In anul 2010, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat raportul intitulat „Women and Health: today’s evidence, tomorrow’s agenda”, evidentiind problemele de sanatate specifice femeilor si fetelor, precum si nevoia de strategii inovatoare si de noi modele de livrare a serviciilor medicale.
In Romania nu exista o autoritate dedicata sanatatii femeilor. In plus, foarte putini romani constientizeaza ca exista diferente semnificative intre genuri, in materie de sanatate. Sanatatea femeii nu mai inseamna doar sanatate reproductiva. Impactul mediului, al conditiilor sociale si economice este diferit pentru cele doua genuri.
In acest context, Revista Politici de Sanatate a organizat joi, 28 Noiembrie 2013, incepand cu ora 09:00, Conferinta Internationala Sanatatea Femeii – Woman’s Health, prima conferinta de acest gen din Romania, Europa Centrala si de Est, sub auspiciile si in parteneriat cu Parlamentul Romaniei, Comisia pentru sanatate publica – Senat.
In deschiderea evenimentului au luat cuvantul:
Dr. Ion Luchian, Presedinte Comisia pentru sanatate publica, Senat
Sucheta Sharma, Consilier economic pe probleme de sanatate, Ambasada SUA
Prof. Univ. Dr. Doina Anca Plesca, Decan, Facultatea de Medicina Generala UMF „Carol Davila”
Dr. Anci Ionescu, Medic Sef, CNAS
Petru Melinte, MS
Mihaela Geoana, Presedinte Fundatia Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura
Gender Medicine, medicina moderna in functie de gen
Sanatatea femeii nu mai inseamna doar afectiuni care tin de obstetrica si ginecologie. Medicina a evoluat, iar ultimele descoperiri au pus bazele unei specialitati – Gender Medicine – care recunoaste diferentele in manifestarile patologice, particularitatile si reactiile la tratament ale organismului feminin comparativ cu cel masculin.
Invitatul special al acestei prime Conferinte Internationale Sanatatea Femeii a fost prof. Marek GLEZERMAN (ISRAEL), Specialist de renume international in Gender Medicine si Obstetrica-Ginecologie, Presedintele Societatii Internationale de Gender Medicine; Directorul Spitalului pentru Femei, Tel Aviv; Membru in trei comisii din Ministerul Sanatatii din Israel (Obstetrica, Ginecologie; Sanatatea femeii; Chirurgie); Profesor de Obstetrica si Ginecologie la Universitatea din Tel Aviv; Directorul Centrului de cercetare pentru Gender Medicine, Rabin Medical Center (Israel).
Diferentele dintre barbati si femei sunt strans legate de modul diferit in care functionam, de exemplu:
– Plamanii femeii sunt mai vulnerabili decat plamanii barbatilor. Hipertensiunea pulmonara, astmul, bolile pulmonare obstructive cronice sunt, in general, mai severe la femei decat la barbati. In timp ce incidenta cancerului la plamani este constanta la barbati, rata cancerului de plamani la femei este in crestere. „Femeile sunt de 3 ori mai vulnerabile in fata cancerului de plamani, comparativ cu barbatii.”, a subliniat Prof. Marek Glezerman.
– Se presupune ca barbatii sunt mai predispusi bolilor de inima decat femeile. Acest lucru e adevarat numai in cazul femeilor care nu au atins varsta menopauzei, datorita nivelului ridicat de protectie oferit inimii de hormonii sexuali. Menopauza schimba datele problemei. Mult mai multe femei mor anual de boli cardiovasculare decat de toate formele de cancer la un loc. In plus, riscul ca femeile sa fie diagnosticate gresit, in cazul unui infarct, este de doua ori mai ridicat decat in cazul barbatilor.
– Osteoporoza este in continuare privita ca o boala ce afecteaza in mod special femeile (1:2 femei sunt afectate), dar barbatii sufera si ei de aceasta boala (1:5).
– Sindromul de túnel carpian poate avea o incidenta mai mare la femei deoarece acestea isi folosesc articulatiile frecvent. De exemplu, femeile care lucreaza ca dactilografe sau tasteaza des la calculator, exercita o anumita forta asupra articulatiilor: in general, cu 400 de tastari pe minut, 24.000/ora, 192.000/8 ore si aproximativ 20 grame de forta pe tasta rezulta 3.8 tone de forta exercitata pe zi asupra articulatiilor. Prin urmare, avem o statistica ingrijoratoare pentru articulatiile femeilor din societatea de astazi.
– Exista simptome atipice la femei, comparativ cu barbatii. De exemplu, la femeile cu astm apare doar tusea (fara respiratia suieratoare care apare la sexul masculin), la cele cu Alzheimer exista o afectare mai mare emotionala si comportamentala, fata de barbatii care prezinta aceste afectiuni. Avem acelasi sistem in organism, insa diferentele apar la nivel functional.
Majoritatea studiilor/testelor sunt realizate pe esantioane formate din barbati si, implicit, medicamentele sunt destinate lor. De aceea, medicina moderna nu ar trebui sa fie bazata doar pe statistici, ci si in functie de gen. Astfel, Gender Medicine urmareste sa trateze in mod egal problemele de sanatate, atat la barbati, cat si la femei. „Majoritatea bolilor au fost studiate in special pe bărbati, medicamentele fiind evaluate pe acestia. Femeilor li se prescriu frecvent medicamente care pot fi mai putin eficiente sau chiar mai daunatoare”, a declarat Prof. Marek Glezerman..
Cuantificarea stresului profesional in populatia feminina
La Conferinta Internationala Sanatatea Femeii a participat si Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Presedinte Comisia de Gerontologie si Geriatrie, Ministerul Sanatatii, care a vorbit despre problema stresului la femei.
Stresul afecteaza intr-o mai mare masura femeile, comparativ cu barbatii, deoarece evenimentele prin care trec implica un grad ridicat de implicare emotionala. „Stresul profesional duce la aparitia bolilor si este un factor de risc pentru femeile care au peste 35 de ani. Ele sunt mai expuse riscului de a suferi de dementa sau Alzheimer.”, a explicat dr. Luiza Spiru.
Screening in cancerele genitomamare si osteoporoza la femei in menopauza
Dr. Monica Cirstoiu, medic primar obstetrica ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Sef de Lucrari Catedra de Obstetrica – Ginecologie, UMF „Carol Davila” Bucuresti a vorbit in cadrul conferintei despre impactul infectiei cu HPV in cancerul de col uterin si despre cancerul de san.
„In Romania, cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Autoexaminarea sanilor este primul pas, apoi screeningul. Exista teste care le ajuta pe femeile care au cazuri de cancer in familie sa afle care este riscul lor de aparitie a bolii: testul BRCA1 pentru cancerul de san si BRCA2 cancerul de ovare.” – Dr. Monica Cirstoiu, medic primar obstetrica ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Testul BRCA nu pune diagnosticul de cancer, ci doar arata factorii de risc, predispozitia unei persoane de a dezvolta afectiunea pe parcursul vierii. Aceste tipuri de teste sunt recomandate in special femeilor care au avut cazuri de cancer in familie.
De asemenea, dr. Cirstoiu a explicat care este conduita de profilaxie si tratament in osteoporza la femei in menopauza.„Dupa varsta de 80 ani, 70% dintre femei au osteoporoza.”, a mentionat dr. Monica Cirstoiu, medic primar obstetrica ginecologie.
Ce trebuie sa stie femeile cand sufera o mastectomie?
Toate femeile care sufera o mastectomie ar trebui sa beneficieze de o reconstructie mamara, atat pentru imbunatatirea fizicului lor cat si a psihicului.
Exista recent o noua metoda la care acestea pot apela, mai exact chirurgia plastica regenerativa care „se bazeaza pe celulele stem si pe interventia laser si nu presupune incizii, este atraumatica insa deocamdata are un cost ridicat din cauza tehnologiei folosite”, mentioneaza dr. Dana Jianu de la Proestetica.