Desi se crede in general ca prezervativul masculin este o inventie relativ noua, de fapt punctul de pornire a acestuia dateaza de pe vremea Antichitatii. Dar ce reprezinta de fapt prezervativul?
Acesta este un tub cu forma alungita, confectionat de obicei din latex, un material flexibil si moale, inchis la unul din capete pentru a actiona ca o bariera intre lichidul seminal (sperma) si vagin. Folosirea acestuia te fereste atat de sarcini nedorite, cat si de boli cu transmitere sexuala sau infectii, precum herpesul genital. Termenul prezervativ provine din frantuzescul preservatif. Pentru ca acest contraceptiv nu mai reprezinta un tabu in cadrul societatii noastre, procurarea lui a devenit extrem de facila, astfel incat se poate regasi atat in farmacii cat si in supermarketuri sau buticuri.
Insa utilizarea lui inca contravine mentalitatilor unor persoane din motive diverse, precum religia sau educatia sexuala. De aceea, tin sa subliniez ca si in cazul in care ai un sot fidel, acesta se poate infesta daca spre exemplu bea apa dupa altcineva sau uita sa se spele pe maini cand ajunge acasa. Iar in cazul unei femei un loc fertil pentru germeni reprezinta toaletele publice, inclusiv cele de la serviciu. Din pacate persoanele infestate nu atentioneaza, de obicei, pe nimeni de conditia lor sau mai grav, nici macar nu stiu ca au contractat o boala.
Romania ocupa primul loc in Europa la numarul de infectii cu sifilis
In Romania s-au facut statistici privind infestarea cu virusul HIV si sifilis, iar rezultatele sunt covarsitoare. Un studiu realizat in luna iunie a anului 2012 de catre Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” arata ca in tara noastra traiesc peste 11.000 de pacienti cu HIV, iar 6,726 dintre ei sunt tineri cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani. In anul 2011 Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a anuntat ca Romania ocupa primul loc in Europa la numarul de infectii cu sifilis, iar Institutul pentru Politici Publice a publicat faptul ca zilnic au loc aproape 400 de avorturi. Aceste cifre sunt ingrijoratoare si vizeaza fiecare cetatean.
Educatia sexuala… necesara sau nu?
Exista foarte multi credinciosi care blameaza propaganda unei educatii sexuale a tinerilor si sustin puritatea pana la casatorie, dar ceea ce nu realizeaza ei este ca si un cuplu proaspat casatorit care isi incepe activitatea sexuala trebuie educat inainte. Iar adevarata problema in prezent este lipsa de comunicare pe acest subiect dintre parinti si copii. Toate persoanele care isi incep viata sexuala trebuie sa foloseasca prezervativul si sa isi faca anual analizele de sange, indiferent de sex, varsta, religie sau stare civila. Voi incerca sa nuantez importanta acestei metode contraceptive prin vechimea pe care o are aceasta.
Istoria prezervativului
Primele relatari legate de prezervativ au constat in imagini, decoratii regasite in arta si literatura Egiptului Antic, a Greciei sau India. Prezervativele erau facute din intestine de oaie sau materiale mai dure precum piele de animal.
In Evul Mediu, in 1492 Cristopher Columbus a descoperit materialul numit cauciuc sau latex in a doua expeditie a sa catre America, ce va sta la baza prezervativului modern. In 1561, doctorul Gabrielle Fallopius demonstreaza utilitatea prezervativului prin faptul ca impiedica transmiterea sifilisului. Ulterior s-a descoperit ca este si un bun contraceptiv. Era confectionat din panza de in. Tot in acel an se trateaza cu o solutie chimica, considerandu-se ca fiind primul spermicid folosit vreodata. In anumite regiuni se folosesc in continuare intestine de animal.
Intre 1800 si 1900 are loc descoperirea anvelopelor de cauciuc si procesul de vulcanizare, care transforma cauciucul intr-un material rezistent, dar elastic. Astfel se fabrica in masa prezervative. Anul 1919 reprezinta startul utilizarii latexului in fabricarea prezervativelor, iar in 1957 firma Durex produce primele prezervative lubrifiate.
Concluzii
➢ Vechimea existentei prezervativului atesta importanta acestuia;
➢ Este cea mai buna metoda, alaturi de prezervativul feminin, care te fereste de sarcini nedorite si de boli cu transmitere sexuala;
➢ A avea o educatie sexuala nu inseamna sa fii informata pe aceasta tema, ci sa constientizezi alaturi de partenerul tau pericolele existente si sa ACTIONEZI in acest sens!
➢ Cuvant cheie: responsabilitate.