In lipsa unui vaccin specific, exista o serie de masuri cu caracter personal pe care oamenii le pot aplica pentru a reduce riscul lor de a dobandi gripa. Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.
Atunci cand o persoana este sanatoasa trebuie sa mentina o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa. Bolnavii adulti ii pot infecta pe cei din jur pe o perioada de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infectiosi aproximativ sapte zile de la debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, este prudent sa se ia in considerare ca o persoana este infectioasa pe toata perioada in care are simptome de gripa. Citeste in continuare alte masuri de igiena.
Masuri personale, de a te proteja pe tine
Evita contactul apropiat cu persoanele bolnave. Nu vizita, daca nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripa.
Persoanele cu unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare, dureri de cap, frisoane si oboseala pot fi infectate cu un virus gripal sau cu un alt virus.
Mentine o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si evita aglomeratiile. Atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie sa reduci la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoana. Cand oamenii bolnavi sau aglomeratiile nu pot fi evitate, trebuie sa reduci la maxim timpul de contact, in masura posibilului.
Mentine o buna igiena respiratorie
Igiena respiratorie inseamna impiedicarea expunerii persoanelor din jur la secretiile noastre infectioase respiratorii (din gura, gat sau nas). Daca esti bolnava, trebuie sa iti acoperi gura si nasul cu ajutorul unui servetel sau batiste de unica utilizare (de hartie) atunci cand tusesti sau stranuti; daca nu ai la indemana un servetel e mai bine sa stranuti sau sa tusesti in brat decat in maini. Servetelele trebuie aruncate la cosul de gunoi dupa utilizare.
Spala-te sau dezinfecteaza-ti frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor te ajuta sa te protejezi de virus. Spala-te bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusesti sau stranuti. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, desi spalarea cu apa si sapun este mult mai eficienta.
Spalatul pe maini nu trebuie sa fie doar o clatire rapida, trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data, iar mainile trebuie sa fie frecate una de cealalta cu apa si sapun in acest timp, dupa care sapunul de pe maini trebuie clatit cu apa din abundenta.
Dupa spalarea cu apa si sapun, mainile trebuie uscate bine, daca este posibil cu prosoape de hartie de unica folosinta, sau cu uscatorul cu aer cald.
Daca esti bolnava, stai acasa, nu te duce la serviciu sau la scoala si limiteaza contactul cu alte persoane.
Sursa: Ministerul Sanatatii
Articole similare:
Fiecare dintre noi poate preveni gripa