Femeile care manifesta simptome de sindrom premenstrual (SPM), cum ar fi iritabilitate, dureri de cap, anxietate si crestere in greutate, au resimtit o ameliorare in urma sedintelor de masaj efectuate cu regularitate, conform rezultatelor unui studiu recent.
Cercetarea „Simptomele premenstruale sunt ameliorate prin masaj” a fost efectuata de Institutul de Cercetare Touch in colaborare cu Facultatea de Medicina de la Universitatea din Miami. Au fost selectate din evidentele ginecologice douazeci si patru de femei cu varste cuprinse intre 19 si 45 ani cu tulburare premenstruala de tip disforic (o forma severa de SPM).
Femeile au fost distribuite in mod aleatoriu la un grup de terapie prin masaj sau la un grup de relaxare. Celor din grupul de terapie prin masaj li s-au efectuat de doua ori pe saptamana sedinte de masaj cu durata de 30 de minute, timp de cinci saptamani. Sedintele au inceput intr-o saptamana premenstruala pentru a se stabili o valoare de referinta.
Evaluarile tratamentului au inclus urmatoarele scale de autoevaluare: Scala de depresie a Centrului de studii epidemiologice (CES-D) pentru evaluarea simptomelor de depresie; Chestionarul de distres premenstrual (MDQ) pentru clasificarea simptomelor premenstruale; Inventarul de anxietate stare-trasatura (STAI) pentru masurarea anxietatii; Profilul starilor de dispozitie (POMS) pentru clasificarea nivelului de depresie; si o scala vizuala analogica (VAS) pentru clasificarea durerii percepute.
Masajul elimina simptomele sindromului premenstrual
La sfarsitul studiului, rezultatele au aratat ca femeile din grupul cu tratament prin masaj au prezentat o diminuare a anxietatii (STAI), o diminuare a depresiei (POMS), o diminuare a durerii percepute (VAS) si o reducere globala a simptomelor de SPM, inclusiv a durerii si a retentiei de lichide (MDQ). Cercetatorii au afirmat ca studiile viitoare s-ar putea concentra asupra efectelor unui program de tratament prin masaj de durata mai lunga.
„Per total, constatarile prezente sugereaza ca tratamentul prin masaj poate constitui un ajutor eficace pe termen lung pentru reducerea durerii si a retentiei de lichide si pe termen scurt pentru diminuarea anxietatii si imbunatatirea starii de dispozitie la femeile cu tulburare premenstruala de tip disforic. Pe baza acestor constatari este de asteptat ca beneficiile tratamentului prin masaj sa se generalizeze si la femeile cu SPM de intensitate mai redusa.”
Articol scris de Emil Serban
Terapeut Yumeiho gradul 4
Kinetoterapeut