Specialistii considera ca este necesar ca parintii sa fie informati corect in legatura cu reactiile adverse ale vaccinului, dar si despre riscurile la care ii supun pe sugari cei care refuza vaccinarea, avand in vedere contextul epidemiologic al tuberculozei in tara noastra.
Motivul principal pentru care se indica vaccinarea BCG in Romania il constituie prevenirea aparitiei formelor grave de tuberculoza la copil (miliara, meningita tuberculoasa), afectiuni mult mai grave decat reactiile adverse intalnite recent, spun specialistii in medicina familiei.
Aparitia tuberculozei la copil constituie un indicator fidel al controlului tuberculozei in teritoriu, iar vaccinarea constituie prima interventie profilactica primara cu scopul prevenirii formelor grave, fiind considerata de-a lungul timpului ca metoda principala de preventie a tuberculozei.
Contextul epidemiologic al evolutiei tuberculozei in Romania justifica vaccinarea tuturor nou-nascutilor deoarece incidenta acestei boli este de 101 cazuri noi la 100.000 locuitori in 2011, se arata intr-un comunicat de presa emis de Societatea Nationala de Medicina Familiei.
Alte tari occidentale practica vaccinarea selectiva in grupurile cu risc crescut, dar raporteaza incidente foarte reduse ale acestei boli (Franta – 4,3/100.000 locuitori, Spania – 15/100.000 locuitori, Italia – 2,8/100.000 locuitori, Marea Britanie – 14/100.000 locuitori). In anul 2005 au fost inregistrate in Europa 151 cazuri de tuberculoza sau meningita tuberculoasa la copii, din care 72 (48%) in Romania.
SNMF se va implica in diseminarea informatiilor corecte precum si a recomandarilor expertilor catre membrii sai si prin acestia catre populatie. Medicii de familie vor monitoriza atent evolutia sugarilor vaccinati, cicatricea postvaccinala si eventualele reactii adverse pentru a initia la timp conduita corecta de interventie si raportarea corespunzatoare.