Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Romana de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare cu privire la cancerul pulmonar: „Respira ADANC si gandeste-te BINE!”. In acest an, mesajul campaniei este „O radiografie ii poate salva pe cei dragi!”. Campania este sprijinita de Roche Romania, Carrefour Romania si Radio Romania Actualitati.
Radiografia, cea mai simpla forma de diagnosticare precoce
In fiecare an, peste 1.200.000 de oameni mor din cauza cancerului pulmonar. Adica o persoana la 30 de secunde, ceea ce face ca aceasta forma de cancer sa inregistreze cea mai mare rata de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depasind inclusiv cancerul de prostata sau cancerul mamar.
In tarile din Europa Centrala si de Est sunt inregistrate anual 119,419 noi cazuri si 108,982 decese prin aceasta boala. In Romania, datele Globocan 2008 arata ca exista o incidenta de 8,387 cazuri noi pe an la barbati, ocupand locul intai ca numar al imbolnavirilor prin cancer (22,4% din totalul cazurilor noi de cancer la barbati). 7,581 de barbati mor anual in Romania din cauza cancerului pulmonar, ceea ce reprezinta 27.7% din totalul deceselor cauzate de cancer la barbati, locul intai, din pacate, si la acest capitol.
Conform aceleasi surse, la femei se inregistreaza in tara noastra o incidenta a cancerului pulmonar de 1,997 cazuri noi pe an, ceea ce plaseaza aceasta forma de cancer pe locul 4 din totalul imbolnavirilor prin cancer, la femei. 1,846 de femei isi pierd viata in fiecare an din cauza cancerului pulmonar (9.8% din totalul deceselor prin cancer la femei).
Aceaste statistici incredibile au cauze multiple, dar pot fi imbunanatite printr-o singura modalitate de diagnosticare timpurie: radiografia pulmonara. Iata de ce obiectivul principal al campaniei este acela de a-i face, in pricipal pe cei cu varsta de peste 40 de ani, sa se adreseze pentru un consult medicului de familie, care le poate recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare, daca este nevoie.
Acestea sunt cai simple si la indemana tuturor pentru prevenirea si diagnosticarea din timp a acestei maladii necrutatoare, cu atat mai mult cu cat, de cele mai multe ori, boala este descoperita tardiv, in stadii avansate, cand exista putine optiuni de tratament.
Dr. Iustina Fusu, Vicepresedinte Liga Romana de Cancer: „Si anul acesta, ca si anul trecut, continuam campania de lupta impotriva cancerului pulmonar si suntem alaturi de oameni in acest demers, prin diverse cai de comunicare, astfel incat sa ii responsabilizam si sa-i facem sa constientizeze gravitatea acestei afectiuni. Radiografia pulmonara este o investigatie cu raze X si din acest motiv, pentru efectuarea ei, recomandam ca cei interesati sa mearga mai intai la medicul de familie”.
Aerul care ne poate imbolnavi
Agentia Europena de Mediu arata, in raportul realizat pe anul 2012, ca aproximativ o treime dintre locuitorii europeni care traiesc in mediul urban sunt expusi poluarii si ca efectele asupra sanatatii acestora sunt deosebit de daunatoare.
„Ceea ce respiram in fiecare zi e din ce in ce mai otravit, mai toxic, mai poluat. Intr-o lume plina de automobile si tigari vesnic aprinse pretutindeni, praf si cosuri industriale, trebuie sa ne protejam. Ceea ce trebuie sa stim este ca bolile de plamani sunt din ce in ce mai frecvente atat pentru fumatori, cat si pentru nefumatori. Nu se poate spune cine a murit din cauza fumatului si cine din cauza a ceea ce respira zi de zi.
Nu esti protejat daca nu fumezi. Nu e suficient. Cu totii trebuie sa mergem la control in fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plamani. Nu trebuie sa negociem propria noastra sanatate. Nu amanati consultul medicului. Este important sa aflati din timp si sa fiti sanatosi pentru dumneavoastra, pentru copii si pentru familie”, a continuat dna. Dr. Iustina Fusu, Vicepresedinte al Ligii Romane de Cancer.
O campanie la nivel national
Iata de ce campania de anul acesta, care va avea loc intre 15 noiembrie si 15 decembrie, va cauta sa informeze cat mai coerent, mai concis si mai pragmatic atat despre factorii de risc care pot favoriza aparitia cancerului pulmonar, cat mai ales despre formele de prevenire si de diagnosticare din timp a bolii.
Mesajul central al campaniei este acela de a-i indemna pe oameni sa mearga la consult impreuna cu cei apropiati si sa verifice daca este sau nu cazul sa faca o radiografie pulmonara.
Canalele de acoperire media includ prezenta la metrou, panouri outdoor atat in Bucuresti, cat si pe cateva artere nationale importante (Deva, Focsani, Sibiu, Iasi, Targu-Mures, Timisoara), spoturi radio difuzate de Europa FM si Radio Romania Actualitati, inserturi in ziarul Libertatea, precum si expunere neconventionala in galeriile Carrefour din Bucuresti, Cluj, Focsani, Suceava, Pitesti, Ploiesti si Constanta.
Controlul este vital
Principalul factor etiologic implicat in aparitia bolii este fumatul, raspunzand de aproximativ 90% din cazuri la barbati si 70% din cazuri la femei. Incidenta de aparitie a cancerului pulmonar depinde foarte mult si de momentul in care individul se apuca de fumat (varsta), numarul de ani dedicati fumatului, numarul de tigari fumate, continutul in nicotina al tigarilor fumate, perioada de cand a abandonat fumatul, dar si de perioada in care este expus unor alti factori de risc.
Specialistii estimeaza ca un individ care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20 – 25 de ori mai mare comparativ cu un nefumator. Daca persoana renunta la fumat, riscurile de aparitie a cancerului se reduc treptat in timp, insa destul de greu.
Probablitatea de aparitie a cancerului pulmonar este relativ redusa pana la varsta de 39 de ani (pentru ambele sexe), insa apoi incepe sa creasca pe masura ce individul inainteaza in varsta. Maximul incidentei este in jurul varstei de 70 de ani. De aceea, tuturor celor peste 40 ani le este recomandata cel putin o vizita anuala la medicul de familie.
Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 32.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie, formata din 14 asociatii, care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro
Despre Liga Romana de Cancer
Liga Romana de Cancer este o organizatie neguvernamentala, ce iși desfașoara activitatea in domeniul oncologiei si functioneaza cu aprobarea Ministerului Sanatatii si Familiei – Directia Politici de Sanatate. Principalele obiective ale Ligii Romane de Cancer sunt: reducerea incidentei cancerului și a mortalitatii datorata cancerului, creșterea ratei de vindecare a cancerului, reducerea impactului psihologic și socio-economic asupra celor bolnavi de cancer, imbunatatirea standardului de viata pentru pacientul oncologic, sprijinirea factorilor guvernamentali pentru a indeplini programele nationale de prevenire a cancerului, luarea de masuri de reintegrare socio-profesionala a pacientilor bolnavi de cancer. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.romaniancancerleague.org
Pentru informatii suplimentare, acceseaza www.invingemcancerul.ro