Nasterea prematura este cea mai importanta cauza a mortalitatii bebelusilor, determinand la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual. 75% din acesti bebelusi ar putea fi totusi salvati cu ajutorul echipamentelor medicale performante.
Aceasta este concluzia raportului „Born too soon”, realizat de Save the Children International si Organizatia Mondiala a Sanatatii, dat publicitatii pentru a marca Ziua Mondiala a Prematuritatii, pe 17 noiembrie. Mai multe informatii pot fi gasite pe pagina de Facebook World Prematurity Day.
Raportul „Born too soon”
- La nivel mondial, in fiecare an se inregistreaza 15 milioane de nasteri premature, 85% dintre acestea avand loc intre saptamana 32 si 37 de sarcina.
- Mai mult de 1 din 10 bebelusi se naste inainte de termen, iar aceasta situatie afecteaza familiile din intreaga lume.
- Peste un milion de bebelusi mor anual din cauza complicatiilor care apar la nasterea inainte de termen. Multi dintre cei care supravietuiesc sufera de dizabilitati, inclusiv dizabilitati de invatare, dar si de probleme vizuale si auditive.
- Prematuritatea este principala cauza a decesului la nou-nascuti (bebelusi in primele 4 saptamani de viata) si a doua cauza de deces dupa pneumonie la copii sub 5 ani.
- Peste 60% din nasterile premature au loc in Africa si Asia de Sud. Printre primele 10 tari cu cifrele cele mai ridicate se afla Brazilia, SUA, India si Nigeria, ceea ce arata ca nasterea prematura este cu adevarat o problema globala.
- Jumatate dintre bebelusii nascuti la 24 de saptamani (cu 4 luni inainte de termen) supravietuiesc in tarile cu venituri ridicate.
- In tarile cu venituri reduse, jumatate dintre bebelusii nascuti la 32 de saptamani (cu doua luni inainte de termen) mor din cauza lipsei unor ingrijiri minime, precum caldura, suport pentru alaptat si ingrijiri de baza pentru infectii si probleme respiratorii.
„Acesti bebelusi se nasc prea repede, insa ei nu vin pe lume pentru a muri”, spune Dr. Joy Lawn, MD of Save the Children International.
In Romania, mortalitatea infantila este o problema majora. Aici mor anual, in medie, 1900 de copii mai mici de un an, adica un copil la fiecare 5 ore. Organizatia Salvati Copiii a demarat in acest sens programul „Fiecare copil conteaza”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantila in Romania. Programul „Fiecare copil conteaza” se concentreaza pe urmatoarele componente:
- Informarea si educarea gravidelor si a tinerelor mame din comunitatile defavorizate din Romania, Salvati Copiii
- Strangerea de fonduri pentru dotarea a 15 maternitati din tara (doneaza aici)
- Interventia pentru imbunatatirea programelor nationale ce privesc mama si copilul
„Aproape 40% dintre copiii nascuti prematur care nu reusesc sa supravietuiasca au avut la nastere tulburari respiratorii si cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afectiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maxima in educatia mamelor, pentru perfectionarea sistemului si a actului medical si nu in ultimul rand, pentru gasirea resurselor financiare care sa aduca cat mai multe maternitati din Romania la standardele minime necesare ingrijirii acestor copii speciali”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
Care este cauza nasterii premature?
Nasterea prematura apare din numeroase motive. Unele nasteri premature rezulta din inducerea timpurie a travaliului sau o operatie de cezariana, din motive medicale sau nemedicale. Majoritatea nasterilor premature se produc spontan. Cauzele comune includ sarcina multipla, infectii si boli cronice, precum diabet si hipertensiune arteriala; adesea nu este identificata nicio cauza. Exista de asemenea si o influenta genetica.