Homeopatia reprezinta o forma a medicinei alternative care se ocupa cu tratamentul bolilor prin stimularea capacitatii naturale de autovindecare a organismului cu ajutorul potentiatorilor. Insa, remediile homeopate nu sunt vaccinuri si nu pot inlocui tratamentele cu medicamente conventionale in cazul bolilor grave sau al infectiilor. Intotdeauna consulta-ti medicul de familie inainte sa incepi un tratament homeopat.
Homeopatia este un sistem de medicina holistica bazat pe “teoria asemanarii”. Aceasta sustine ca se poate stimula raspunsul natural de aparare al organismului impotriva bolii cu ajutorul unor preparate diluate. Homeopatii sustin ca pot trata simptomele unei game largi de afectiuni, printre care se numara alergiile de orice fel, astmul, eczemele, durerile de cap, stresul si infectiile respiratorii.
Cum ajutam corpul sa se vindece
Cuvantul homeopatie este derivat din grecescul “homois” – similar si “pathos” – suferinta, boala. Homeopatii trateaza persona bolnava cu ajutorul unor preparate al caror scop este sa stimuleze capacitatile regeneratoare ale corpului, intarind sistemul imunitar, pentru ca organismul sa se vindece singur. Fac asta prin evaluarea tuturor simptomelor unei persoane (fizice, psihice si emotionale), identificand apoi substanta care poate da reactii similare atunci cand este administrata unei persoane sanatoase.
Legea asemanarii
Piatra de temelie a filozofiei homeopate este “legea asemanarilor”. Aceasta lege, sau principiu, mai corect spus, se bazeaza pe credinta tamaduitorilor din antichitate, precum Patacelsus. Acestia credeau ca substantele care declanseaza anumite simptome atunci cand sunt administrate unui individ sanatos pot trata simptome similare la o persoana bolnava. Homopatia moderna a fost dezvoltata de catre medicul german Samuel Hahnemann, in secolul 18.
Un exemplu al principiului asemanarii este cafeaua. Cafeaua poate face rau oamenilor sensibili la efectele ei stimulatoare, cauzand insomnii, aritmii sau agitatie fizica si psihica, dar si reactii exacerbate la diversi stimuli. Astfel ca, persoanele care se prezinta intr-o clinica homeopata acuzand insomnii, dureri de cap, iritabilitate sau nervozitate pot primi ca tratament o doza de cafea, preparata dupa principiile homeopate. Specialistii considera ca aceasta va ameliora simptomele insomniei, inducand somnul.
Tratarea intregului organism
Homeopatia trateaza intreaga persoana, luand in calcul nu doar istoricul medical, ci si personalitatea, stilul de viata si factorii ereditari. Din moment ce fiecare individ este unic, tratamentele homeopate sunt prescrise doar individual. Spre exemplu, doi oameni care acuza o durere de cap cu simptome identice vor primi scheme de tratament diferite.
Reglementari ale tratamentelor homeopate
Retetele dupa care se prepara remediile homeopate au la baza o varietate mare de plante, animale si minerale, acestea fiind procesate dupa reguli stricte cuprinse in dictionarele farmaceutice internationale. Remediile homeopate sunt considerate sigure si nu au efecte secundare grave, termenul de supradoza fiind inexistent.
De exemplu, in Australia, toate medicamentele sunt controlate de Administratia Bunurilor Terapeutice (Therapeutic Goods Administration – TGA), insa remediile homeopate nu sunt inregistrate la TGA, unele dintre ele fiind scutite de aceste reglementari.
In Romania, Ministerul Sanatatii a inceput sa reglementeze practica si instruirea homeopatilor din anul 1980. In 1994 firma de produse homeopate Boiron si-a deschis o reprezentanta la Bucuresti, oferind accesul la informatiile bogate ale Centrului European de Studii in Homeopatie, atat medicilor, cat si celor interesati de metodele homeopatice.
In prezent, 100 de milioane de cetateni europeni folosesc in mod curent Homeopatia. Parlamentul European a acceptat ca „reglarea si coordonarea criteriilor de invatamant impuse practicantilor homeopatiei va fi o garantie esentiala pentru cetateni” si „este esential, in interesul ambelor parti, pacienti si medici, ca armonizarea calificarilor sa fie la inalt nivel”. (Parlamentul European Rezolutia A4-0075/97).
Putin si bun
Prepararea remediilor homeopate consta in diluarea repetata si agitare, proces numit “potentare”, prin care se amplifica efectele substantelor folosite. Dupa a 12-a diluare, in preparatul homeopat nu mai raman urme chimice ale substantei originale, dar specialistii considera ca acesta pastreaza calitatile substantei din care a fost diluat, stimuland capacitatea de regenerare si sistemul imunitar.
Eficacitatea remediilor homeopate este un subiect intens disputat in lumea medicala. Cercetatorii pun la indoiala capacitatea unor substante foarte diluate de a pastra proprietatile curative ale substantelor din care provin si, implicit, de a avea efecte asupra organismului. Inca nu a fost stabilit mecanismul prin care vindeca homeopatia, desi unele studii sustin eficacitatea anumitor remedii. Chiar daca nu toate studiile clinice au avut rezultate negative, examinarile Cochrane (organizatie care efectueaza analize asupra rezultatelor obtinute in urma studiilor clinice) nu au putut demonstra efectele benefice concrete ale remediilor homeopate, cu exceptia efectului placebo.
Tratamente si precautii
Remediile homeopate se gasesc sub forma de lichide, granule, prafuri sau pastile. Terapeutul iti poate recomanda schimbari ale dietei si stilului de viata, ca parte a tratamentului. Uneori simptomele se pot agrava inainte de a dispare, caz in care este bine sa il anunti pe terapeut, deoarece poate fi necesar sa consulti un medic.
Discuta cu medicul sau homeopatul tau despre medicatie
Trebuie sa il anunti pe medicul tau de familie atunci cand intentionezi sa urmezi un tratament homeopat. Nu opri niciodata medicatia conventionala in favoarea remediilor homeopate fara sa-l anunti in prealabil pe medicul tau si fara a primi aprobarea acestuia. De asemenea, trebuie sa ii spui homeopatului ce medicamente iti administrezi.
Remediile homeopate nu sunt vaccinuri
Nu exista “vaccin homeopat”. Imunizarea este un termen medical si se refera la procesul prin care organismul este stimulat sa dezvolte rezistenta la o varietate de infectii. Vaccinurile sunt fabricate din microbi si bacterii, avand rolul de a stimula corpul sa produca anticorpi (celule specializate cu rol in combaterea germenilor) pentru a spori rezistenta la boli.
Remediile homeopate nu au la baza anticorpi sau alte formatiuni care lupta impotriva germenilor si nu sunt o alternativa la vaccinuri. Parintii care isi trateaza copiii cu remedii homeopate trebuie sa ii vaccineze, homeopatia fiind o metoda complementara de fortificare preventiva a organismului.
Homeopatia este folosita in prevenirea bolilor si completeaza tratamentele conventionale, dar nu este intotdeauna o alternativa la acestea. Atunci cand vrei sa urmezi un tratament homeopat, informeaza-te si asigura-te ca afectiunea pe care o ai nu impune interventii chirurgicale sau tratamente conventionale. Discuta cu medicul de familie si cu homeopatul, asigura-te ca ambii stiu ce medicamente uzuale iei (daca este cazul) si anunta-i imediat atunci cand ai reactii neplacute.
Atunci cand vrei sa urmezi un tratament cu remedii homopate cauta un specialist calificat si acreditat. Poti gasi mai multe informatii despre homeopatie si specialistii care o practica in Romania pe site-ul Societatea Romana de Homeopatie si pe site-ul Asociatia Romana de Homeopatie Clinica.
Buna ziua,o vecina de a mea are probleme ce fetita a facut febra pe 23 februarie si nu ii trece nici in ziua de azi,doctorii spun ca are un lichid in cap care inca nu sa asjezat cum trebuie face si convulsii,are febra 39,8,Ce poate sa faca?fetita are un anisor. Va rog astept sfaturi.