Scris de Silviu Marin
Actualul articol, continuare a cautarii noastre de tratament stiintific dovedit si/sau experimental, dar din surse medicale serios acreditate – institutii superioare de cercetare, institute specializate si corporatii cu traditie –, isi propune sa te transporte intr-un itinerariu „automobilistic” al sperantei americane high-tech in lupta cu cancerul cefalopancreatic. Aici am vorbit despre tehnicile operatorii ale cancerului cefalopancreatic din Romania.
Nanoknife-ul, un nou tratament impotriva cancerului
Ne incepem drumul de cautare a sperantei in acest razboi vizibil spre Sud, la Societatea de Radiologie Interventionala (The Society of Interventional Radiology), din Louisiana, unde dr. Gary Onik se poate mandri cu faptul ca nanoknife-ul controversat al sau, un dispozitiv electroporator ireversibil – un sistem de nanosonde cu electroimpulsuri ce deschid porii membranei celulare canceroase astfel incat celula-tinta sa poata muri, iar tesutul sanatos sa se poata reface –, ar fi pe deplin accesibil uzului clinic in masa in urmatorii doi ani datorita presupusei rate foarte scazute de morbiditate a acestuia.
Metoda pe baza de scortisoara
Tot in Sud, dr. Kattesh Katti, membru senior al Laboratorului de Cercetare – in cadrul Universitatii din Missouri –, prof.-dr. in Radiologie si Fizica – in cadrul Scolii de Medicina si Colegiului de Arte si Stiinte „Weinberg” (The School of Medicine and The „Weinberg” College of Arts and Sciences) –, si dir. al Platformei de Cercetare a Nanotehnologiei, si-a dozat know-how-ul de nisa codezvoltand principiul eco nanotehnologiei pe baza de scortisoara. Metoda electrolizanta pe care o foloseste reprezinta cu adevarat o inovatie in domeniu, si anume prin simpla adaugare de apa la ceva saruri de scortisoara, rezultand cele aurifere, purtatoare ale vindecarii nucleice etapizate. Echipa dr.-ului Katti este formata din: dr. Michael J. si dr. Sharon Bukstein, dr. Raghuraman Kannan – lider national in Cercetarea Cancerului si prof. asoc. in Radiologie, si dir. al Centrului de Productie de Nanoparticule –, dar si prof. dr. Nripen Chanda.
Repornim calatoria, dar spre Nord-Vestul Statelor Unite, unde o gasim pe dr. Teri W. Odom, membra a Consiliului Universitatii de Nord-Vest si dr. in Chimie, in cadrul Colegiului „Weinberg”, care a revolutionat forma nanoparticulelor transformandu-le in „stelute” chimice, aurifere. Acum, reajungem in Sudul Statelor, unde dr. Daniel D. Von Hoff activeaza intens in masurarea efectelor „Abraxan”-ului si „Gemzar”-ului, respectiv in cadrul Institutului de Cercetare „Scottsdale” – Universitatea din Arizona –, unde este si lider de echipa de cercetatori ai medicamentelor sus-numite.
Tehnica depistarii genelor KRAS si GNAS
Foarte interesanta este si cercetarea efectuata de catre prof.-dr. Bert Vogelstein, in dubla calitate a sa de co-dir. al Centrului de Cercetare „Ludwig Kimmel” din cadrul Universitatii „Johns Hopkins”, din Est, in Maryland, si de investigator principal al Institutului Medical „Howard Hughes”, care a contribuit substantial la combaterea acestui tip de cancer prin dezvoltarea tehnicii depistarii genelor KRAS si GNAS de riscuri diferite. Iar, in Centrul de Cercetare Pancreatica „Sol Goldman” al aceleiasi universitati, echipa este formata din doctorii: Jian Wu, Hanno Matthaei, Anirban Maitra, Marco Dal Molin, Laura Wood, James Eshleman, Michael Goggins, Marcia Canto, Richard Schulick, Barish Edil, Alison Klein, Luis Diaz, Kenneth Kinzler si Nickolas Papadopoulos. Director al Centrului este patologul Ralph Hruban, iar Christopher Wolfgang, ca prof.-asoc. in: Oncologie, Patologie si Chirurgie Pancreatica, este si director al sectiei Chirurgie Pancreatica.
Tomograful computerizat, tehnologia in cvasi-infrarosu
Mai mergem si ajungem in Indiana, in Nord-Est, la universitatea acestui stat, si la al ei Centru de Cercetare a Cancerului „Sloan-Kettering”, care sunt reprezentate de catre dr. Peter Allen si dr. Max C. Schmidt. Si la Est, in Massachussetts, ca ultima oprire, ne ofera un exeget biomedical roman de aceasta data, membru al grupului de cercetare „AMIGI”, respectiv prof.-dr. Nicusor Iftimia, in calitatea sa de membru permanent al Departamentului de Cercetare, din cadrul companiei de profil „Physical Sciences”. Mai mult, el a contribuit semnificativ prin dezvoltarea tehnologiei in cvasi-infrarosu (near-infrared) – tomograful computerizat.
Statele Unite ale Americii sunt destul de bine acoperite biomedical, iar sperante pentru combaterea cu succes a acestui tip de cancer exista din plin, cercetatorii in domeniu fiind bine pregatiti pentru acest conflict vizibil si putandu-l transforma dintr-unul de lunga durata, intr-unul de scurta durata, si scazand rata mortalitatii asteptate pe anul in curs, adica de +/ 37.390 (aproximativ 74%) din +/ 43.920 de cazuri.