Daca fiul sau fiica ta petrece mult timp online, acest lucru nu reprezinta in mod necesar un simptom al unor probleme pe care adolescentul le-ar avea legat de utilizarea internetului. Aceasta este una dintre concluziile noului raport EU Kids Online legat de utilizarea excesiva a internetului in randul copiilor cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani.
Rezultatele cercetarii efectuate in 25 de tari europene arata ca majoritatea adolescentilor au control asupra felului in care utilizeaza internetul. De fapt, cei care sunt predispusi la utilizare in exces si vulnerabili la consecinte negative sunt cei mai in varsta, cei cu probleme emotionale si cei pe care ii caracterizeaza „cautarea de senzatii”.
Internetul, parte integranta a vietii copiilor si adolescentilor
In Romania, 70% dintre copii folosesc internetul zilnic, potrivit datelelor EU Kids Online III, furnizate de Institutul de Sociologie al Academiei Romane. Timpul crescut pe care adolescentii il petrec online da nastere la intrebari legate de gradul de control pe care ei il exercita asupra utilizarii internetului.
Initiatorii anchetei EU Kids Online au intrebat copiii cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani cat de des manifesta semne de utilizare excesiva, cum ar fi: lipsa somnului sau neglijarea nutritiei, neglijarea temelor sau neglijara prietenilor din cauza timpului petrecut online. In plus, i-au intrebat despre incercarea nereusita de a reduce timpul petrecut online.
Copiii europeni si gradul de utilizare excesiva a internetului
Datele furnizate de EU Kids Online sugereaza ca doar 1% dintre copiii europeni manifesta 5 din cei 5 factori legati de utilizarea internetului in exces, deci sunt in situatie de risc de utilizare patologica. Copiii care declara ca au manifestat mai multe simptome de utilizare excesiva sunt cei care se confrunta si cu o serie de probleme psihologice si emotionale, care le afecteaza comportamentul atat online cat si offline.
Procentul copiilor care au raspuns pozitiv la cel putin unul dintre itemii legati de utilizarea internetului in exces variaza de la 17% in Italia, la 49% in Estonia. In Romania, 30% dintre copiii care au participat la studiu au raspuns pozitiv la unul din cinci itemi referitor la utilizarea in exces. Raportul arata ca tinerii declara ca cel mai frecvent simptom este „navigarea fara scop” (cand nu sunt interesati de fapt de nimic); 42 % au experimentat acest fenomen. Copiii au raportat cel mai putin auto-privarea de somn sau mancare din cauza internetului – doar 17% au raspuns afirmativ.
„Adolescentii romani sunt aproape de media europeana in privinta comportamentelor de utilizare excesiva. Un aspect interesant ar fi ca ei declara in mai mare masura ca au incercat fara succes sa reduca timpul petrecut online”, a explicat Dr. Monica Barbovschi, cercetator asociat al Institutului de Sociologie al Academiei Romane.
Ce ar trebui sa faca parintii in cazul „dependentei de internet”?
- Cercetatorii EU Kids Online recomanda ca parintii sa fie implicati in activitatile online ale copiilor lor prin oferirea de sprijin si discutii, in mod special atunci cand copilul a fost deranjat de ceva pe internet.
- Cand aspectele neplacute sunt discutate direct cu copiii, este mult mai probabil ca timpul petrecut online sa fie folositor pentru dezvoltarea unor competente digitale si a unor obiceiuri de utilizare pozitiva a internetului, pe masura ce copiii cresc.
- Strategiile de protectie a copiilor ar trebui sa inceapa offline si la o varsta mica, observand manifestarea unor caracteristici psihologice, cum ar fi „cautarea de senzatii” sau probleme emotionale.
- Restrictionarea timpului petrecut de copii pe internet nu este cea mai potrivita metoda de combatere a utilizarii excesive si a dependentei; de fapt, aceasta strategie ignora cauzele comportamentelor respective.
- In cazul in care un copil manifesta utilizare excesiva a internetului (masurata de obicei prin manifestarea tuturor simptomelor: lipsa somnului, neglijarea nutritiei, neglijarea temelor sau a prietenilor, incercarea nereusita de a reduce timpul petrecut online), recomandarea cercetatorilor pentru parinti este de a solicita ajutorul unor persoane competente, cum ar fi un psiholog clinician sau un consilier scolar sau pe probleme educationale; acestia pot oferi ajutor in identificarea si rezolvarea problemelor din viata de zi cu zi a copilului.
Descarca raportul complet „Utilizarea excesiva a internetului de catre copiii europeni” de David Smahel, Ellen Helsper, Lelia Green, Veronika Kalmus, Lukas Blinka si Kjartan Ólafsson.
Articole recomandate:
Copiii in siguranta pe internet. Studiu EU Kids Online