Mos Craciun tocmai a trecut pe la voi si a lasat sub brad un cadou pentru copilul tau, dar acesta este total dezamagit? De pilda, iti spune clar ca nu ii place obiectul pe care l-a primit sau isi exprima dorinta de a primi si alte cadouri.
Explicatii pentru cel mic despre alegerea cadoului
Cand micutul tau isi exteriorizeaza sentimentele vizavi de darurile pe care le-a primit de Sarbatori, poti gasi o serie de explicatii plauzibile pentru a-l impaca si pentru a-l face sa se simta norocos. De pilda, poti face o comparatie cu acei copii care sunt pe o alta lista a Mosului, „lista cu copiii rai si neascultatori”.
„In cazul in care copilul considera ca a primit prea putine cadouri, parintii pot sa-i explice ca Mos Craciun a vrut sa pastreze ceva in sacul sau si pentru copiii saraci, care n-au nici jucarii, nici hainute. Aceasta explicatie este cu mult mai indicata decat a spune in mod neinspirat: «Mosul a saracit» sau «N-ai fost suficient de cuminte»”, a explicat psihologul clinician Brindusa Luciana Grosu pentru Ghidul de Sanatate.
Specialistul ne mai sugereaza ca micutii pot fi incurajati sa daruiasca copiilor nevoiasi jucariile sau hainele care nu le mai trebuie, pot fi chiar stimulati sa faca aceste acte caritabile pentru cei mai putin norocosi.
„In cazul in care cel mic a primit cu totul altceva decat si-a dorit, se poate interveni pe cale diplomatica, explicand ca probabil spiridusii Mosului au incurcat listele de cadouri sau ca cererea pentru Mosul a ajuns prea tarziu si el parasise deja Polul Nord”, a completat psihologul. In plus, copilului i se poate promite cadoul dorit cu o alta ocazie, de exemplu o aniversare, de Anul Nou etc., de data aceasta din partea parintilor si, eventual, cu conditiile impuse de acestia.
Fetitele, predispuse sa creada intr-un personaj precum Mos Craciun
Relatia cu Mos Craciun este diferita de la un copil la altul, iar specialistii sunt de parere ca fetele ar fi mai predispuse sa creada in Mos Craciun. „Acest lucru se poate intampla pentru ca fetele citesc despre zane si printese si se joaca adesea de-a «vrajile». Fetele sunt de asemenea incurajate sa-si manifeste sensibilitatea deschis si parintii le protejeaza mai mult. Mos Craciun este pentru ele o fiinta fermecata care le indeplineste dorintele tainice daca au fost cuminti si bune”, a marturisit psihologul Luciana Grosu.
In schimb, la baieti lucrurile stau cu totul altfel. Si ei pot fi fascinati de Mos Craciun. „Pe baieti ii pot preocupa probleme de etica – de tipul «de unde stie Mos Craciun daca am fost cuminte sau nu?»; «cat de cuminte trebuie sa fiu pentru a merita acel cadou?», dar si de «logistica» – micutii isi pot pune intrebari de genul «cum vine si cum pleaca Mos Craciun?» , «cum face Mosul sa ajunga la toti copiii la timp?», «cum zboara sania Mosului?»”, a explicat specialistul nostru.
In esenta, mai spune psihologul, baietii si fetele nu difera in modul in care cred in Mos Craciun. „In cultura noastra, baietilor li se «cere» insa sa adopte un comportament dur si sa se poarte matur mai devreme, de aici si tendinta baietilor de a-l «izgoni» pe Mos Craciun din viata lor inaintea fetelor”, spune psihologul nostru.