Exista putine dovezi ca a purta o masca pe fata (de exemplu, de tip chirurgical), in afara serviciilor de asistenta medicala, in timpul sezonului de gripa sau intr-o pandemie de gripa, ofera o protectie efectiva sau reduce transmiterea infectiei gripale. Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) nu recomanda utilizarea mastii.
Cu toate acestea, unii oameni din comunitate pot alege sa poarte o masca antigripa. In cazul in care o masca este purtata corect si apoi eliminata in mod corespunzator, exista o sansa foarte mica ca va provoca o problema sau creste sansa de infectie. Odata scoase de pe fata, mastile utilizate trebuie sa fie puse intr-o punga de plastic, care ar trebui sa fie apoi securizata. Aceasta punga de plastic cu masca/mastile utilizate poate fi pusa in gunoiul menajer normal. Apoi, mainile ar trebui sa fie spalate/dezinfectate ca mai sus.
Pentru a preveni transmiterea virusului gripal, in cazul in care se utilizeaza masca antigripa de fata, aceasta regula trebuie combinata cu alte masuri de protectie.
Utilizarea mastii de catre persoanele bolnave pentru a-i proteja pe altii, in contextul aparitiei unor focare de gripa in comunitate
Utilizarea mastii de o persoana bolnava, cu simptome de gripa, ajuta prin retinerea secretiilor respiratorii in cazul in care persoana tuseste sau stranuta si reduce riscul de infectare in randul persoanelor cu care bolnavul este intr-un contact apropiat. Situatiile in care acest lucru poate fi util include:
- atunci cand calatoresc la domiciliu sau la spital dupa aparitia simptomelor;
- atunci cand sunt ingrijiti la domiciliu de catre membri ai familiei sau alte persoane; si
- atunci cand, in mod inevitabil, au un contact apropiat cu persoane sanatoase.
Utilizarea mastii de catre persoanele sanatoase care ingrijesc de bolnavi cu simptome de gripa
Utilizarea mastii de catre o persoana sanatoasa previne contactul accidental la nivelul gurii si nasului cu propriile maini contaminare si cu secretiile imprastiate prin tuse si stranut de bolnavi. Persoanele sanatoase care pot beneficia de plusul de protectie oferit de masca antigripa sunt:
- Membrii de familie sau alte persoane din locuinta sau din alta locatie non-medicala care acorda ingrijiri pentru un bolnav cu simptome de gripa si cu care trebuie sa aiba contact apropiat (sub un metru).
- Persoanele de ingrijire, daca persoana cu simptome de gripa foloseste un nebulizator pentru administrarea medicatiei respiratorii; in acest caz trebuie luata in consideratie o masca speciala.
Cum se utilizeaza, securizeaza si indeparteaza corespunzator masca de fata
Masca trebuie aplicata cu grija peste gura si nas si apoi ajustata si fixata
- Fixati masca antigripa cu snurul sau banda elastica, la mijlocul capului si al cefei.
- Presati pe forma nasului banda flexibila transversala.
- Aranjati masca antigripa confortabil pe fata si sub barbie.
Evitati sa atingeti masca antigripa cu mainile
Dupa orice atingere a mastii aflate pe fata, precum si dupa ce se scoate masca de pe fata, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant de maini pe baza de alcool.
Schimbati masca atunci cand devine umeda.
Dupa o utilizare prelungita, masca antigripa de fata poate deveni umeda. Cand constatati acest lucru, trebuie sa inlocuiti masca umeda cu o masca noua sau cu una curata si uscata.
Pentru a scoate, securiza si elimina in mod corespunzator o masca:
- Sa presupunem ca partea frontala a mastii respiratorii sau chirurgicale este contaminata.
- Dezleaga sau rupe legaturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus. Tine de legatura de sus si indeparteaza masca de pe fata. Nu atinge masca antigripa cu mana.
- Securizeaza si elimina masca in mod corespunzator. Mastile de unica folosinta trebuiesc aruncate dupa o singura utilizare. Odata scoase de pe fata mastile trebuie introduse intr-o punga de plastic, care trebuie sa fie apoi securizata printr-o inchidere corespunzatoare. Punga securizata poate fi pusa in gunoiul menajer.
Dupa indepartarea mastii:
Dupa indepartarea mastii de pe fata, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool.
Sursa: Ministerul Sanatatii
Articole similare:
Fiecare dintre noi poate preveni gripa