Catina alba este un arbust originar din Europa si Asia, alcatuit dintr-o multitudine de fructe de padure mici, colorate in galben-portocaliu. Un fel de drupe ce includ cate un sambure, cu aspect globules, fiind dispuse de-a lungul ramurii. Fructele sunt comestibile si foarte hranitoare, insa din cauza gustului acru sunt adeseori consumate in combinatie cu produse dulci, cum ar fi sucul de mere ori sucul de struguri.
Atunci cand boabele de catina sunt presate pentru obtinerea sucului, acesta este separat in trei straturi: partea de sus reprezinta o pulpa concentrata de culoarea portocalie, la mijloc raman grasimi saturate si polinesaturate si la fund se depoziteaza sedimente si suc. Primele doua straturi sunt folosite pentru lotiuni si creme speciale pentru corp, iar stratul de jos pentru produsele alimentare, cum ar fi piureul de catina.
Substante active
Fructele de catina alba contin multi nutrienti vitali. De exemplu, o singura lingurita de piure din catina ii furnizeaza organismului 25% vitamina C (te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic) din cantitatea zilnica recomandata, 15% vitamina E (iti mentine pielea sanatoasa), 6% vitamina A (buna pentru ochi si piele), o gama diversa de antioxidanti precum flavonoizi si carotenoizi, dar si fitosteroli (reduc colesterolul) si un unic (si rar) acid gras Omega-7.
Beneficii pentru sanatate
Efectele benefice pe care le are catina asupra organismului sunt nelimitate. Te ajuta sa tratezi sau sa previi diverse afectiuni, de la inflamatii pana la prevenirea cancerului, iti mentin membranele mucoase lubrifiate, amelioreaza constipatia, este ideala pentru ingrijirea dintilor, are proprietati antiacneice si anti-imbatranire daca este utilizata pe piele.
De asemenea, catina este apreciata ca fiind un instrument eficient in pierderea surplusului de kilograme. Acidul palmitoleic prezent in boabe (acel acidu gras rar Omega-7) transmite semnale corpului pentru a opri depozitarea grasimii. Mai mult, conform unui studiu, in programele obisnuite de pierdere in greutate, persoanele care au luat suplimente pe baza de catina alba au reusit sa se mentina in forma o perioada mai lunga de timp.
Un studiu efectuat in China arata ca efectul protector al substantelor fitochimice din catina fata de ulcerul gastric este comparabil cu cel al Cimetidinei, un binecunoscut medicament antiulceros. Alt studiu, realizat in Bulgaria, confirma proprietatile regeneratoare ale extractelor de catina datorita continutului mare de vitamine si microelemente (seleniu, zinc, cupru).