Studiul CardioTracker aduna informatii anual de la medicii specialisti cardiologi, internisti si medicii de familie pentru a realiza profilul pacientilor cu boli de inima si tratamentul aplicat acestora, mai ales daca nivelul de colesterol al acestora este foarte mare.
In anul 2012, studiul CardioTracker realizat de GfK Romania a aratat ca varsta medie a pacientilor cu hiperlipidemie (cresterea anormala a nivelului de lipide in sange) sau care sufera de hipertensiune este de 63 de ani. Aceste boli afecteaza in egala masura femeile si barbatii, iar aproximativ trei sferturi dintre acesti pacienti sunt supraponderali sau obezi. Mai multi pacienti cu hiperlipidemie (peste 60%) decat pacienti hipertensivi (sub 50%) au fost diagnosticati si au inceput un tratament pentru aceste afectiuni in ultimii doi ani.
Studiul CardioTracker a mai aratat ca aproape jumatate dintre pacientii cu hiperlipidemie au un nivel foarte crescut de colesterol in total, ceea ce indica un risc crescut de infarct miocardic acut. Mai mult, mai bine de jumatate dintre pacientii cu hiperlipidemie nu fac deloc exercitii fizice sau au un nivel scazut de activitate fizica si aproape un sfert dintre ei fumeaza, ceea ce face ca riscul de infarct sa creasca si mai mult.
Colesterol marit? Ai toate sansele sa fii si hipertensiv!
Deloc surprinzator, aproape toti pacientii cu un nivel ridical de colesterol in sange sufera de hipertensiune, insa reciproca nu este intotdeauna valabila. Doar putin sub doua treimi dintre pacientii hipertensivi sufera de hiperlipidemie.
Diabetul tip 2 este cea mai frecventa boala necardiovasculara asociata atat la pacientii cu un nivel ridical al colesterolului total in sange, cat si la pacientii hipertensivi (aproximativ 1/3 dintre pacientii din ambele categorii sufera de diabet tip 2).
Medicul de familie, vizitat mai des decat specialistul
In medie, un pacient hipertensiv sau un pacient cu hiperlipidemie viziteaza medicul specialist sau cardiologul de trei ori pe an. Medicul de familie este vizitat de noua ori pe an de catre pacientii hipertensivi, putin mai des decat un pacient cu hiperlipidemie, care il viziteaza de opt ori pe an.
„Cercetarea noastra subliniaza inca o data atat complexitatea pacientului hipertensiv sau cu hiperlipidemie (colesterol marit) cat si rolul cheie al medicului de familie in managementul acestor pacienti: incepand cu diagnosticarea sau identificarea si trimiterea pacientului la specialist si continuand cu monitorizarea evolutiei simptomelor acestuia, a aderentei la tratament si trimitere pentru re-evaluari periodice la specialisti„, a explicat Irina Craciunescu, senior research consultant GfK Healthcare Romania.
Despre studiul CardioTracker
CardioTracker este o cercetare care descrie profilul si tratamentul pacientilor cu hiperlipidemie (colesterol marit), hipertensiune, boala ischemica, fibrilatie atriala sau post-sindromul coronarian acut. Este un studiu realizat pe un esantion de 150 de medici specialisti (cardiologi si internisti) si 150 de medici de familie care au raportat despre 2000 de cazuri de pacienti hipertensivi, 1500 cu hiperlipidemie, 426 cu fibrilatie atriala,1515 cu boala ischemica si 150 cu post-sindrom coronarian acut (pana la 9 luni dupa incident). Datele prezentate au fost culese in cea de-a doua parte a anului 2012. In 2013, un nou val al studiului se va desfasura in luna iulie.
buna ai colesterol marit sau circonferinta taliei mare eu te pot ajuta , eu aveam doar 56 kg. si talia era de 98cm. in numai 5 luni am talia de 75 cm. tel. 0752875665