Milioane de femei in jurul lumii au vergeturi rezultate in urma pubertatii, a sarcinii, a modificarilor hormonale sau a cresterii in greutate. Insa acest fapt nu te face sa te simti mai putin jenata de acele striatii inestetice de pe pielea ta.
Vergeturile sunt cicatrici liniare roz, rosii sau violet care apar de cele mai multe ori pe abdomen, sani, partea superioara a bratelor, fese si coapse si uneori se estompeaza, devenind albe sau gri. Ele apar atunci cand pielea se intinde brusc si stratul de mijloc (dermul) se rupe pe alocuri. Nu toate vergeturile arata la fel, ci difera in functie de perioada si cauza aparitiei lor si de tipul de piele.
Cauzele aparitiei vergeturilor
Literalmente, vergeturile sunt cauzate de intinderea pielii. Ele devin mai severe odata cu cresterea nivelului de cortizon, un hormon produs de glandele suprarenale care slabeste fibrele elastice din piele. Vergeturile apar intr-o serie de situatii, printre care:
Sarcina. Pana la sfarsitul sarcinii, majoritatea femeilor gravide dezvolta vergeturi. In acest caz, factorii hormonali se combina cu cresterea in greutate.
Cresterea in greutate. O crestere substantiala in greutate favorizeaza aparitia vergeturilor. Halterofilii le pot dezvolta in special pe brate, iar la adolescenti aceste vergeturi apar in perioada pubertatii.
Medicatia. Cremele, lotiunile si pastilele cu corticosteroizi si uzul cronic de steroizi pe cale orala pot provoca aparitia vergeturilor.
Bolile de care suferi. Exista unele boli care favorizeaza aparitia vergeturilor: sindromul Cushing si alte boli ale glandelor suprarenale, sindromul Marfan, Ehlers Danlos si o serie de alte tulburari genetice, potrivit mayoclinic.com.
Factorul genetic. De asemenea, factorul genetic poate juca un rol important in aparitia vergeturilor, dupa cum sustine Leslie Baumann, directoarea Centrului Cosmetic al Universitatii din Miami si autorea cartii “The Skin Type Solution”. Este cazul sa consulti medicul daca semnele acopera parti mari ale corpului tau. Specialistul te poate ajuta sa determini cauza si sa iei in considerare posibilitatile de tratament.
Cum sa previi aparitiei vergeturilor
Vergeturile apar cand stratul elastic al pielii se intinde foarte mult, ducand la defalcarea tesutului conjunctiv, inflamare si apoi formarea unei cicatrici. Cicatrizarea face ca vergeturile sa apara.
Ele nu prezinta un risc pentru sanatate, insa sunt inestetice. In anumite situatii, cum este sarcina, aceste semne nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, ca sa reduci riscul aparitiei vergeturilor, ai grija de greutatea ta, ingrijeste-ti pielea si evita sa folosesti produse cu corticosteroizi.
Metode de tratare a vergeturilor
Cand apar vergeturile, cel mai bine e sa le tratezi cat mai curand posibil. Dupa cum explica Baumann, cercetarile s-au concentrat pe etapele timpurii ale vergeturilor, cand sunt inca rosii sau violet si raspund mai usor la tratament. Odata ce trec de faza initiala si devin albe sau gri, ele sunt mai dificil de tratat.
Hidratarea este cruciala; pielea devine mai maleabila, mai elastica, avand capacitatea sa se intinda mai bine, potrivit webmd.com. Se recomanda masajul cu creme hidratante de trei ori pe zi, folosind produse ce contin unt de cacao sau unt de shea.
Exista multe produse care pretind tratarea vergeturilor, insa numai unele dintre ele functioneaza. In continuare iti prezentam unele dintre produsele disponibile si care sunt rezultatele lor.
Produse antivergeturi
Ulei din germeni de grau. Nu exista date stiintifice care sa ateste efectele acestuia, insa un studiu recent a demonstrat ca uleiul din germeni de grau ajuta la imbunatatirea aspectului vergeturilor in faza initiala.
Acid glicolic. Extras din trestia de zahar, acidul glicolic stimuleaza productia de colagen. El poate fi administrat in doze mai mari de catre dermatolog.
Vitamina C poate stimula productia de colagen, combinandu-se cu acidul glicolic pentru un efect maxim. Si suplimentele de vitamina C pot fi eficiente; se recomanda o doza de 500 de mg de trei ori pe zi.
Produse care contin peptide. Acestea sunt comercializate pe scara larga, insa reprezinta o risipa de bani. In ciuda pretentiilor comerciale, nu exista date stiintifice referitoare la eficienta lor.
Retinoizii s-au dovedit a intensifica productia de colagen si a imbunatati elasticitatea pielii. Insa ar trebui sa ii eviti daca esti insarcinata sau daca alaptezi. Cremele cu tretinoina fac ca aspectul vergeturilor sa se estompeze, insa nu au efecte asupra cicatricilor vechi.
Tratamente antivergeturi
Cremele, gelurile sau lotiunile, chirurgiile cu laser si cele cosmetice sunt folosite pentru a trata vergeturile. Insa exista putine date care sa demonstreze eficienta lor, asa ca trebuie sa fii realista cu privire la efectele lor. Gradul de succes al acestora este influentat de varsta, de tipul pielii tale, chiar de dieta. Metodele de tratare includ:
Tratament cu laser. Terapiile cu laser utilizeaza lungimi de unda ale luminii intense pentru a stimula productia de colagen, elastina sau melanina din pielea ta. Medicul te poate ajuta sa decizi ce tip de laser este potrivit pentru tine. Pentru vergeturile rosii si violet, anumiti dermatologi folosesc un laser vascular care vizeaza vasele de sange umflate si inflamate, ajutand si la reinnoirea celulelor. Ei afirma ca acest laser nu indeparteaza stratul superficial de piele, insa te scapa de roseata.
Microdermabraziune. Acest tip de tratament implica un dispozitiv portabil care sufla cristale pe piele, avand efect de exfoliere. Microdermabraziunea indeparteaza delicat stratul superficial de piele, determinand cresterea unor celule noi, elastice. Aceasta terapie este o optiune pentru vergeturile mai vechi.
Cand vine vorba de tratarea vergeturilor, femeile nu mai asteapta minuni. Ne-am resemnat cu faptul ca ele sunt permanente si ca putem doar sa le estompam. Tu ai vergeturi? Ce folosesti pentru a le reduce aspectul inestetic? Impartaseste-ne din experientele tale.