Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta a lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului (10 martie), Programul Regional de Screening pentru Boala Cronica de Rinichi care se va desfasura in perioada martie – iulie 2013. Obiectivul acestui program este de a identifica pacientii care risca sa dezvolte Boala Cronica de Rinichi si de a-i indruma catre un diagnostic corect.
Conf. Dr. Liliana Tuta, Sef Sectie Nefrologie Spitalul Judetean si membru in Consiliul Director al Societatii Romane de Nefrologie declara: „Conform ultimului raport al Registrului Renal Roman, in tara noastra se inregistreaza unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere al numarului bolnavilor de rinichi tratati prin dializa. Numai la nivelul anului 2011 ritmul de crestere anual a fost de 7,2% in conditiile in care media europeana de crestere in interval de 5 ani a fost de 7,8%. Pacientii care ajung la dializa sunt pacienti in ultimul stadiu al Bolii Cronice Renale, ori obiectivul acestui program de screening este tocmai de a-i sprijini pentru obtinerea unui diagnostic corect inainte sa ajunga in acest stadiu. Programul ofera in mod gratuit anumite analize relevante pacientilor care au un risc crescut de a dezvolta aceasta boala.”
Dr. Constantin Dina, Director Executiv Directia de Sanatate Publica Constanta adauga: „Avand in vedere importanta diagnosticarii din timp a Bolii Cronice de Rinichi, acest program de screening a aparut ca o necesitate. Statisticile internationale ne-au aratat ca pacientii care au tensiunea arteriala ridicata si diabet zaharat, prezinta un risc crescut de a dezvolta Boala Cronica de Rinichi. Prin acest program ne adresam medicilor de familie, dar in acelasi timp si pacientilor. Medicii de familie, care au fost informati deja despre program, sunt rugati sa directioneze acesti pacienti cu risc catre laboratoarele incluse in programul de screening.”
Boala cronica de rinichi poate fi definita in termeni generali ca afectarea persistenta a functiei renale pe o durata mai mare de trei luni. Aceasta afectiune se clasifica in 5 stadii in functie de severitatea reducerii functiei renale.
In Romania prevalenta bolii bronice de rinichi in populatia generala atinge valori intre 11-15% si este in crestere. Aceasta afectiune este frecvent asociata cu diabetul si bolile cardiovasculare. Conform datelor furnizate de Societatea Romana de Nefrologie, gradul de afectare a functiei renale la persoanele diagnosticate cu diabet creste progresiv in timp, de la 7,3% in momentul diagnosticarii pana la 28% dupa 15 ani de la diagnosticare.
Cu toate acestea, in toate cele 5 stadii ale bolii cronice de rinichi, cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul pacientilor o reprezinta bolile cardiovasculare. Tocmai de aceea, boala cronica de rinichi este considerata o problema majora de sanatate publica.