Organizatia Salvati Copiii a dat publicitatii Ghidul de crestere si dezvoltare a copilului – 0-5 ani, iar sfaturile din acest document sunt utile viitoarelor mamici care vor sa invete cum sa isi ingrijeasca corect bebelusul. „Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie, dar si responsabilitate in orice familie. Speram ca aceste cateva sfaturi sa fie utile pentru a creste un copil sanatos si fericit”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvat Copiii Romania.
Cartea cuprinde numeroase teme de interes pentru toate femeile care se pregatesc sa devina mame, incepand de la primii pasi spre acest demers (un set de analize pe care ar trebui sa il faca persoana cu 2-3 luni inainte de a ramane insarcinata), prevenirea infectiilor, alimentatia corecta a mamei, controlarea greutatii, evitarea a tot ceea ce este toxic.
Ghidul de crestere si dezvoltare a copilului – 0-5 ani contine si o sectiune cu sfaturi pentru femeile insarcinate, impartita pe cele trei trimestre de sarcina, urmata de o sectiune cu informatii utile despre nasterea in sine, perioada de lauzie si schimbarile care se produc in organismul proaspetei mamici: lohiile (scurgeri vaginale de sange ce apar după nastere), durerile abdominale, disconfortul la urinat, constipatia si hemoroizii, variatii ale greutatii corporale, furia laptelui, reaparitia menstruatiei si semnele care ar trebui sa va ingrijoreze.
Foarte importante si bine prezentate in carte sunt notiunile elementare despre alaptare, alimentatia naturala la san si intarcare. Specialistii organizatiei Salvati Copiii care au contribuit la redactarea acestui ghid iti explica pe larg toate etapele: modificarile sanilor dupa nastere, pregatirea sanilor pentru alaptare, avantajele alaptarii, ceaiurile in alimentatia copilului, cum stii daca copilul a primit destul lapte, cat de importanta este intarcarea (oprirea alaptarii la san), cum se prepara laptele praf (formula de lapte praf), diversificarea alimentatiei, ingrijirea copilului la domiciliu etc.
Ghidul de crestere si dezvoltare a copilului – 0-5 ani are drept autor pe dr. Teodora Ciolompea, iar consultant este dr. Mihai Gafencu.