In Romania, sunt diagnosticate zilnic noua femei, iar la fiecare patru ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Este o statistica mai mult decat ingrijoratoare, datorata in principal faptului ca simptomele cancerului de col uterin nu sunt intotdeauna evidente si, de cele mai multe ori, acesta ajunge sa fie diagnosticat intr-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importanta testarea periodica, in vederea depistarii la timp a celulelor precanceroase.
Proiectul Alege viata
Proiectul Alege viata urmareste informarea la un nivel ridicat cu privire la usurinta preventiei in ceea ce priveste virusul HPV si cancerul de col uterin in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani din Romania.
Proiectul a fost lansat anul trecut, tot in luna octombrie, pe care am numit-o luna constientizarii si prevenirii cancerului de col uterin.
Anul trecut am numarat 400 de participante la conferinta iar, la final de campanie 1000 de vouchere prin care femeile au beneficiat de consultatie gratuita si o reducere considerabila la screening, au ajuns la femeile din Bucuresti si din toate colturile tarii.
Astfel, am reusit sa indeplinim scopul proiectului, schimband macar un pic statisticile Romaniei cu privire la victimele cancerului de col uterin.
Lupta impotriva cancerului de col uterin continua si anul acesta si ne dorim ca un numar cat mai mare de femei sa fie informate corect cu privire la aceasta problema. „Intrucat cancerul colului uterin are o lunga perioada de evolutie sub forma unor leziuni precursoare, depistarea si tratarea acestor leziuni reprezinta o masura extrem de eficienta de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanta preventiei este una semnificativa, atat pentru pacienta, deoarece vorbim despre o patologie potential letala, cat si pentru sistemul medical, evitandu-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului si urmaririi oncologice. Implicarea mea intr-o astfel de campanie vine din dorinta mea, in primul rand ca femeie, de a schimba ceva si porneste de la premisa ca un gest simplu si necostisitor poate evita o boala grava cu consecinte si mai grave pe toate planurile: personal, familial si socio-economic”, spune dna. doctor Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie.
Cum poti participa la eveniment
Informatii complete despre cum se pot preveni toate aceste consecinte pot afla gratuit joi, 22 octombrie, in cadrul Conferintei Nationale de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Participantele sunt asteptate incepand cu ora 18:00, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei din Bucuresti si la Hotelul Ramada, in Iasi si Sibiu.
„Anul acesta vor fi speakeri prezenti in fiecare locatie si ne dorim sa existe interactiune intre cele trei orase in care aducem conferinta anul acesta”, spune Alina Stanciu, manager JustAD si coordonatorul echipei de organizare a proiectului.
Accesul la Conferinta Nationala de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este gratuit si este oferit in baza completarii formularului de inscriere de pe www.alegeviata.com/inscrieri.
Acest proiect a fost gandit ca o rascruce de drumuri. E punctul in care drumurile a mai multor specialisti se intalnesc, se unesc si croiesc, cu si mai multa forta, un alt drum, mai lin, fara ascunzisuri, un drum pe care sa paseasca cu incredere femeile din Romania pentru care dreptul la informatie nu a disparut.
Pentru mai multe informatii despre lupta impotriva cancerului de col uterin, vizitati site-ul http://www.alegeviata.com sau pagina de facebook a proiectului, Nu cancerului de col uterin.