Cercetarea a relevat ca in topul durerilor se afla durerile de cap (79%), durerile de spate (62%) si dureile dentare (38%), urmate de cele reumatice si articulare, menstruale, musculare si cele cauzate de lovituri.
Pe o scara de la 1 la 10, intensitatea durerii resimtite de cei intervievati ajunge la o medie intre 5 si 6, iar 8% dintre cei care au experimentat durerile de cap le-au resimtit la gradul maxim de durere.
Esantionul a fost format din persoane din mediul urban, cu varste intre 20 si 55 de ani, cu venituri medii spre mari si educatie peste medie si care s-au confruntat cu diverse dureri intr-un interval de 6 luni.
Astfel, in functie de sex si varsta, se observa ca durerile de cap afecteaza mai mult femeile si pe cei cu varsta de pana in 40 de ani. In ceea ce priveste durerile de spate este ingrijoratoare distributia uniforma a acestui tip de durere pe toate grupele de varsta, de la 20 pana la 55 de ani.
Durerile dentare au o frecventa mai mare la grupele cu varste cuprinse intre 20-30 (50%) si 31-40 (39%). Durerile reumatice au o incidenta crescuta pentru grupa de varsta 41-50 si 51-55 marcate de acelasi procentaj – 48%.
Este interesant de remarcat faptul ca pentru durerile reumatice si articulare se inregistreaza procente semnificative (31%; 30%) si la persoanele cu varste intre 21-30 si 31-40. Durerile musculare apartin in special barbatilor si afecteaza cel mai mult persoanele din grupa de varsta 20-30.
Durerile de spate au fost mentionate de cei intervievati ca avand cea mai mare frecventa– in medie de 15 ori intr-un interval de 6 luni. Durerile reumatice si cele articulare au de asemenea o frecventa similara, iar durerile de cap apar in medie de 12 ori.
Automedicatia, frecventa la durerile de cap
Peste 35% dintre respondenti nu au consultat niciodata doctorul in cazul durerilor, principalul motiv expus fiind acela ca nu considera durerea ca fiind o problema. Lipsa de timp se transpune in al doilea motiv (27%) de a nu consulta doctorul, iar 13% au spus ca isi cunosc cauzele durerii, si 10% isi administreaza singuri tratament, de obicei.
Automedicatia este frecvent intalnita in cazul in care romanii se confrunta cu durerile de cap, menstruale si musculare. Respondentii sunt mai predispusi sa viziteze medicul in cazul aparitiei durerilor de dinti, reumatice, articulare si a celor de spate.
Un procentaj de 74 dintre respondenti stiu ce medicament sa isi achizitioneze inainte de a ajunge in farmacie, iar 24% se hotarasc la fata locului. Aproximativ 45% dintre intervievati au declarat ca isi administreaza un analgezic imediat ce apare o durere severa.
63% dintre cei intervievati au declarat ca se trateaza diferit in functie de intensitatea durerii, iar 37% folosesc acelasi medicament indiferent de intensitatea durerii. Aproximativ 20% dintre respondenti iau cate 2 pastile deodata daca durerea este severa, in timp ce circa 45% au declarat ca in cazul unei dureri mai severe scurteaza intervalul de timp in care isi administreaza medicamentele. In cadrul familiei, in ceea ce priveste acordarea de tratament, rolul ii este atribuit femeii.
Durerile ce apar dimineata sau in timpul activitatii cotidiene sunt tratate imediat cu analgezice, in vreme ce durerile ce apar pe finalul zilei de lucru sau acasa sunt mai degraba tratate prin metode ne-medicamentoase (odihna, somn).
Ca surse de informare principale pentru tratamentul durerilor usoare, la nivel declarativ, cei intervievati spun ca apeleaza la sfatul medicului sau farmacistului. Pe locul al treilea ca sursa de informare apare mentionat internetul, apoi familia si prietenii.
Ce ii sperie pe romani in caz de durere
Orice tip de durere cu persistenta in timp, care nu a mai fost experimentata anterior, nu i se detecteaza o cauza si nu raspunde la un tratament clasic, reprezinta pentru cei intervievati un semnal de alarma imediat. In comportamentul romanilor, masurile terapeutice sunt intreprinse de regula in cazul durerilor de tip nou, nefamiliare, in vreme ce durerile deja cunoscute, ce apar recurent si au o evolutie predictibila, tind a fi abordate intr-un mod mai relaxat.
Campania „Dozajul corect la timpul potrivit”
In contextul in care exista un numar semnificativ de romani care utilizeaza medicatia nepotrivita pentru tipul durerii si manifesta in continuare tendinta de a-si administra substante active puternice pentru dureri usoare, compania Reckitt Benckiser lanseaza campania “Dozajul corect la timpul potrivit” ce isi propune sa informeze si sa educe consumatorii despre automedicatia corecta si echilibrata, dar si sa ofere un ghidaj specializat in managementul durerilor usoare si moderate.
„Initiativa companiei se adreseaza atat pacientilor cat si medicilor si farmacistilor si are rolul de a sustine educarea legata de managementul durerii, a tratarii corecte si a investigarii cauzelor durerilor„, a declarat Mirela Grigore, Category Manager Reckitt Benckiser.
Programul de informare va cuprinde, de asemenea, date de suport legate de preventia durerii, terapii alternative contra durerii si va aborda tema automedicatiei in termeni de eficacitate si eficienta.
In sprijinul comunitatilor care doresc sa mentina o stare de bine si sa lupte inteligent impotriva durerilor de zi cu zi a fost conceputa pagina de Facebook Contra durerii, unde dincolo de informatiile legate de automedicatie corecta, terapii alternative pentru stoparea suferintelor fizice, vor fi publicate recomandari ale specialistilor din domeniul medical.
Pe parcursul campaniei Dozajul corect la timpul potrivit vor fi dezvoltate instrumente de tipul aplicatiilor inteligente care sa ghideze utilizatorii spre adoptarea unui comportament echilibrat si autocontrol, si, in acelasi timp, sa-si contorizeze si optimizeze starea de bine de zi cu zi.