Cercetatoarele din Romania mai au la dispozitie o luna in care pot aplica pentru programul de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, devenit deja o traditie si in Romania. Data limita de inscriere a dosarelor de aplicatie este 31 martie 2013.
Cea de-a patra editie a programului de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” se desfasoara in perioada decembrie 2012 – iunie 2013.
Burse pentru cercetare, conditii pentru aplicare
La editia din 2013 se vor acorda doua burse pentru cercetare, una pentru o lucrare din domeniul Stiintelor Vietii si una pentru o lucrare din aria Stiintelor Fizice. Valoarea unei burse se ridica la 42.000 lei, iar programul se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara.
Dosarele de aplicatie pot fi inscrise pana la data de 31 martie 2013 si urmeaza a fi evaluate de un juriu format din reprezentanti ai Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si ai L’Oréal Romania, precum si din cercetatori de renume din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si comunitatii stintifice locale.
Fiecare bursa va constitui sursa de finantare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, in cadrul unei institutii de cercetare din Romania. Proiectele selectate vor fi anuntate in luna iunie 2013, in cadrul unei ceremonii de premiere a castigatoarelor programului.
„De 14 ani, programul initiat de UNESCO si L’Oréal sustine, la nivel international, implicarea femeilor in domeniul stiintific, promovand talentele promitatoare. Suntem onorati sa lansam acum in Romania cea de-a patra editie a programului de burse nationale Pentru femeile din stiinta„, a declarat Gilles Antoine, Country Managing Director L’Oréal Romania.
„La fiecare editie, tinerele cercetatoare din Romania au dat dovada de excelenta stiintifica, propunand proiecte indraznete, care merita din plin sa fie sustinute. Suntem convinsi ca cea de-a patra editie ne va aduce noi propuneri de cercetare remarcabile”, a adaugat Gilles Antoine.
„Ne bucuram ca programul a evoluat constant de la o editie la alta, atragand un numar din ce in ce mai mare de participante si proiecte inscrise. Mai mult ca oricand, cercetatoarele din Romania au nevoie de un spatiu in care sa-si prezinte ideile si de sprijin pentru a le pune in practica, iar noi suntem alaturi de ele pentru a le oferi sustinerea necesara sa isi continue vocatia si sa poata aduce contributii remarcabile in dezvoltarea stiintifica”, a declarat dl. Ani Matei, Secretar General al CNR – UNESCO.
Programul UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta”, la nivel global
In ultimii 15 ani, programul initiat de UNESCO si L’Oréal sustine, la nivel international, implicarea femeilor in domeniul stiintific, promovand talentele promitatoare.
Programul initiat de UNESCO si Grupul L’Oréal se desfasoara pe trei nivele:
1. premiile internationale anuale, acordate la nivel international, pentru 5 cercetatoare care au inregistrat rezultate remarcabile in domeniul cercetarii (in valoare de 100.000 USD fiecare);
2. bursele internationale acordate unui numar de 15 cercetatoare, in fiecare an, in urma inregistrarii cercetatoarelor in program si selectiei realizate de un juriu prestigios, format din laureati ai premiului Nobel;
3. bursele nationale, prin care tarile in care Grupul L’Oréal isi desfasoara activitatea recompenseaza, la nivel de tara, activitatea femeilor cercetator, in parteneriat cu UNESCO si alte institutii de prestigiu din tara respectiva. La aceste burse participa tinerele cercetatoare aflate in perioada doctoratului sau
post-doctoratului.
Regulamentul programului si formularul de inscriere se gasesc pe site-ul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco.ro.
Programul UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” la nivel international
Lansat in 1998 de L’Oréal si UNESCO, programul Pentru femeile din stiinta („For Women in Science”) a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoscuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. Astazi, premiile acordate la nivel international sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care incurajeaza urmarea vocatiei in domeniul stiintei si recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume.
Din 1998, 72 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei, devenind modele pentru tanara generatie. De asemenea, 210 cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din Romania – Adriana Jalba in 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan in 2004). La nivel national, programul „For Women in Science” se desfasoara in 106 de tari si a permis, pana in prezent, unui numar de aproximativ 1300 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.