fost asociata unui risc mare de aparitie a bolii Alzheimer, in timp ce numeroase studii de sanatate efectuate in mai multe tari arata ca o dieta sanatoasa de tip mediteranean ofera protectie impotriva afectiunii. Dieta mediteraneana se bazeaza foarte mult pe consumul de fructe, legume proaspete si carbohidrati complecsi cum ar fi painea integrala, cerealele si leguminoasele.
In diabetul de tip 2, consumul de produse bogate in grasimi si zahar creste nivelurile de insulina atat de mult incat muschii, celulele adipoase si cele hepatice nu mai sunt afectate de acest hormon (cresterea rezistentei la insulina a tesuturilor periferice). Prin urmare, cantitatea de glucoza si grasime din sange creste fara masura, fortand pancreasul sa produca si mai multa insulina pentru a-i rezista. Intr-un final, pancreasul se epuizeaza si productia de insulina scade la niveluri foarte mici. In anul 2012, in Romania existau aproximativ 800.000 de persoane cu diabet zaharat.
Numeroase studii ajuta la gasirea unei solutii
Un studiu efectuat pe un esantion mic de pacienti de la Universitatea Washington a descoperit ca persoanele care au folosit un spray nazal pe baza de insulina au retinut mai bine detaliile unei povesti si s-au putut concentra mai mult timp. Dupa ce este pulverizata, insulina se transforma intr-un gel lipicios pe masura ce se incalzeste sub actiunea temperaturii de la nivelul nasului, apoi patrunde in cavitatea nazala si actioneaza extrem de eficient asupra corpului.
O alta cercetare aflata in curs, care implica 240 de voluntari care prezinta semne timpurii de dementa, va putea oferi informatii suplimentare cu privire la capacitatea acestui tip de spray (daca intradevar poate proteja memoria si capacitatea de invatare) si va monitoriza schimbarile din creierul pacientilor.
Expertii de la Universitatea Brown au efectuat un studiu pe cobai, care s-a bazat pe rolul insulinei de a reglementa semnalele nervoase legate de memorie, de invatare si producerea energiei din glucoza. Cercetarea a aratat ca blocarea insulinei din creierul cobailor le-a dat stari de dezorientare, fiind incapabili sa gaseasca drumul de iesire dintr-un labirint.
Daca teoria este corecta, atunci un stil de viata sanatos, cum ar fi consumul de alimente sanatoase si un program zilnic de exercitii fizice, ar putea reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer si ar inversa sau incetini procesul de pierdere a memoriei la pacientii cu aceasta conditie.
Boala Alzheimer precum si celelalte forme de dementa reprezinta o provocare majora pentru starea nationala de sanatate si pentru societate. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta boala, intra pe site-ul oficial al Societatii Romane Alzheimer.
Societatea Romana de Sprijin a Varstnicilor si Suferinzilor cu Afectiuni de tip Alzheimer este o organizatie umanitara, non-guvernamentala, initiata de cadre cu pregatire medicala – medici, asistenti medicali, studenti la medicina, psihologie, asistenta sociala, la care treptat au aderat membri de familie si persoane cu dementa, precum si alte persoane interesate de problematica varstnicilor.
Pingback: Mentinerea unui creier sanatos: cele mai noi solutii