Sonohisterosalpingografia este o metoda imagistica ecografica de investigare a cavitatii uterine si a permeabilitatii trompelor uterine, necesara in diagnosticul infertilitatii.
Procedura se efectueaza prin introducerea in cavitatea uterina a unei solutii de contrast ecografic – SONOVUE, care este un produs nealergenic ce sporeste acuratetea diagnosticului, comparativ cu metodele ce utilizeaza solutie salina sau gel. Investigatia necesita tehnici speciale de examinare.
Sonohisterosalpingografia permite evaluarea cavitatii uterine in ceea ce priveste forma si regularitatea peretilor, precum si evidentierea si localizarea unor modificari, cum ar fi miomul subseros, polipii endometriali sau sinechii.
Substanta de contrast ecografica se poate urmarii de-alungul trompelor pâna in dreptul ovarelor unde realizeaza un aspect de inel-certificând astfel prezenta unor trompe permeabile. In situatii de obstructie tubara, contrastul ecografic se acumuleaza inaintea obstacolului, iar ovarul de acea parte nu se mai evidentiaza.
Beneficiile sonohisterosalpingografiei comparativ cu tehnica radiologica:
- nu presupune iradiere, nu contraindica o sarcina aparuta in luna in care s-a efectuat examinarea
- nedureroasa
- elimina riscul reactiilor alergice posibile la contrastul radiologic
Beneficiile sonohisterosalpingografia comparativ cu tehnica ecografica ce foloseste solutie salina sau gel:
- elimina durerea si deci spasmul tubar ce poate determina rezultate false
- elimina riscul reactiilor alergice posibile la gel
- acuratete mai mare in delimitarea leziunilor
Examinarea se efectueaza intre zilele 5 si 10 ale ciclului menstrual si presupune o investigare prealabila in maximum trei luni anterioare:
- culturi si secretii de col
- examen Babes-Papanicolau
Sursa: Reteaua privata de sanatate Regina Maria, Text: Dr. Ana Maria Craioveanu, medic primar radiologie si imagistica medicala, Policlinica Enescu.