Patronatul Apelor Minerale din Romania (APEMIN) au lansat „Ghidul apelor minerale naturale„, editat cu suportul stiintific al Societatii Nationale a Apelor Minerale, material care prezinta domeniul apelor minerale intr-o forma structurata si usor de inteles. Iata cateva informatii extrase din ghid.
Apa reprezinta in medie 75% din masa corporala a unui sugar, 60% din cea a unui adult si 50% la varstnici. In diferite procente, ea se regaseste in structura tuturor partilor componente ale organismului:
- Sange 83% apa
- Muschi 80%
- Par 70%
- Piele 65%
- Oase 20%
Un om poate sa supravietuiasca fara hrana in jur de 30 de zile, dar in lipsa apei viata ii este pusa in pericol dupa numai 3 zile. Reinnoirea apei in corpul uman se face intr-un ritm de 10-15% pe zi la copil si de 3 – 6% pe zi la adult. Cu alte cuvinte aceasta inseamna ca in cca. 4–5 saptamani, 60% din corpul nostru se schimba in totalitate.
Apa pe care o bem este absorbita in organism la nivelul intestinului gros, unde intra in sange, prin intermediul caruia este transportata in tot corpul. Datorita faptului ca este un solvent universal, ea contribuie la transportul nutrientilor pana la ultima celula. Tot apa asigura buna functionare a rinichilor si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Reglarea temperaturii corpului, hidratarea pielii sau lubrifierea ochilor se fac tot cu ajutorul apei.
O cantitate de 10 – 15 litri de apa circula in permanenta la nivelul tubului digestiv, asigurand dizolvarea si digestia alimentelor. Cea mai mare parte din aceasta apa este apa reabsorbita la nivelul colonului, evitandu-se astfel pierderea excesiva prin scaun.
Necesarul mediu de apa al organismului uman este de 2,5 litri/zi, cantitate care asigura echilibrul hidric la nivelul corpului si contrabalanseaza pierderile prin urina, transpiratie sau respiratie. Pentru asigurarea lactatiei, necesarul zilnic al mamelor care alapteaza poate atinge 3 – 4 l/zi.
Din acest necesar, 1 litru provine din mancare, restul de 1,5 litri revenind bauturilor (apa, ceai, suc etc.). Acesta este motivul pentru care cele mai utilizate volume pentru ambalarea apelor minerale naturale sunt sticlele din PET de 1,5 litri. O singura astfel de butelie asigura necesarul zilnic de apa pentru o persoana.
In cazul apelor minerale naturale, rolul benefic asupra organismului este amplificat pe de o parte de continutul acestora in saruri minerale, iar pe de alta parte de puritatea lor originara, caracterizata prin lipsa totala a contaminantilor de origine antropica.
Mineralele se gasesc in apa disociate, sub forma de electroliti cu sarcina pozitiva (cationi) sau negativa (anioni). Principalii cationi sunt: calciul (Ca), magneziul (Mg), sodiul (Na) si potasiul (K), iar in categoria anionilor intra: bicarbonatul (HCO3), clorul (Cl), sulfatul (SO4) si azotatii (NO3). La acestea se adauga oligoelementele reprezentate prin metale si metaloizi cu o concentratie redusa atat in apa, cat si in corpul uman, precum manganul (Mn), fierul (Fe), fluorul (F), siliciul (Si), seleniul (Se), zincul (Zn) etc. Toate acestea au un rol hotarator in constituirea si functionarea organismului uman.
Organismul isi asigura o mare parte din necesarul de minerale din alimente (vegetale si carne), datorita faptului ca aici ele se gasesc sub forma de compusi organici, care sunt mai usor asimilabili de catre corpul uman decat compusii ionici anorganici, forma sub care se gasesc mineralele in apa. Totusi, specialistii recunosc in unanimitate ca aportul de minerale din apa minerala nu este de neglijat, el venind sa completeze necesarul organismului, cu atat mai mult in cazurile in care nu avem o alimentatie foarte variata si cu cat fructele si legumele pe care le mancam astazi cresc adesea pe soluri ale caror resurse minerale au fost de mult timp epuizate prin culturi intensive.
Chiar daca apa minerala naturala joaca un rol important in remineralizarea corpului uman, un slogan de genul: daca bei 2 litri din apa “X” iti asiguri 90% din necesarul zilnic al organismului in compusul “Y”, trebuie privit cu scepticism, el reprezentand mai mult o formula de marketing, decat un adevar stiintific.
In tabelul urmator sunt prezentate sintetic cateva efecte benefice sanatatii, ale unor elemente sau compusi chimici din apa si necesarul zilnic al organismului in acestea.
Directiva europeana 2009/54/CE interzice sa se atribuie unei ape minerale naturale proprietatea de a preveni, trata sau vindeca anumite boli. Se accepta totusi mentionarea pe eticheta apelor minerale a unor indicatii cu caracter general de genul: “stimuleaza digestia”, “poate facilita functiile hepato-biliare”, “poate avea efect diuretic”, “poate avea efect laxativ” sau “corespunde unui regim sarac in sodiu”, daca aceste efecte au fost demonstrate stiintific.
Este recunoscut faptul ca apele minerale carbogazoase, cu precadere cele alcaline (bicarbonatate sodice) sau alcalino-teroase (bicarbonatate calcice si/sau magneziene), administrate odata cu alimentele sau cu putin timp inainte de masa, stimuleaza functiile digestive, excita secretia si motilitatea gastrica, secretiile intestinale, pancretice si biliare, favorizand o mai accelerata absorbtie intestinala a alimentelor.
Datorita acestor efecte, apele carbogazose sunt folosite ca ape de masa, stimuland apetitul si digestia. Este cazul apelor minerale de tip Borsec, Perla Harghitei, Poiana Negri, Tusnad, Buzias, Biborteni etc. In același timp, apele bicarbonatate sodice, inclusiv cele carbogazoase de tip Bodoc, ingerate cu mai mult de o ora inainte de masa, diminueaza secretia gastrica, neutralizeaza acidul clorhidric aflat in solutie in stomac, constituind astfel un adevarat pansament gastric pentru cei suferinzi de hiperaciditate.
Sursa: Ghidul apelor minerale naturale, APEMIN.