Cele mai prestigioase Asociatii din domeniu si-au unit fortele in aceasta luna pentru a trage un semnal de alarma asupra riscului cancerului pulmonar, considerat a fi ucigasul nr. 1 in randul afectiunilor maligne. Acest tip de malignitate ucide anual mai multe persoane decat cancerul de san si de prostata impreuna. „Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul” – este mesajul pe care il transmit pacientilor FABC, Liga Romana de Cancer, Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania Sectiunea de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie si Societatea Romana de Pneumologie.
„Impreuna cu partenerii nostri din aceasta campanie dorim sa atragem atentia asupra riscului acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigas dintre toate. Numarul 1 in randul barbatilor, dar si boala oncologica cu cea mai mica durata medie de supravietuire… Este o afectiune care vine cu semne putine si ne lasa putin timp la dispozitie”, atrage atentia Cezar Irimia, presedintele FABC.
Un deces la fiecare 30 de secunde
„Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm in randul barbatilor si al patrulea ca frecventa la femei. In Romania, potrivit studiului Globocan din 20081, se inregistreaza o incidenta de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori”, subliniaza medicul Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer.
„Mortalitatea in urma cancerului pulmonar nu este inca surclasata de nicio alta malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoana moare din cauza cancerului pulmonar”, declara doctorul pneumolog Dorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie.
Cauza principala a cancerului pulmonar este reprezentata, la peste 90% din pacienti, de fumat. Statisticile arata ca, in randul barbatilor fumatori, riscul de aparitie a cancerului pulmonar este de 17%, in timp ce in randul femeilor fumatoare este de 12%. Persoanele care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de pana la 25 de ori mai mare decat un nefumator.
Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificila, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei raceli persistente sau cu tusea cauzata de fumat. In majoritatea cazurilor, afectiunea este diagnosticata cand deja se inregistreaza metastaze. Medicii recomanda sa va prezentati imediat la medic daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome:
• tuse;
• sputa cu sange;
• dispnee;
• durere;
• pneumonii sau bronsite repetate;
• oboseala;
• lipsa poftei de mancare si scadere in greutate;
• raguseala;
• transpiratii ale fetei si gatului.
Campania „Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul”
Campania „Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul” este derulata in perioada 10 – 30 noiembrie de catre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Romana de Cancer, in parteneriat cu Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania, Societatea Romana de Pneumologie, Roche Romania si cu Europa FM.
Mesajul campaniei va fi transmis prin intermediul spoturilor radio, difuzate de Europa FM, cat și pe panouri outdoor in București. Campania FABC va fi sustinuta si de RATB, prin intermediul celor 500 de autobuze care vor purta mesajul „Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul”.
In luna noiembrie, FABC va distribui impreuna cu o revista de femei si cu unul dintre cele mai importante ziare de sport din Romania un ghid dedicat exclusiv pacientilor cu cancer pulmonar, la care au colaborat specialisti de renume din tara. Informatii despre cancerul pulmonar si despre posibilitatile de diagnosticare vor putea fi regasite pe toata durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro si pe reteaua de socializare Facebook.
Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 35.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari.
FABC este o federatie formata din 16 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesați: http://www.fabc.ro/.
Despre Liga Romana de Cancer
Liga Romana de Cancer este o organizatie neguvernamentala, ce isi desfașoara activitatea in domeniul oncologiei si functioneaza cu aprobarea Ministerului Sanatatii si Familiei – Directia Politici de Sanatate.
Principalele obiective ale Ligii Romane de Cancer sunt: reducerea incidenței cancerului si a mortalitatii in urma cancerului, cresterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic si socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, imbunatatirea standardului de viata pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a indeplini programele nationale de prevenire a cancerului, luarea de masuri de reintegrare socio-profesionala a pacientilor bolnavi de cancer.
Referinte:
1. Ferlay J, et al. GLOBOCAN 2008, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cancer Base No. 10 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2010. Available from: http://globocan.iarc.fr.