Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia parintilor din Romania asupra pericolelor la care isi pot expune copiii, atunci cand folosesc surse de informare privind ingrijirea copiilor de pe internet, care sunt neavizate de lumea medicala.
Specialistii pediatri trag un semnal de alarma asupra importantei de a folosi surse specializate de informare, precum medicul de familie sau medicul pediatru.
Parintii trebuie sa foloseasca surse de informare avizate cu privire la ingrijirea copiilor
Potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Pediatrie (sondaj desfasurat de www.ivox.ro in aprilie 2012 cu 450 de respondenti cu copii sub 2 ani), medicul pediatru este principala sursa de informare in ceea ce priveste protectia copilului pentru 27% dintre parinti, urmata indeaproape de internet, sursa folosita de 26% dintre respondentii cu copii.
Pornind de la faptul ca tot mai multi parinti cauta informatii despre ingrijirea copiilor pe internet, specialistii pediatri atrag atentia asupra importantei de a folosi numai site-urile avizate, redactate de medici si verificate de institutiile de specialitate.
De asemenea, nevoia de a crea o punte de legatura intre medici si publicul larg, de a avea surse credibile si corecte de informare pentru public, a fost dezbatuta si in cadrul primei editii a congresului RoVaccin (15 – 16 martie 2013), organizat de Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat stiintific cu Societatea Romana de Pediatrie.
Rezultatele studiului realizat in luna martie 2013 cu privire la sursele folosite pentru ingrijirea copiiilor
Pornind de la aceasta nevoie si pentru a testa comportamentul actual al parintilor in mediul online, Societatea Romana de Pediatrie a realizat in luna martie 2013 un studiu despre nivelul de credibilitate pe care parintii il acorda site-urilor de specialitate despre ingrijirea copiilor, la care au raspuns 406 parinti din platforma campaniei Sa protejam impreuna copilaria.
Studiul s-a desfasurat in luna martie 2013 in comunitatea de 14.000 parinti a paginii de Facebook Protejam Copilaria si in randul celor 21.000 de vizitatori unici/luna a platformei www.protejamcopilaria.ro.
Conform studiului, 75% dintre parinti au declarat ca au incredere in infomatiile prezentate de medicii pediatri online, referindu-se la www.protejamcopilaria.ro, platforma fiind considerata astfel o sursa credibila de informare. Dintre acestia, 63% au raspuns ca prefera sa verifice informatiile primite online si din alte surse, indicand astfel nevoia de a beneficia de o documentare completa cand vine vorba de sanatatea copiilor lor.
In cadrul platformei de informare a Societatii Romane de Pediatrie www.protejamcopilaria.ro, medicii pediatri raspund in medie la 5 intrebari pe zi primite de la mamici. Prin aceste intrebari, majoritatea parintilor vor sa afle informatii specifice si sigure despre modalitatile de imunizare si protejare a copilului.
De asemenea, potrivit studiului, peste 80% dintre parintii care au vizitat o platforma specializata despre ingrijirea corecta a copilului (www.protejamcopilaria.ro) cauta informatii credibile despre bolile infectioase si modalitati eficiente de prevenire a acestora.
Despre campania “Sa protejam impreuna copilaria”
Campania a fost lansata de Societatea Romana de Pediatrie in iunie 2012, cu sprijinul GSK Romania. In cadrul acesteia, a fost dezvoltata prima platforma online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti.
In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor.
Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale in ingrijirea copiilor. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente.
Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani. Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8% (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.
Comunicat de presa