In anul 2012, conform Jurnalului European de Cancer, rata deceselor cauzate de cancer in Romania este de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeana de 352 cazuri. Acest lucru inseamna cresterea de doua ori a numarului de decese comparativ cu anul 2009, cand se inregistrau 182 cazuri la suta de mii de locuitori.
Oana Martha Igrisan, Director de Comunicare ARPIM: „Desi sunt cifre ingrijoratoare, acestea nu trebuie sa ne surprinda intrucat problemele cu care se confrunta bolnavii de cancer si-au gasit putine solutii in ultimii ani.
In ceea ce priveste accesul pacienilor la tratamente de ultima generatie, 26% dintre medicamentele care sunt pe lista de asteptare de mai bine de 6 ani sunt destinate tratarii afectiunilor oncologice si toate reprezinta sperante in plus pentru pacienti. Pentru unii inseamna o viata mai buna, pentru altii sunt esentiale pentru supravietuire.
Spre exemplu, datele arata ca in cazul pacientilor cu cancer la san, in aproximativ 70% din cazuri celulele canceroase se raspandesc la nivelul oaselor. In cazul pacientilor cu cancer de prostata in stadiu avansat riscul este de peste 90%. Pe lista de asteptare se afla medicamente inovatoare, rezultate a biotehnologiei de varf care previn fracturile, compresia maduvei spinarii sau nevoia de radiatii la nivel osos in cazul acestor pacienti cu metastaze osoase. Desi acestea sunt disponibile in regim compensat de mai multi ani in statele europene, nu sunt disponibile si pacientilor romani. Situatia este similara pentru toate celelalte 25 de medicamente care se afla in asteptare.
Si in plus nu este deloc de neglijat faptul ca la nivel mondial, peste 60% dintre medicamentele care se afla in cercetare si dezvoltare sunt destinate oncologiei si drumul acestora catre pacientii romani trece tot prin actualizarea listei medicamentelor compensate. Este nevoie de actualizarea listei acum si de continuarea acestei actualizari in ritm constant.”
„Astazi, daca este depistat la timp, diagnosticat corespunzator si tratat cu cele mai bune optiuni cancerul poate fi vindecat completat sau cel putin transformat dintr-o boala cu un deznodamant fatal rapid intr-o boala cronica. Situatia era cu totul alta cu ani in urma. Spre exemplu, acum 10 ani, speranta de viata a unei paciente diagnosticate cu cancer la san in stadiul metastatic era limitata. Astazi, datorita investitiilor in campanii de educare si informare si mai ales datorita terapiilor de ultima generatie, avem cu totii paciente ce traiesc cu boala metastatica, cu o calitate buna a vietii, multi ani de zile. Medicina a evoluat spre conceptul de personalizare a tratamentului, terapiile de astazi imbunatatesc considerabil sansele pacientilor in lupta cu boala si tocmai de aceea este esential ca un pacient sa aiba acces la tratamentul potrivit pentru el, la momentul potrivit”, a declarat dr. Alexandru Eniu, medic oncolog in cadrul Institutului de Cancer ,,Ion Chiricuta” Cluj Napoca.
Pacientii bolnavi de cancer se confrunta cu numeroase probleme, pe langa lipsa schemei de tratament inovator precum: compensarea limitata a procedurilor de diagnostic, lipsa unui program de preventie si educatie, lipsa unui registru national de cancer, finantarea insuficienta a programului national de oncologie.
„Ii invitam pe reprezentantii autoritatilor sa mergem impreuna intr-un spital de oncologie. Este o solutie extrema, dar ne aflam intr-o situatie extrema. Poate daca autoritatile vor vedea situatia disperata a bolnavilor care nu au acces la tratament si lupta pe care ei o duc in fiecare zi vor intelege de ce strigam dupa tratamente noi, dupa sanse la viata, dupa speranta. Nu mai putem astepta! Avem nevoie de medicamente noi acum”, a declarat Cezar Irimia, presedinte Federatia Asociatiei Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cele mai recente date ale Agentiei Internationale de Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) estimeaza ca, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane barbati si 5,7 milioane femei. Numarul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane barbati si 3,3 milioane femei. Mai mult, in aceeasi perioada erau peste 28 de milioane persoane in viata, la cinci ani de la diagnosticul initial de cancer, potrivit IARC si OMS.
Este prima data cand citesc art. dvs. si marturisesc ca este prima data dupa mult timp cand constat o platforma online care sa aduca atata informatie utila intr-un articol.