Cancerul de san este o boala destul de comuna, dar desi numarul de cazuri este in crestere, cel al deceselor prin cancer de san este in scadere, gratie depistarii precoce si tratamentelor mai eficiente. Sanul este alcatuit din milioane de celule care se innoiesc si inlocuiesc in mod constant. Cancerul de san se dezvolta cand o celula incepe sa se multiplice necontrolat. Pe masura ce cancerul creste, unele celule se pot rupe si raspandi in alte parti ale corpului.
Depisteaza precoce semnele
Semne de alarma ce pot fi observate in timpul autoexaminarii sanului:
- orice nodul sau induratie la nivelul sanului sau axilei;
- orice nodul care nu se micsoreaza dupa urmatorul ciclu;
- orice modificare de forma, dimensiune sau simetrie a sanului;
- o ingrosare sau marire a sanului;
- orice adancitura sau cutare la nivelul sanului;
- adancituri, iritatii ale pielii sau alte modificari ale pielii sanului sau mamelonului;
- roseata sau aspect solzos al mamelonului sau pielii sanului;
- secretii la nivelul mamelonului (lichid care se elimina prin mamelon, altul decat lapte), in mod particular daca secretia este cu sange, inchisa la culoare, vascoasa sau apare fara a presa mamelonul;
- sensibilitate sau durere la nivelul mamelonului;
- retractia (infundarea) mamelonului
Daca observi, oricare dintre aceste modificari, trebuie sa te prezinti la medic cat mai curand posibil pentru evaluare clinica!
Care sunt cauzele?
Toate cancerele de san sunt cauzate de gene deficiente, dar doar un numar mic de femei mostenesc gene care le situeaza la risc crescut de cancer de san. Cel mai frecvent, lezarea genelor se produce in timpul vietii.
Ce anume afecteaza riscul tau?
Varsta
Cel mai puternic factor de risc pentru cancerul de san este varsta. Cu cat inaintati in varsta, cu atat aveti sanse mai mari de a face aceasta boala.
Obezitatea
Excesul ponderal dupa menopauza creste usor riscul de cancer de san, ca urmare a afectarii nivelelor hormonale in obezitate. Incercati sa va mentineti la o greutate corporala normala. Combinati o dieta echilibrata cu continut redus de grasimi cu exercitiul fizic regulat.
Alcoolul
Cercetarile sugereaza ca un consum regulat de cantitati mari de alcool creste riscul de cancer de san.
Istoricul familial
Un istoric de cancer de san in cadrul familiei creste riscul, dar cele mai multe dintre femeile cu una sau doua rude cu cancer de san nu vor face boala. Riscul dvs. este mai mare daca o ruda apropiata a avut cancer de san inainte de 50 de ani sau daca doua sau mai multe rude apropiate au fost afectate de aceasta boala.
Bolile benigne ale sanului
Daca ati avut noduli benigni (necancerosi) ai sanului in trecut ati putea avea un risc usor crescut de cancer de san. Exista numeroase tipuri de boli benigne ale sanului si doar putine dintre acestea cresc riscul de cancer.
Generalitati
- 1 din 8 femei risca sa dezvolte cancer la san.
- Prin autoexaminare lunara si control medical anual, cancerul poate fi prevenit.
- Descoperit in faza incipienta (stadiul 0 sau 1), cancerul de san poate fi vindecat in proportie de 94%.
- In lume, la fiecare 3 minute o femeie afla ca are cancer la san.
- Cancerul la san nu discrimineaza.
- Aparitia unui nodul nu este intotdeauna un semn de cancer, dar este un semn care nu trebuie ignorat.
Cum poti diminua riscul cancerului de san
- Printr-o alimentatie sanatoasa, bazata pe un consum zilnic de fructe si legume si un aport redus de grasimi alimentare.
- Prin evitarea obiectelor vestimentare care mentin sanul intr-o pozitie anormala, precum sutiene cu bureti, sarme sau silicon.
- Printr-un program regulat de activitati fizice pentru mentinerea greutatii corporale sub control.
- Prin evitarea expunerii la solare intre orele 11:00-16:00 si utilizarea unei creme cu factor de protectie mai mare de 15.
- Prin renuntarea la fumat si alcool (sau maxim 250 ml vin/zi).
Autoexaminarea
70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare. Cum se face o autoexaminare? Aseaza-te confortabil pe spate. Pune o perna sau un prosop sub umarul drept, Tine mana dreapta pe langa corp si cu mana stanga palpeaza cu atentie fiecare san si zona din jurul sau. Apoi, ia mana de pe langa corp si pune-o sub cap, iar cu cealalta palpeaza-te sa vezi daca sunt umflaturi in zona axilei. Repeta operatiunea si pentru axila opusa. Efectueaza palparea incepand de la axila pana la stern si de la mamelon pana la baza sanului miscari ciclice repetate examinand intreaga suprafata a sanului.
Ecografia
Este o metoda non-invaziva de analiza a sanului cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta poate determina daca un nodul este solid sau este plin cu lichid. Dureaza aproximativ 5 minute, nu doare si poate fi realizata fara trimitere medicala.
Mamografia
Mamografia este o radiografie speciala a sanului care ajuta la detectarea cancerului prin raze X cu cativa ani inainte de aparitia unor semne sau simptome detectabile prin autoexaminare sau examinare clinica. O mamografie este o investigatie simpla, nu dureaza mai mult de 30 de minute si nu este dureroasa.
Intre 1-31 octombrie este marcata Luna Mondiala de Lupta impotriva Cancerului de San. Pentru anul 2012 activitatile se vor desfasura sub sloganul mondial „Sa sustinem femeia din spatele cancerului”. Pentru mai multe detalii, cititi aici.
Sursa: INSTITUTUL NATONAL DE SANATATE PUBLICA CENTRUL REGIONAL DE SANATATE PUBLICA CLUJ