Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) se alatura in data de 8 mai actiunilor care au loc in aceasta zi in intreaga lume pentru a atrage atentia asupra riscului cancerului ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor!
In fiecare an, aproape un sfert de milion de femei din intreaga lume primesc diagnosticul de cancer ovarian. In Romania, sunt raportate anual 1.850 cazuri noi, acest tip de neoplazie fiind a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei. Desi acest tip de cancer este considerat o boala rara, specialistii avertizeaza ca are o rata de supravietuire dupa primii 5 ani de la diagnosticare de doar 45%. Comparativ, rata de supravietuire dupa 5 ani a pacientelor cu neoplasm mamar este de 89%.
Cancerul ovarian are si o tipologie aparte: simptomatologia poate fi inselatoare, semnele fiind confundate in multe cazuri cu cele ale unei afectiuni gastrointestinale sau cu cele ale sindromului premenstrual.
Majoritatea pacientelor sunt identificate in stadii avansate, situatie in care boala raspunde mai greu la tratament. De asemenea, pentru acest tip de cancer nu exista o analiza specifica pentru stabilirea diagnosticului.
„O data diagosticata, o pacienta cu cancer ovarian trebuie sa aiba acces la tratamentul de care are nevoie, insa din pacate, medicamentele noi aparute pentru aceasta boala in ultimii ani, nu vor fi incluse in prima faza de actualizare a listei de medicamente gratuite si compensate, in ciuda faptului ca avem de-a face cu o boala rara. Astfel, sunt mii de paciente care nu se pot proteja de unul dintre cele mai mutilante cancere pentru o femeie”, precizeaza Cezar Irimia, presedintele FABC.
Varsta si istoricul familial, posibili factori
Exista o serie de factori identificati de specialisti care duc la aparitia acestui tip de cancer, dintre care amintim:
– varsta – majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar dupa varsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauza;
– istoricul familial – riscul de aparitie a cancerului ovarian creste daca doi sau mai multi membri ai familiei fie din partea tatalui, fie din partea mamei au avut neoplasm mamar, ovarian, colorectal sau de col;
– mutatiile genetice – purtatorii unor mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajuta la refacerea celulelor) au un risc mai crescut de cancer ovarian;
– alti factori: un risc ridicat il au femeile care nu au copii, care n-au luat niciodata contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o varsta frageda sau care au intrat la menopauza la o varsta inaintata.
Exista diferite tipuri de cancer ovarian:
• Cea mai frecventa forma o reprezinta carcinomul epitelial care se dezvolta din celulele de la suprafata ovarului (din epiteliu).
• Al doilea tip de cancer ovarian ca frecventa este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvolta din celulele ovariene care produc ovulele.
• Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar si se dezvolta din tesutul de sustinere al ovarului.
7 simptome frecvente
Daca o femeie manifesta in mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important sa ia legatura cu un medic:
• dureri abdominale sau pelvine
• modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
• modificari urinare
• sangerari vaginale neobisnuite
• dureri in timpul contactului sexual
• pierdere in greutate
• oboseala, astenie
„Deoarece simptomatologia poate fi inselatoare, este mai bine sa mergem la medic. Daca afectiunea este diagnosticata in primele stadii, cand tumoarea este localizata in ovare, 90% din femei au sanse de supravietuire mai mult de cinci ani”, subliniaza dr. Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer.
Diagnosticarea si tratamentul cancerului ovarian
Ca multe alte tipuri de cancer, cancerul ovarian poate avea evolutie buna daca este depistat in stadiile timpurii ale bolii. Din pacate, multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate in stadiu avansat. Aceasta se datoreaza faptului ca simptomele sunt silentioase sau nu apar decat atunci cand boala a avansat.
Diagnosticul cancerului ovarian se face prin:
• Ecografie abdominala sau transvaginala
• Tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara
• Test de sange pentru masurarea markerului tumoral CA-125
• Laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral
• Biopsie – prelevarea unei probe de tesut tumoral pentru a depista existenta celulelor canceroase
Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai multi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii. Interventia chirurgicala se face pentru indepartarea tumorii ovariene si a altor organe din jur (daca este cazul) precum trompe uterine sau uter si reprezinta primul pas obligatoriu al secventei terapeutice. Chimioterapia si radioterapia sunt de asemenea folosite in tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetari au pus la dispozitia medicilor si terapii tintite care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian.
In fiecare an, in intreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 238.719 cazuri noi – incidenta fiind de 6,1 la 100.000 de locuitori – si sunt inregistrate 151.905 decese cauzate de cancerul ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.
In Romania sunt raportate anual 1.850 cazuri noi de cancer ovarian – incidenta acestei boli in tara noastra fiind de 10,3 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 1.020 de decese cauzate de cancerul ovarian. Neoplazia ovariana reprezinta a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei.