Apiterapia reprezinta folosirea in scop medicinal a produselor apicole (miere, venin, laptisor de matca, propolis, ceara de albine). Aceasta forma de terapie este la fel de veche ca medicina umana, fiind utilizata in Egiptul antic, Grecia si China.
Hipocrate, “parintele medicinei”, a recunoscut proprietatile tamaduitoare ale veninului de albine in tratarea artritei si a altor afectiuni comune. In zilele noastre, dovezile stiintifice arata ca produsele apicole imbunatatesc circulatia, reduc inflamatiile si stimuleaza imunitatea. Prin apiterapie se trateaza scleroza multipla, artrita, guta, zona zoster, tendinita.
Terapia prin produse apicole sau apiterapia a luat amploare de cand multe persoane suferind de scleroza multipla au afirmat ca au constatat imbunatatiri in urma tratamentului. Desi numarul celor care apeleaza la aceasta metoda pentru a combate afectiunea creste, scepticii nu sunt convinsi de efectele concrete ale apiterapiei.
S-a demonstrat ca mierea este singurul produs din lume care nu a putut fi obtinut artificial in laborator. Produsele apicole au valoare de binom, fiind simultan aliment si medicament; ele nu doar ca vindeca, ci hranesc si energizeaza. Acestea contin proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, enzime, hormoni, substante antibiotice.
Iata cum utilizeaza apiterapia produsele provenite de la albine.
Apiterapia cu miere
Conform apitherapy.org, mierea a fost folosita ca medicament timp de mii de ani de catre numeroase culturi. Mierea vie (care nu a fost filtrata, tratata termic sau procesata) este un remediu eficient, fie ca se administreaza intern sau local. Compozitia sa chimica o face mai usor de digerat decat zaharul, iar metabolismul sau nu stimuleaza secretia de insulina in acelasi grad ca zaharul.
Indicatiile pentru administrarea orala includ insomnia, anorexia, ulcerul, constipatia, osteoporoza si laringita. Un studiu clinic desfasurat in Arabia Saudita a constatat ca mierea calmeaza indigestia cronica si ajuta la vindecarea ulcerului hemoragic. De asemenea, aceasta actioneaza ca un antibiotic cu spectru larg si are proprietati antifungice si antivirale.
Pe plan extern, mierea este folosita pentru a trata piciorul atletului, eczeme, rani la nivelul buzelor si leziuni sterile sau infectate rezultate in urma accidentelor, operatiilor sau arsurilor. In unele tari, ca Franta si Germania, medicii recomanda mierea pentru vindecarea ranilor superficiale si profunde, cum sunt abcesele.
Mierea vie este un antiseptic natural; ea distruge microbii deoarece este hidrofila, adica absoarbe apa, deshidratand orice bacterie. De asemenea, contine enzima numita oxidat de glucoza, care este convertita in peroxid de hidrogen, un alt agent antimicrobian.
In plus, mierea reduce semnificativ dimensiunile cicatricilor postoperatorii, trateaza cataracta si conjuctivita, regleaza microflora digestiva si calmeaza starile nervoase. Sunt cunoscute si efectele benefice asupra pielii, acest produs fiind folosit pentru curatarea si hidratarea pielii.
Apiterapia cu propolis
Propolisul a fost utilizat secole de-a randul ca antiseptic, antimicrobian si detoxifiant. Albinele il folosesc pentru a se apara de bacterii, captusind interiorul stupului cu aceasta substanta lipicioasa. Propolisul contine flavonoide, cunoscute pentru activitatea antiinflamatorie si antioxidanta si pentru consolidarea tesutului si efectele regenerative.
In tarile in care antibioticele nu sunt disponibile la scara larga, proprolisul este administrat pentru vindecarea ranilor. Folosit in curatarea acestora sau ca alifie, propolisul previne dezvoltarea bacteriilor din taieturi si arsuri si accelereaza procesul de vindecare a leziunilor.
Utilizat ca apa de gura, acest produs previne respiratia urat mirositoare, gingivita si cariile. De asemenea, propolisul este eficient pentru artrita, furuncule, acnee, dermatite, astm, ulcere si boli inflamatorii intestinale. In combinatie cu laptisorul de matca, propolisul poate ameliora efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei.
Apiterapia cu polen
Polenul este sursa principala de proteine dietetice pentru albine. Acestea il aduna de pe flori si ii adauga apoi nectar si enzime. Polenul a devenit un supliment nutritional popular deoarece contine 25% proteine, toti aminoacizii esentiali, vitamine, minerale, cu exceptia vitaminei B12.
Este o sursa bogata in enzime si antioxidanti, avand o densitate nutritiva mai mare decat cea a fructelor si legumelor. De aceea, completarea dietei cu polen este o modalitate foarte buna de a imbunatati semnificativ aportul de nutrienti.
Polenul are proprietati antiinflamatorii, anticancerigene si antiartritice. De asemenea, este util in tratarea varicelor, nivelului ridicat de colesterol si trigliceride, oboselii, infertilitatii, impotentei, anorexiei, constipatiei, diareei, prostatei, depresiei, formarii de cicatrice. Polenul este compatibil cu alte terapii, fiind utilizat pe termen lung, deoarece nu este toxic si poate fi administrat ca supliment in timpul sarcinii.
Apiterapia cu venin de albine
Veninul este produs de doua glande asociate acului albinelor lucratoare. Productia acestuia creste in primele doua saptamani de viata ale lucratoarei adulte si atinge nivelul maxim atunci cand albina este implicata in apararea stupului si cautarea hranei.
Utilizat in doze mici, veninul poate trata un numar considerabil de boli. Insa, in contact cu membrane mucoase sau cu ochii, acesta provoaca arsuri si iritatii. Veninul de albine contine apa in proportie de 88%, glucoza, fructoza, fosfolipide, enzime si peptide. In mod traditional, veninul era administrat cu albine vii, stimulate sa intepe zona afectata. Potrivit beevenom.com, in functie de natura bolii, acest produs se foloseste sub forma de crema, alifie, unguent sau injectare.
Veninul de albine confera o rezistenta crescuta la cancer, este eficient in cazul paraliziilor si este administrat in tratarea astmului bronsic, artritelor, reumatismului, hipertensiunii, arterosclerozei.
Apiterapia cu laptisor de matca
China este cea mai mare producatoare si consumatoare de laptisor de matca, acesta jucand un rol-cheie in medicina traditionala chineza. Intre afectiunile tratate cu acest produs apicol se numara anxietatea, arteroscleroza, artrita, fracturile osoase, astmul, depresia, oboseala, lipsa apetitului sexual, insomnia, impotenta, ulcerul gastric, varicele si o varietate de afectiuni ale pielii.
Laptisorul de matca este bogat in vitamina B, stimuleaza metabolismul si ajuta la procesarea proteinelor, glucidelor si lipidelor. Fiind un puternic antioxidant, are efect antiimbatranire; de asemenea, creste secretia de adrenalina si protejeaza sistemul cardiovascular, pulmonar si imunitar.
Apiterapia cu ceara de albine
Ceara pura de la albinele melifere contine peste 284 de componente, cele mai multe fiind monoesteri saturati si nesaturati, diesteri, hidrocarburi, acizi liberi si hidroxi-poliesteri. Utilizata intern, ceara detartreaza si curata dantura, stimuleaza secretia salivara si gastrica.
Extern, ceara de albine trateaza plagile, cicatricile si arsurile. In plus, este administrata in anorexie, hipoaciditate gastrica, afectiuni bronhopulmonare, dar si pentru intinerirea tenului.
Apiterapia este cea ma eficienta arma impotriva diverselor afectiuni cu care te confrunti de-a lungul vietii. Produsele apicole sunt alimente, dar si medicamente deoarece ele hranesc, vindeca si energizeaza organismul unei persoane. Nu te feri de efectele benefice pe care produsele apicole le pot avea asupra sanatatii tale sau a celor dragi.