In 2013 autoritatile din domeniul sanatatii intentioneaza sa investeasca 8 milioane de lei pentru reabilitarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino.
„In proiectul de buget, am alocat o suma importanta pentru finalizarea lucrarilor de investitie incepute la institut. Conducerea unitatii m-a asigurat ca, in 6 luni, cu acesti bani, va avea posibilitatea sa finalizeze lucrarile restante pentru pentru linia de fiolaj si dobandirea GMP”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Oficialul a mai spus ca, tot pentru institut, se vor aloca suplimentar, aproximativ 2 milioane de lei, pentru preluarea unei sectii de vaccinuri de la Iasi. „Sectia este in prezent nefunctionala. Analizam posibilitatea de a transfera aceasta sectie la Bucuresti, astfel incat institutul sa devina independent in productia principalelor tipuri de vaccinuri si sa inceapa exportul”, a mai spus Eugen Nicolaescu.
In 2013 Ministerul Sanatatii isi propune sa achizitioneze 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, iar daca linia de productie de la Institutul Cantacuzino va fi functionala, exista posibilitatea ca aceste produse sa fie achizitionate mai ieftin decat pretul pietei, se arata intr-un comunicat de presa.
Despre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino
Institutul Cantacuzino a fost infiintat legal in anul 1921, dar a existat inca din 1901 cand Cantacuzino a fost numit profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti si a creat si condus „Laboratorul de Medicina Experimentala”.
Atat ca institut de cercetare, cat si prin specialistii sai, Institutul Cantacuzino este membru si activeaza in diverse organisme internationale de cercetare in domeniul microbiologiei, epidemiologiei, imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene si biotehnologiei, coopereaza si desfasoara permanent schimburi de informatii tehnico-stiintifice cu institute de cercetare si de invatamant de inalt prestigiu pe plan mondial.
Institutul Cantacuzino are un numar de 1113 salariati din care personalul de cercetare cu studii superioare 20%, personalul de asistenta tehnico-metodologica si activitati de sanatate publica 15%, personal de productie si personal administrativ 60%. Institutul Cantacuzino in prezent detine cea mai puternica baza tehnica de cercetare in microbiologie, epidemiologie moleculara si imunologie din tara si care este semnificativa comparativ cu cele existente pe plan international.