Sistemul imunitar este instrumentul cu ajutorul caruia organismul indeparteaza agentii infectiosi si corpurile straine care provoaca boli. Principalele organe care servesc acestui scop sunt pielea, ficatul, rinichii si fluxul sanguin. Anomaliile acestora provoaca in mod inevitabil slabirea sistemului imunitar.
Un sistem imunitar puternic si echilibrat te protejeaza de infectiile bacteriene, parazitare, fungice si virale, reducand cresterea celulelor tumorale. Prima linie de aparare include bariere ca pielea si mucoasele; daca agentii patogeni trec de acestea, ei trebuie sa infrunte apoi un raspuns generalizat al sistemului imunitar. Cand acesta este slabit, infectiile se manifesta mai puternic si pentru o durata mai mare de timp.
Din ce cauza ai imunitatea scazuta
Raspunsul imun poate fi afectat de diferiti factori externi, cum sunt stresul emotional si fizic, tulburarile de somn, suprasolicitarea, expunerea la compusi toxici, radiatiile UV, infectiile virale si bacteriene comune, anumite tratamente medicamentoase, transfuziile de sange si operatiile chirurgicale. Obiceiurile alimentare au, de asemenea, impact asupra sistemului imunitar, precizeaza diagnose-me.com. Excesul de grasimi si proteine, alcoolul, consumul de zaharuri rafinate incurajeaza slabirea imunitatii. In plus, procesul de imbatranire isi spune cuvantul, mai ales dupa varsta de 40 de ani.
Exista unele boli care afecteaza capacitatea sistemului imunitar de a face fata in mod eficient organismelor infectioase si altor cerinte imunologice ale corpului. Printre acestea se numara scleroza multipla, fibromialgia, bolile autoimune, poliartrita cronica, candidoza, cancerul, colita ulcerativa, neurodermatita, boala lui Crohn, alergiile si sindromul oboselii cronice. De asemenea, deficitul de nutrienti contribuie la slabirea sistemului imunitar. S-a demonstrat recent ca lipsa substantelor nutritive in cadrul unei singure generatii afecteaza imunitatea generatiilor succesive.
Cele mai afectate organe si tesuturi din corp care poarta greul sistemului imunitar scazut includ sistemul gastrointestinal, creierul si ficatul; urmeaza sistemul circulator, cel respirator si scheletul.
Simptomele sistemului imunitar slabit
Imunitatea scazuta se manifesta in moduri si grade diferite. Ea poate exista ca imunodeficienta genetica sau dobandita ori ca o stare tranzitorie sau permanenta a sistemului imunitar. In toate cazurile, imunocompetenta redusa depinde de componentele afectate. Iata care sunt semnele unui sistem imunitar slabit, conform glutathionepro.com.
Infectii respiratorii constante si persistente. Acestea se manifesta prin gripa sezoniera, incepand din prima luna a toamnei si pana la sfarsitul primaverii. Persoanele afectate sunt predispuse si la reactii alergice, care pot include si astm.
Pierderea sau castigarea in greutate. Pare paradoxal, insa imunitatea scazuta poate provoca pierdere sau acumulare de kilograme. Din cauza capacitatii reduse a organismului de a se proteja, este nevoie de mai multa energie pentru a pune in functiune procesul de aparare. In plus, sistemul imunitar functioneaza inclusiv in stomac si in intestine pentru a preveni cresterea exagerata a bacteriilor daunatoare si a parazitilor.
Un sistem imunitar deficitar permite acestor organisme sa se dezvolte si sa concureze cu organismul in absorbtia substantelor nutritive din alimente; astfel are loc pierderea in greutate. Acumularea de kilograme se realizeaza din cauza inabilitatii de a procesa energia din alimente in mod corespunzator.
Meningita si encefalita. Meningita este infectia membranelor care invelesc creierul, iar encefalita este infectia tesutului cerebral. Sistemul imunitar joaca un rol foarte important in apararea creierului in fata acestor doua conditii. In cazul unei imunitati deficitare, meningita este de obicei acuta, provocand dureri de cap, fotofobie, greata, varsaturi, febra; encefalita se manifesta prin tulburari cognitive, cresterea tensiunii intracraniene si tulburari de vedere.
Boli de piele si predispozitie la ranire. Pielea este cel mai mare organ al corpului si este expusa la cele mai multe riscuri. In fata unui organism cu imunitate scazuta, agentii infectiosi incalca aceasta bariera si cauzeaza probleme serioase la nivelul pielii, ducand la deshidratare, modificari ale culorii si iritatii. Intrucat capacitatea de vindecare a organismului este compromisa, ranile se vindeca mai greu, lasand cicatrici inestetice pe piele.
Imunitatea scazuta inseamna vulnerabilitate in contractarea infectiilor, asadar deteriorarea celulelor, inflamatii si probleme grave de sanatate. Orice tulburare digestiva, stare persistenta de voma, pierderea apetitului, anemie sau tulburari la nivelul circulatiei sunt semne ca trebuie sa-ti intaresti sistemul imunitar.
Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar
Intarirea sistemului imunitar presupune o alimentatie echilibrata, exercitiu fizic suficient, insa nu in exces, reducerea stresului, evitarea substantelor alergene si includerea in dieta a multivitaminelor si mineralelor de inalta calitate (B6, B12, acid folic, acid pantoteic, vitamina C, seleniu, zinc, crom, mangan).
Este important sa te odihnesti bine deoarece corpul tau se fortifica in acest timp. Pentru ca imunitatea sa fie la cote maxime, trebuie sa te ingrijesti atat de sanatatea ta fizica, cat si de bunastarea ta emotionala. Prin urmare, este esential sa adopti un stil de viata sanatos, o alimentatie adecvata si sa-ti iei masuri de igiena pentru ca organismul tau sa functioneze la niveulul optim.
Iata care sunt factorii care iti asigura un sistem imunitar perfect:
1. Aminoacizii. Glutamina actioneaza ca un combustibil pentru sistemul imunitar, fiind esentiala proliferarii limfotcitelor. De asemenea, glutationa si taurina sunt importante, precizeaza mybestremedies.com.
2. Antioxidantii: extractul de samburi de strugure, pycnogenolul (extract din scoarta de pin), vitaminele A, C si E.
3. Alimentele. Meniul tau trebuie sa fie foarte bogat in legume si fructe organice care iti ofera nutrienti, fibre si alte elemente importante pentru o sanatate optima. Spirulina este o excelenta sursa de vitamine si minerale care poate fi folosita pentru a restabili nivelul nutrientilor din corp si pentru a stimula sistemul imunitar. Bea aproximativ 8 pahare cu apa pe zi pentru a imbunatati circulatia si drenajul sistemului limfatic.
4. Suplimentele alimentare. Acizii grasi esentiali ofera corpului grasimile necesare pentru functionarea corespunzatoare a creierului si a sistemului nervos. Semintele si uleiul de in, semintele de dovleac, uleiul de canepa, pestele, ouale, nucile, toate sunt surse de acizi grasi.
5. Plantele. Astragalusul este un remediu sigur pe termen lung pentru a-ti intari sistemul imunitar. Acesta genereaza celule anticancer in corp si protejeaza ficatul de toxine. De asemenea, echinacea stimuleaza raspunsul imun si creste numarul de limfocite. Consuma usturoi, pentru ca este eficient impotriva a 30 de tipuri de bacterii, virusuri, paraziti, avand proprietati antiinflamatorii si astringente, ciuperci Reishi si Shiitake, ginseng si orz, care contine germaniu.
6. Vitaminele. Ia un supliment cu minerale chelatizate; acesta va ajuta la restabilirea nivelului de substante nutritive din organismul tau, fiind un stimul pentru sistemul imunitar. Complexul de vitamine B sprijina sistemul nervos, reducand astfel starile de anxietate, stres si depresie. Vitamina C este poate cel mai important nutrient pentru sistemul imunitar, stimuland formare hormonilor suprarenali si a limfocitelor. Aceasta creste rezistenta la stres, asigura absorbtia fierului, intareste tesutul conjunctiv, oasele si dintii si reduce inflamatiile.
Tu ce tratamente si remedii cunosti pentru imunitatea scazuta?
Buna ziua .am probleme cu imunitatea si durerile de cap ma termina .cemi recomandati?multumesc
Buna seara , cred că și eu am probleme cu imunitate deoarece în ultima perioadă mi au apărut o gramada de boli ale pielii. Îmi puteți recomanda ceva ? Mulțumesc.
Alimentatia este doar un aspect al imunitatii. Oricate produse minune am consuma, tot e degeaba daca nu petrecem timp in aer liber, nu facem miscare, nu ne aparam de stres si multe altele. Din pacate, putini sunt constienti de asta.
Buna ziua , eu am imunitatea foarte scăzută in urma unui tratament de chimioterapie si radioterapie , cum as putea sa îmi refac imunitatea racesc foarte repede si obosesc .aștept răspuns va rog.
Un articol foarte interesant. Am scris si eu un articol pe blogul personal in care enumar cateva remedii naturiste pentru imunitate bogate in antioxidanti si vitamine avand la baza fructe si legume. Astfel totul este 100% natural, fara medicamente etc. https://amiiko.ro/sanatate/remedii-naturiste-pentru-imunitate/
Buna ziua! Ma puteti ajuta si pe mine cu un tratament pentru imunitate..racesc foarte foarte repede ..multumesc!
CE PARERE AVETI DESPRE ZEALIT AM AUZIT CAI BUN IN ORCE CHIAR SI IN CANCER
Eu am rezolvat problema de imunitate scazuta cu produse speciale din SUA, acreditate KOSHER, HALAL, FDA si Institutul de Bioresurse din Bucuresti. Ofer indicatii la [email protected] sau 0746 259 276.
Extractul din fructe de Shisandra cheinensis poate avea efecte benefice in mentinerea capacitatii organismului de a absorbi oxigenul. Oferta MegaImun in farmacia online farmacie-ieftina.
Buna,
Eu am fost sfatuita de un medic homeopat sa incerc argintul coloidal DrJuice pentru cresterea imunitatii baietelului meu. La inceput am fost sceptica dar apoi am realizat ca rezultatele incep sa apara.
Acum am incredere deplina in acest produs.
ce se poate intampla in cazul in carte imunitatea este 4,multumesc
ce se intampla cand imunitatea este scazuta la 4
Buna, si eu am trecut printr-o gramada de probleme din cauza imunitatii scazute. Tot felul de infectii, peste care cu greu treceam, chiar daca ajungeam si la antibiotice…eu iti recomand suplimentele pe baza de colostru, citeste despre proprietatile nemaipomenite ale acestuia si o sa te convingi. stimuleaza imunitatea pe de o parte si iti aduce anticorpi in organism. Eu am incercat mai multe si pana acum cel mai multumita am fost de activit imuno forte. m-am impacat ft bine cu el, are si rol probiotic si iti protejeaza stomcul si uite, toamna asta cu toate virozele nu am racit deloc. merita sa-l incerci, are un pret ft bun. Multa sanatate!
Buna ziua si eu am probleme cu imunitatea…acum in urma cu jumatate de an am luat Cete c si am fost foarte multumita de el…..acum dupa cateva luni iar am probleme ciu imunitatea…trebuie sa revin iar cu un medicament ceva pt imunitate…cred ca tot cetebe c o sa iau…sau stiti dvs ceva mai bun? ast rasp ostru…multumesc si o zi buna tuturor..
Eu aveam imunitate scazuta si am incercat diverse suplimente dar care nu au avut prea mare efect. La recomandarea unui prieten am luat Sambucol, un produs foarte bun, nu are coloranti sau arome artificiale, e facut in UK nu prin China sau alte parti dubioase. E un extract din soc negru bogat in antioxidanti, are foarte multe studii clinice facute. De cand iau Sambucol, nu am mai avut probleme cu raceala. Va recomand cu caldura
Eu l-am gasit aici sambucolromania.ro