IHS Medical School anunta incheierea cu succes a proiectului „Scoala Medicala Europeana – Instruirea personalului medical pentru tehnologii inovatoare si proceduri moderne in dializa”, primul program de formare dedicat specialistilor – medici, asistenti medicali, statisticieni si tehnicieni – din centrele de dializa si nefrologie din Romania.
Pentru IHS Medical School, acest program a reprezentat doar prima dintre initiativele menite sa dezvolte calitatea ingrijirilor acordate pacientilor din Romania, prin intermediul programelor de educatie medicala continua.
„In Romania se pot construi programe care devin modele de urmat pentru alte tari. Privatizarea dializei in Romania a avut un efect rasunator la nivel global, fiind un model pentru celelalte tari”, a declarat Georgios Sofianos, Administratorul IHS Medical School.
77 sesiuni de formare pentru serviciile de dializa au fost organizate in cadrul programului Scoala Medicala Europeana
Proiectul Scoala Medicala Europeana, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a fost implementat de IHS Medical School (www.ihsmedicalschool.eu) in parteneriat cu City University London.
De-a lungul celor trei ani de desfasurare a proiectului Scoala Medicala Europeana, au fost organizate 77 sesiuni de formare in domenii relevante pentru activitatea din centrele de dializa si nefrologie:
• formare de formatori
• managementul modern al serviciilor de dializa;
• criterii medicale si socio-economice pentru alegerea tehnicii de dializa la initierea terapiei;
• leadership;
• managementul calitatii;
• auditori ai managementului calitatii;
• formare in utilizarea calculatorului;
• limba engleza.
„Cursul de leadership a fost cel mai bine primit de participanti, fiind vorba de o comunicare directa, deschisa, empatica.”, a declarat Prof. Dr. Eugen Mota, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, Presedinte al Societatii Romane de Nefrologie, Membru in Comisia Consultativa de Nefrologie a Ministerului Sanatatii.
Si-au perfectionat cunostiintele peste 600 de cadre medicale din centre de dializa publice si private din Romania
Proiectul a contribuit la perfectionarea cunostintelor a peste 600 de cadre medicale din centre de dializa publice si private din toata tara. Cursurile au fost sustinute de specialisti cunoscuti in domeniul medical, profesori universitari si medici, atat din tara, cat si din strainatate.
„In Romania este nevoie in primul rand de educatie. Programul i-a invatat pe specialistii in dializa de ce anume fac asta. Aspectul uman se pierde de multe ori din vedere. cursul a venit cu formalizarea comunicarii, transmis intr-un mod accesbil. Un sfert din personalul de dializa din Romania a trecut prin acest program.”, a declarat Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Presedintele Comisiei de Nefrologie a Ministerului Sanatatii.
„Consider formarea un precursor al schimbarii. Plasarea pacientului in centrul echipei de ingrijire trebuie sa fie o prioritate”, a subliniat Viorel Spatariu, Vicepresedinte Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor.
Cursurile au fost sustinute de formatori – asistenti medicali
Punctul central al proiectului Scoala Medicala Europeana, cursurile de perfectionare in dializa pentru asistenti medicali, au fost sustinute de formatori – asistenti medicali, care au avut ca suport teoretic materiale elaborate de medici cu experienta, pe baza curriculum-lui european in domeniu. Formatorii asistenti medicali au stiut astfel sa transmita cel mai bine informatiile teoretice si practice relevante pentru colegii lor.
„A fost un parteneriat public-privat intr-un domeniu competitiv, cel al dializei. Privatul a dus la scaderea preturilor la dializa, iar modelul inca se mentine chiar si dupa 10 ani. A mai fost un model de parteneriat inter-profesional deoarece au colaborat medicii si asistentii medicali. Plus un parteneriat interdisciplinar pentru ca au venit informatii din mai multe zone.”, a mentionat Prof. Dr. Cristian Vladescu, Director General Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.
Dr. Dimitrie Capsa, coordonatorul medical al proiectului, considera ca „IHS Medical School a realizat in totalitate si cu succes programul, contribuind astfel la imbunatatirea ingrijirilor si calitatii vietii pacientilor cu boli de rinichi. Am atacat problemele principale in timpul cursurilor si am reusit sa facem din asistentul de dializa un intelectual practicant. M-a impresionat setea de cunoastere a cursantilor si faptul ca s-au imprietenit persoane care lucreaza in centre medicale concurente.”
Cursantii au redescoperit empatia fata de pacienti
Pe langa actualizarea si imbunatatirea cunostintelor de specialitate, participantii au fost incurajati in cadrul acestor cursuri sa redescopere valori precum empatia, respectul fata de pacienti si satisfactia vietii profesionale.
„La cursurile de dializa am invatat sa ma raportez la ceilalti, sa ii ascult si cred ca cel mai important lucru in meseria mea este comunicarea cu pacientii si familiile lor”, spune Liviu Suciu, asistent medical la un centru privat de dializa din Cluj-Napoca, participant la cursurile organizate in cadrul proiectului.
Un alt participant, Ioana Bathori, asistent medical la un centru privat de dializa din Targu-Mures, sustine ca „Realizarea cea mai importanta a fost ca ne-am raportat altfel la pacientii nostri. Mi-am dat seama ca trebuie sa fim atenti in primul rand la ei ca oameni si sa le acordam ingrijirile necesare nu prin automatisme, ci printr-o inalta tinuta profesionala.”
„Dupa trei ani in care am derulat acest proiect complex, suntem mandri sa anuntam indeplinirea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus. Le multumim tuturor participantilor si formatorilor pentru implicare si contributia la reusita proiectului”, concluzioneaza Rodica Paslaru, coordonator organizare programe de formare in cadrul proiectului.
Sunt mandra ca sunt parte dintr-o ,,mare familie” care se numeste NEFROLOGIE – DIALIZA