PEGI (Pan European Game Information) este un sistem European de evaluare si clasificare a jocurilor online si pentru PC avand rolul de a informa parintii cu privire la continutul jocurilor pe care le achizitioneaza pentru copii.
Sistemul a fost lansat in primavara anului 2003 si la momentul actual este utilizat ca sistem de referinta in 30 de tari (Austria Danemarca, Ungaria, Letonia, Norvegia, Slovenia, Belgia, Estonia, Islanda, Lituania, Polonia, Spania, Bulgaria, Finlanda, Irlanda, Luxembourg, Portugalia, Suedia, Cipru, Franta, Israel, Malta, Romania, Elvetia, Cehia, Grecia, Italia, Olanda, Slovacia si Statele Unite).
PEGI este sustinut de majoritatea producatorilor de console pentru jocuri, cum sunt: Sony, Microsoft si Nintendo, cat si de dezvoltatorii de jocuri interactive din Europa. Sistemul de clasificare pe varste a fost dezvoltat de Federatia Europeana a Jocurilor Interactive (Interactive Software Federation of Europe – ISFE).
Sistemul PEGI de clasificare pe varste este utilizat pentru a eticheta corect si clar continutul din industria de divertisment, cum ar fi: filme, clipuri video, DVD-uri, jocuri pentru PC, etc. Sistemele de clasificare ghideaza clientii (in mod special parintii) in luarea unei decizii cu privire la a achizitiona sau nu anumit joc. Conform sistemului de clasificare pe varste, un joc clasificat PEGI 7 este potrivit doar pentru copii de 7 ani si mai in varsta iar un joc clasificat PEGI 18 este potrivit doar pentru adulti (18 ani si mai in varsta). Sistemul de clasificare PEGI ia in considerare varsta pentru care un joc este recomandat nu si nivelul de dificultate.
Ce reprezinta etichetele ce le gasiti pe ambalajul unui joc
Etichetele PEGI se gasesc pe fata si spatele ambalajului unui produs si indica unul dintre urmatoarele nivele de varsta: 3, 7, 12, 16, 18. ATENTIE! Clasificarea pe varste nu ia in considerare nivelul de dificultate al jocului sau aptitudinile necesare pentru a-l juca.
PEGI 3
Continutul jocurilor care au primit o astfel de clasificare este considerat potrivit pentru toate categoriile de varsta. Anumite forme de violenta intr-un context comic, gen Bugs Bunny sau Tom si Jerry sunt acceptate. Copilul nu trebuie sa poata face asocierea intre personajele jocului si persoane din viata reala si jocul nu trebuie sa contina sunete sau imagini care ar putea sa sperie. Jocul nu trebuie sa contina limbaj injurios si nici scene de nuditate sau vreo referinta la activitati sexuale.
PEGI 7
In aceasta categorie intra orice joc care in mod normal ar intra in categoria PEGI 3 dar contine scene care ar putea speria copiii mici si sunete adecvate varstei de 7 ani sau mai mare. Anumite scene pot contine nuditate partiala dar sub nicio forma continut sexual.
PEGI 12
Jocurile video cu scene ce afiseaza violenta intr-o natura grafica mai explicita fata de personajele fantastice sau personaje nonviolente care pot fi recunoscute in persoane reale si animale. De asemenea, pot fi incluse scene de nuditate mai explicite din punct de vedere grafic. Nu este acceptat limbajul injurios sau scenele cu caracter sexual.
PEGI 16
In aceasta categorie sunt incluse jocurile in care scenele de violenta sau cele ce descriu scene sexuale sunt reprezentate ca in viata reala. De asemenea este acceptat limbajul injurios extrem, conceptul de utilizare de tutun si droguri si descrierea de activitati criminale.
PEGI 18
Categoria de jocuri pentru adulti include jocuri in care nivelul de violenta atinge stadiul de scene ce reprezinta violenta bruta sau anumite tipuri de violenta. Violenta bruta este definita ca fiind acele scene care induc utilizatorului un sentiment de repulsie.
PEGI OK
Eticheta PEGI OK indica faptul ca criteriile PEGI de baza au fost aplicate si ca s-a constatat ca acel joc nu contine nimic care sa-l incadreze intr-o categorie mai mare de 3+. Operatorului unui site sau al unui portal de jocuri ii este permis sa utilizeze eticheta PEGI OK pe baza unei declaratii ce atesta ca jocul nu contine materiale ce necesita o evaluare formala.
Pentru a se califica pentru eticheta PEGI OK un joc nu trebuie sa contina niciunul din urmatoarele elemente:
• Violenta;
• Activitati sexuale sau insinuari;
• Nuditate;
• Limbaj injurios;
• Jocuri de noroc;
• Promovarea uzului de droguri;
• Promovarea uzului de alcool sau tutun;
• Scene ce pot speria copiii mici.
Imaginile de pe ambalaj descriu categoria in care a fost inclus jocul
De obicei pe spatele ambalajului unui joc evaluat cu sistemul PEGI sunt aplicate imagini care descriu de ce acel joc a fost inclus intr-o anumita categorie. Exista 8 astfel de imagini reprezentand: violenta, limbaj injurios, frica, droguri, caracter sexual, discriminare, jocuri de noroc si jocuri online cu alti useri.
Limbaj injurios
Jocul contine scene cu limbaj injurios
Discriminare
Jocul contine scene ce decriu sau incurajeaza discriminarea
Droguri
Jocul face referire la sau descrie utilizarea de droguri
Frica
Jocul poate fi inspaimantator sau infricosator pentru copii mici
Jocuri de noroc
Jocul incurajeaza sau chiar invata userii cum sa joace jocuri de noroc
Joc online
Jocul poate fi jucat cu mai multi useri online
Sex
Jocul descrie scene de nuditate / comportament sexual
Violenta
Jocul descrie scene de violenta
Ex: pe ambalajul unui joc puteti gasi urmatoarele imagini:
1) Jocul contine: violenta extrema, tehnici criminale, limbaj extrem, idealizarea crimei.
2) Jocul contine scene de violenta comica.
Mai multe informatii despre PEGI:
Saferpedia.eu
www.pegi.eu
PEGI Online
PEGI Online este o completare a sistemului PEGI avand scopul de a oferi tinerilor din Europa o mai buna protectie impotriva continutului inadecvat al jocurilor si de a ajuta parintii sa inteleaga riscurile si potentialul nociv din cadrul acestui mediu. Mai multe informatii despre PEGI Online gasiti aici. Alte informatii utile cu referire la jocurile video si / sau online gasiti la adresele: MediaSmart si www.thinkuknow.co.uk.