Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care utilizeaza uleiurile aromatice, inclusiv uleiurile esentiale, provenite din plante si flori, in scop terapeutic. Este folosita pentru calmarea simptomelor migrenei, insomniei, stresului si a problemelor digestive.
Aromaterapeutii combina uleiurile esentiale in mod unic pentru fiecare pacient si sugereaza metode de utilizare precum masajul, inhalarea sau diluarea in apa, pentru a obtine raspunsuri diferite.
Mirosurile (aromele) diverse si substantele chimice din uleiuri produc reactii emotionale si fiziologice. Uleiurile esentiale pot fi aplicate pe piele prin masaj, adaugate in apa pentru baie sau vaporizate cu ajutorul lampilor speciale de aromaterapie. Practicata timp de secole in diferite culturi de pe glob si dezvoltata in Franta, aromaterapia nu a fost cercetata amanuntit, ca alte terapii complementare, dar cercetarile de pana acum au aratat ca poate fi foarte eficienta in cazul anumitor afectiuni.
O varietate de simptome
Aromaterapia poate fi folosita ca metoda de prevenire. Uleiurile din plante aromatice pot stimula, echilibra, exalta sau calma. Aromaterapeutii cred ca eliberarea stresului si a tensiunii permit corpului sa inceapa propriul proces de vindecare, fapt ce recomanda aceasta metoda pentru ameliorarea problemelelor digestive, eczemelor, migrenelor, insomniei si stresului.
Folosirea uleiurilor esentiale
Uleiurile esentiale sunt extrase din plante prin folosirea aburului sau a distilarii cu apa. Plantele selectate sunt incalzite pana cand uleiurile continute se evapora. Acestea se condenseaza la racire. Toate uleiurile volatile din plante aromatice sunt concentrate. Acestea trebuie folosite cu moderatie: doar 2-3 picaturi o data si intotdeauna diluate in alte substante, cum ar fi uleiul simplu pentru masaj (ulei vegetal presat la rece) sau crema neparfumata.
Modurile in care pot fi folosite uleiurile aromatice sunt:
- Masajul – 4-6 picaturi la 20ml (o lingura) de ulei vegetal
- Lampa de aromaterapie – 6 picaturi adaugate in apa si vaporizate in lampa. Nu lasati niciodata o lampa nesupravegheata, fiind risc de incendiu. Exista vaporizatori electrici care sunt mai siguri de folosit cand dormi sau in preajma copiilor.
- Baie – 4-6 picaturi adaugate la ulei vegetal pentru o cada intreaga
- Inhalare – 2-3 picaturi la un recipient cu apa fierbinte
Aceste uleiuri, inclusiv uleiurile esentiale, nu trebuie inghitite fiindca sunt toxice.
Simtul olfactiv
Cavitatea nazala este situata sub craniul neural, fiind impartita in cele doua fose nazale, care comunica cu exteriorul prin asa numitele nari. Incorporate in peretele cavitatii nazale se gasesc celulele olfactive. Fiecare celula are mici fire de par umede care “prind” moleculele de parfum. Se crede ca mirosurile sunt transformate in impulsuri nervoase de catre aceste celule, apoi transmise catre creier prin intermediul celor doi bulbi olfactivi. Mesajul este interpretat de o parte a creierului numita cortex cerebral. Modul de functionare al simtului olfactiv nu este inteles in totalitate, dar se stie ca este legat de cea mai veche parte a creierului si se pare ca are legatura directa cu emotiile.
Schimbarea este declansata in creier
Conform teoriei aromaterapiei, moleculele uleiurilor aromatice produc schimbari la nivelul creierului. Unii cercetatori cred ca atunci cand oamenii trec prin schimbari de natura fizica sau psihica, mirosurile declanseaza anumite amintiri. De exemplu, daca o persoana se relaxeaza atunci cand simte aroma de scortisoara, se poate ca mirosul sa-i trezeasca amintiri placute din copilarie.
Cele mai folosite uleiuri aromatice
Iata cateva dintre cele mai folosite uleiuri aromatice si simptomele pe care le amelioreaza:
Menta – probleme digestive
Rozmarin – dureri musculare, stimulent mental
Lemn de santal – depresie, anxietate si tensiune nervoasa
Portocala dulce – depresie si anxietate
Arbore de ceai – probleme respiratorii, antifungic, antibacterian si antiviral
Lavanda – dureri de cap, insomnie, arsuri
Manevreaza cu atentie
Uleiurile aromatice sunt foarte puternice si nu trebuie niciodata inghitite sau aplicate direct pe piele, nediluate. Astmaticii si cei predispusi sangerarilor nazale trebuie sa aiba grija cand inhaleaza vapori de uleiuri. Nu introdu uleiuri aromatice in urechi, gura sau vagin.
Consumarea uleiurilor aromatice este o cauza frecventa de intoxicare la copii. Acestea trebuie pastrate in siguranta, departe de cei mici. In caz de intoxicatie, apeleaza imediat Serviciul de Urgenta 112.
Gravidele si bolnavii cronici, inclusiv epilepticii si hipertensivii, trebuie sa consulte un aromaterapeut inainte de folosirea uleiurilor aromatice, acestea putand cauza iritatii si arsuri in caz de folosire incorecta, sau chiar reactii alergice la persoanele sensibile. Uleiurile care cauzeaza probleme cel mai des sunt eucaliptul, ghimbirul, cimbrul, piperul negru, scortisoara, oregano, cuisoare, iarba de lamaie, busuiocul si unele uleiuri din citrice.
Cel mai bine ar fi sa te adresezi unui aromaterapeut calificat sau unui medic homeopat, inainte de a folosi aceasta terapie.
Pingback: Ghidul De Sanatate Santaderm ParasiteS tine capusele si tantarii la distanta
Pingback: Culori potrivite pentru mobila » Expo Mobila by Crifmy Mob | Expo Mobila by Crifmy Mob