Conform unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare in Nutritie Umana si Anti-imbatranire de la Universitatea Tufts din Boston, barbatii mai in varsta si femeile aflate la menopauza care consuma unul sau doua pahare de bere pe zi pot avea oase mai puternice. Acest fapt se datoreaza in principal continutului de siliciu pe care berea il are.
Cercetatoarea Katherine L. Tucker, directorul Programului de Cercetare in Epidemiologie si evaluare dietetica de la Jeab Mayer USDA, a declarat ca berea a avut un impact mai mare asupra densitatii minerale osoase la barbatii in varsta si la femeile aflate la menopauza.
Prevenirea osteoporozei printr-un consum moderat de bere
Persoanele care au consumat unul sau doua pahare de bere pe zi au avut cele mai bune rezultate in cadrul acestui experiment. Pentru acest studiu, echipa lui Tucker a colectat date de la 1.289 de femei aflate la menopauza, 248 de femei aflate in premenopauza si 1182 barbati. Cercetatorii au analizat datele referitoare la obiceiurile de consum ale acestora si au comparat densitatea osoasa atat la nivelul soldurilor, cat si la nivelul coloanei vertebrale.
Rezultatele au aratat ca barbatii care au consumat unul sau doua pahare de bere pe zi au avut o densitate osoasa a soldului cu 3 – 4% mai mare decat barbatii care nu au consumat. In cazul femeilor aflate la menopauza rezultatele arata ca cele care au consumat o cantitate moderata de bere au avut o densitate osoasa a coloanei si soldurilor cu 5 – 8% mai mare decat cele care nu au consumat deloc. Desi, prin studiul lor, au constatat ca berea poate fi benefica pentru cresterea rezistentei oaselor, cercetatorii avertizeaza ca trebuie sa existe un echilibru intre consumul de bere si un stil echilibrat de viata.
„Nu este prima oara cand se vorbeste despre avantajele pe care un consum moderat de bere le poate avea pentru prevenirea osteoporozei. Berea contine siliciu, un compus care influenteaza pozitiv densitatea osoasa. Acest studiu reuseste insa sa clarifice aspecte care nu au fost abordate pana acum, iar rezultatele obtinute, per ansamblu, sustin o data in plus faptul ca un consum responsabil de bere are beneficii importante pentru organismul uman”, declara Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare, ne atrag atentia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei cu o concentratie de alcool de 5%.