Raportul prezinta rezultatele initiale dintr-o ancheta noua si unica, elaborata si condusa conform unor standarde riguroase de reteaua EU Kids Online. Proiectul a fost finantat prin programul Safer Internet al Comisiei Europene pentru a obtine datele empirice in vederea fundamentarii de politici legate de siguranta pe internet.
Observatii despre copiii din Romania
- Varsta la care copiii intra pentru prima data pe internet este in scadere. Romania pastreaza inca o varsta medie mai mare pentru prima accesare, aceasta fiind 10 ani (Suedia- 7 ani, media pe tari- 9 ani).
- Referitor la dispozitivele folosite pentru accesarea internetului, copiii din Romania folosesc intr-o foarte mica masura dispozitive portabile (telefon mobil-17%, alt tip de dispozitiv- 2%), similar cu alte tari din Europa de Sud si de Est (Turcia, Italia). De asemenea, in comparatie cu alte tari (99% in Olanda, si Cehia), copiii romani acceseaza intr-o mai mica masura internetul de acasa (85%).
- Legat de nivelul competentelor digitale concrete, Romania inca se situeaza pe o pozitie inferioara fata de alte tari (penultimul loc), copiii inregistrand in medie 2,6 competente concrete (e.g. sa schimbe setarile de filtrare, sa blocheze/filtreze mesajele de tip spam sau sa blocheze un utilizator), fata de 4,6 competente inregistrate in Finlanda sau 4,4 in Slovenia.
- In ce priveste utilizarea in exces a internetului (adictie), copiii romani se situeaza la jumatatea clasamentului, cu 32% dintre copii declarand ca au experimentat foarte des sau des una sau mai multe forme de comportament ce tin de o utilizare excesiva (de exemplu, timp mai putin petrecut cu prieteni, familie sau facand teme pentru scoala din cauza timpului petrecut online, neglijarea somnului sau alimentatiei din cauza internetului). Procentul este apropiat de media europeana (30%).
- Ei inregistreaza unul din cele mai mari procente pentru vizibilitatea profilului lor, aproape jumatate declarand ca profilul lor este public (44% dintre cei care au un profil). Copiii romani sunt printre cei care isi dezvaluie intr-o mare masura (22% dintre cei care au un profil) date personale in profilul lor, cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa.
- Experientele neplacute ii afecteaza intr-o mare masura pe copiii din Romania. Alaturi de cei din Danemarca, Estonia si Suedia, copiii romani declara in proportie de 21% ca au fost suparati sau deranjati de ceva pe internet.
- In ceea ce priveste expunerea la imagini sexuale, copiii romani se situeaza aproape de media europeana, 29% declarand ca au fost expusi la astfel de imagini, online sau offline (19% pe Internet). Dintre cei expusi la imagini sexuale pe internet, 44% declara ca au fost suparati sau deranjati de ce au vazut (9% din toti copiii). Acest procent situeaza copiii romani in randul celor mai afectati negativ de expunerea la acest tip de continut.
- Copiii romani inregistreaza printre cele mai mari procente la hartuire atat pe internet cat si in afara internetului (42% declara ca au fost jigniti/suparati de cineva in ultimele 12 luni, online si/sau offline, 14% declara ca acest lucru s-a intamplat pe internet).
- De asemenea, copiii romani inregistreaza cel mai mare procent la primirea de mesaje sexuale (fenomenul „sexting”), 24% declarand ca au vazut sau primit mesaje sexuale online. Dintre cei expusi, 28% declara ca au fost deranjati de aceasta (copiii cu varsta intre 11-16 ani).
- 32% dintre copiii romani declara ca au comunicat pe internet cu cineva pe care nu il cunosteau fata in fata, iar 13% dintre copii s-au dus sa se intalneasca efectiv cu o astfel de persoana. Cu toate acestea, o mare parte dintre aceste persoane sunt prieteni sau rude ale unor persoane cunoscute de copil fata in fata.
Rata ridicata a expunerii copiilor romani la riscurile investigate sugereaza necesitatea promovarii unor programe coerente de siguranta pe internet, de sporire a competentelor digitale concrete care sa le ofere copiilor instrumente de auto-protectie in situatii neplacute (de exemplu blocarea mesajelor din partea persoanelor nedorite). Totodata aceste date atrag atentia asupra cerintei de a intensifica rolul de mediere parentala si scolara a activitatii copiilor in afara granitelor internetului (fenomenele de hartuire si agresiune intre copii).
Observatii despre parintii din Romania
- Parintii romani se plaseaza la un nivel mai scazut al utilizarii internetului fata de copiii lor. Alaturi de tari ca Bulgaria, Polonia, Lituania si Turcia, Romania este o tara a ‘nativilor digitali’, a caror utilizare a internetului devanseaza cu mult pe cea a parintilor lor.
- De asemenea, parintii romani au o perceptie scazuta a experientelor neplacute ale copiii lor pe internet. In timp ce 21% dintre copii declara ca au fost suparati de ceva pe internet, doar 7% dintre parinti cunosc acest lucru, diferenta intre perceptia parintilor si ce declara copiii fiind una dintre cele mai mari la nivel european.
- Parintii au o perceptie scazuta a expunerii copiilor lor la imagini cu continut sexual, 12% dintre parinti avand cunostinta de acest lucru (comparativ cu 19% dintre copii). Diferenta dintre expunerea efectiva si perceptia parentala este una dintre cele mai mari in Europa (alaturi de Lituania, Austria si Bulgaria). Daca ne referim doar la parintii copiilor care au fost expusi la imagini cu continut sexual, aproape jumatate nu cunosc acest lucru (43%).
- La fel ca in cazul expunerii la imagini sexuale, parintii romani subestimeaza expunerea copiilor lor la hartuire si agresiune online, doar 2% considera ca in ultimele 12 luni copilul lor a fost tratat pe internet intr-un mod rautacios/ care ia facut rau. Din nou, aceasta diferenta intre ce declara copiii si ce spun parintii este una dintre cele mai mari in randul tarilor incluse in ancheta. Discrepanta devine si mai vizibila pentru cazul copiilor care declara ca au fost expusi la acest tip de comportament online din partea altor copii, 77% dintre parintii acestora neavand cunostinta de acest lucru.
- Dintre parintii europeni, parintii romani sunt cei care subestimeaza in cea mai mare masura expunerea copiilor lor la mesaje sexuale online („sexting”), doar 6% declarand ca acest lucru s-a intamplat copilului lor in ultimele 12 luni. Luand in calcul doar parintii copiilor care au primit astfel de mesaje, 52% dintre acestia nu au cunostinta de acest lucru (identic cu media europeana).
- Ca si in cazul celorlalte riscuri, parintii romani subestimeaza intalnirile copiilor lor cu persoane necunoscute, doar 6% avand cunostinta de acest comportament.
Rezultatele sugereaza necesitatea unor strategii de educare care sa sporeasca gradul de constientizare de catre parinti a riscurilor experimentate de copiii lor.
Cercetarea a fost aplicata pe un esantion aleatoriu stratificat de 23.420 de copii cu varsta intre 9-16 ani care folosesc internetul, plus unul din parintii lor, a fost intervievat in primavara-vara 2010 in 25 de tari europene. Rezultatele prezentate aici sunt pentru 23 din aceste tari.
Tarile incluse in EU Kids Online sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Marea Britanie. Cu exceptia situatiilor in care tarile sunt specificate, rezultatele sunt medii ponderate in toate tarile.
Protejeaza-ti copilul de pericolele internetului
Invata-l pe cel mic ce nu are voie sa faca atunci cand comunica pe cale virtuala. Iata cateva precautii pentru copii care intra pe internet:
- Sa fie atent atunci cand alege numele de online; sa le evite pe cele care sunt indecente ori contin date prea personale, dupa care poate fi identificat usor.
- Sa nu ofere informatii despre datele personale (numele complet, adresa, ziua de nastere, numarul de telefon) sau ale parintilor.
- Sa nu comunice cu persoane pe care nu le cunoaste pe messenger, facebook sau alte retele sociale.
- Sa isi inchida contul (sa dea „log out”) de fiecare data cand termina treaba la calculator.
- Sa ignore orice mesaje care il deranjeaza, contin aluzii sexuale, sunt indecente, si sa iti povesteasca imediat despre asta.
- Sa nu dea parolele de la conturi si sa le schimbe frecvent.
Sursa: Studiul EU Kids Online II, finantat printr-un program al Comisiei Europene. Descarca brosura in format PDF, aici.
Link-uri utile:
Hotline-ul SAFERNET
Proiectul Sigur.Info
Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS