Ficatul este cel mai mare organ intern al organismului uman si are o multitudine de functii, inclusiv cele de detoxifiere, sinteza a proteinelor, productia substantelor biochimice necesare digestiei si joaca un rol foarte important in metabolism. Ficatul este, deci, sediul unor reactii biochimice importante ce joaca un rol esential in functionarea organismului.
Desi ficatul are o capacitate remarcabila de a se regenera, el poate fi afectat, totusi, de o varietate de afectiuni severe, cum este si hepatita – definitia medicala pentru inflamatia ficatului. Infectarea celulelor hepatice de catre virusul hepatic C determina o inflamatie acuta a ficatului, hepatita, care este “silentioasa” din punct de vedere al simptomelor si semnelor.
Virusul hepatitei C
Virusul hepatic C a fost identificat in anul 1989, inainte el fiind numit “non-A, non B”. Virusul are o rata de multiplicare (replicare virala) extrem de inalta, practic in fiecare zi se produc 10 trilioane de copii virale. Exista in lume 6 genotipuri cunoscute ale virusului C si peste 200 de subtipuri – practic nu toate virusurile sunt identice, exista variatii intre aceste genotipuri si subtipuri din diferite regiuni ale lumii. In Romania, predomina covarsitor genotipul 1 al virusului C si subtipul 1b.
Evolutia hepatitei, in timp, netratata si nevindecata, este una lenta, dar severa: urmatoarele stadii ale bolii sunt cele de ciroza hepatica si/sau carcinom hepatocelular.
Factori de risc
Infectia cu virus C (“hepatita C”) este o boala transmisibila. Toate persoanele infectate cu acest virus au potentialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sangelui persoanei infectate cu sangele unei persoane neinfectate. Cu masurile corecte de preventie, aceasta transmitere poate fi evitata.
Virusul hepatic C este un virus cu transmitere sanguina care supravietuieste in sangele uscat mai mult decat alte virusuri, de exemplu HIV, uneori chiar pana la 3 luni. Virusul se transmite doar prin intermediul sangelui contaminat.
Modalitati de transmitere
- Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzator (mai ales inainte de anii 1990)
- Folosirea in comun de seringi de catre utilizatorii de droguri (in ultimii ani)
- Transmiterea prin hemodializa
- Transmiterea prin tatuaje, piercing
- Transmiterea prin utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala (periute de dinti, aparate de ras, forfecute/unghiere – acestea pot avea pe suprafata lor urme microscopice de sange care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)
Foarte rar:
- transmiterea pe cale sexuala, riscurile fiind mai mari in cazul contactelor sexuale pe durata menstruatiei sau in cazul practicilor sexuale ce implica riscuri mari de ranire.
- transmiterea de la mama la fat este, de asemenea, extrem de rara, doar 1 din 20 de cazuri.
Este foarte important de retinut ca virusul nu se transmite prin:
- Aer, stranut, tuse
- Imbratisari
- Sarut
- Apa sau alimente
- Tacamuri, vesela, pahare
- Folosirea toaletelor
Singura modalitate de a depista o infectie cu VHC ar fi ca persoana respectiva sa mearga sa se testeze pentru depistarea anticorpilor anti VHC.
Simptomele bolii
Absenta simptomelor poate persista zeci de ani, timp in care boala poate evolua catre ciroza. Ciroza determina tulburarea functiilor ficatului, ceea ce poate duce la aparitia dupa multi ani a simptomelor cirozei:
- Retinerea de lichid la nivelul abdomenului (denumita ascita), la nivelul picioarelor sau a intregului organism
- Icter persistent (colorarea in galben a pielii si mucoaselor)
- Oboseală, tulburari ale somnului
- Mancarimi ale pielii (prurit)
- Pierderea poftei de mancare (scaderea apetitului), pierderea in greutate
- Varsaturi cu sange
- Tulburari ale starii de constienta, confuzie, letargie, halucinatii – in stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatica)
Diagnostic
Diagnosticul hepatitei cu virus C implica, in primul rand, suspiciunea unei posibile infectari si trebuie sa va adresati medicului de familie sau cu specialitatea gastroenterologie sau boli infectioase). Medicul poate sa va recomande o serie de analize si teste care sa identifice:
- in primul rand, daca sunteti infectat cu virusul hepatic C;
- in al doilea rand, in eventualitatea confirmarii unei infectii, gradul de evolutie al infectiei, daca aceasta a determinat o evolutie in timp.
Analizele de laborator
Testarea pentru depistarea anticorpilor anti-virus C (anti VHC)
Testarea pentru depistarea virusului in sange (viremia)
Pentru evaluarea completa a stadiului de evolutie a bolii, mai este nevoie si de alte analize de care medicul are nevoie pentru a putea vedea tabloul complet al afectiunii dumneavoastra.
Citeste mai mult: 50.000 de teste gratuite in Romania pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C
Alte informatii utile
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice
SanoHep: http://www.sanohep.ro/
World Hepatitis Alliance
European Liver Patients Association: http://www.elpa-info.org/
Sursa: www.afladeC.net