Nimic nu este mai stresant si mai traumatizant pentru un copil decat experientele din spitale, interventiile chirurgicale sau tratamentele ce implica proceduri dureroase. De aceea, pentru copii mai mult decat pentru adulti, este important sa se aleaga o clinica de ortopedie potrivita, in care atmosfera de spital sa fie inlocuita cu o atmosfera calda si relaxanta pentru ca micutul sa poata trece cat mai usor peste aceste experiente traumatizante.
Ce criterii trebuie sa indeplineasca o clinica de ortopedie pentru copii?
Copiii sunt usor influentabili si odata speriati de o anumita situatie sau de un anumit loc, isi schimba cu greu parerea. Din acest motiv, este foarte important ca in momentul in care cel mic trebuie sa viziteze cabinetul unui medic ortoped, experienta sa fie una pozitiva de la prima vedere. Pentru copii este cu atat mai important ca alegerea clinicii sau spitalului sa fie cea potrivita, in caz contrar devenind foarte dificil intreg procesul, copilul fiind nelinistit si agitat.
Ideal este ca parintele sa viziteze spitalul sau clinica de ortopedie inainte de a ajunge la cabinetul medicului impreuna cu copilul. Detaliile la care trebuie atentie sunt numeroase, fiind important ca locul sa fie privit din premiza unui copil, incercand sa se descopere detaliile care ar putea inspira teama sau neliniste.
1. Clinicile si spitalele care au peretii perfect albi si un aspect steril pot fi intimidante pentru cei mici. In cazul in care medicul ortoped la care urmeaza sa se apeleze nu poate fi gasit intr-un spital de copii, este important ca spitalul sau clinica in care acesta lucreaza sa fie moderna, cu mobila in culori vii si pereti pictati sau tapetati cu modele, dupa modelul clinicilor particulare pentru copii.
2. Salile de asteptare trebuie sa se afle departe de intrarea in spital si de camera de garda. In acest fel nu exista posibilitatea ca micutii sa devina martorii unor scene traumatizante, destul de obisnuite in spitalele mari, precum sosirea ambulantelor sau pacienti in situatii mai grave. Sala de asteptare trebuie sa aiba o atmosfera calduroasa, relaxanta, iar in cazul in care nu exista carti sau reviste pentru distragerea atentiei copilului, parintele le poate aduce de acasa.
3. Personalul trebuie sa fie prietenos, optimist si deschis. Pe langa medicul ortoped ales, care este de la sine inteles ca trebuie sa fie o persoana vesela, cu experienta in lucrul cu copiii, intreg personalul trebuie sa fie placut, deschis si gata sa comunice inclusiv cu cei mici, pentru a-i asigura ca totul este in regula.
Pentru un copil, ruperea unui picior sau a unei maini si intregul proces de punere in ghips poate fi usor traumatizant, de aceea este important ca parintele sa aleaga cea mai potrivita clinica de ortopedie, dar si un medic specializat pe ortopedie pediatrica. In cazul problemelor mai grave, care necesita interventie chirurgicala si spitalizare, parintii sunt trimisi automat catre spitale sau clinici specializate pe pediatrie, insa si in aceste cazuri, unele au o atmosfera mai calduroasa si mai vesela decat altele, fiind la fel de important ca alegerea sa se faca astfel incat micutii sa simta cat mai putin trauma intregii experiente.