DILEMA:
La ce riscuri sunt expusa daca o ruda apropiata (mama, bunica sau matusa) s-a confruntat cu cancer de san ori ovarian?
RASPUNS:
Faptul ca o ruda apropiata a suferit de cancer ovarian sau mamar, nu inseamna ca vei fi urmatoarea victima. Totusi, au fost identificate doua gene responsabile pentru aparitia bolii, numite BRCA1 si BRCA2. Conform studiilor, 5-10% dintre cazurile de cancer de san sunt considerate a fi mostenite. De exemplu, daca esti purtatoare a genei BRCA1 prezinti un risc intre 50 si 80% sa suferi de cancer de san, in timp ce purtatorii genei BRCA2 au un risc de 40-70%.
Aceste doua gene sunt responsabile si de aparitia cancerului ovarian, in procent de 20-40%. Pentru a verifica daca te incadrezi in categoria de risc, gandeste-te daca ruda respectiva a suferit de cancer inainte de varsta de 40 de ani, doua rude inainte de 50 de ani sau trei rude apropiate inainte de 60 de ani.
Ce trebuie sa faci
Fa testul genetic. In cazul in care ai istoric familial de cancer, exista posibilitatea analizei genetice prin testul care se identifica genele BRCA1 si BRCA2. Insa un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat ca purtatoarea acestor gene va suferi de cancer.
Fii atenta la analize. La varsta de 25 de ani este recomandata autopalparea lunara si examenul Babes Papanicolaou anual, iar incepand cu 30 de ani, trebuie sa faci o mamografie o data pe an.
Verifica-ti corpul. Orice schimbare pe care o observi la sani (protuberante ciudate, un aspect modificat al pielii etc.) trebuie comunicata imediat medicului.
Redu consumul de alcool. Chiar si un pahar pe zi creste cu pana la 7% riscul de aparitie al bolii.
Mergi la sala. Pentru a reduce cu 40% riscul de cancer, trebuie sa faci zilnic o jumatate de ora de exercitii fizice.