Consumul de bere nu poate fi asociat in mod direct cu obezitatea abdominala, neexistand suficiente dovezi pentru a sustine ca un consum moderat si regulat de bere este responsabil pentru aparitia „burtii” la barbati. [Mai multe informatii pe acest subiect poti citi aici: Burta la barbati, pericol de diabet sau atac coronarian ]
Aceasta este concluzia prezentata de o cercetare recenta efectuata de Universitatea din Copenhaga si publicata in revista stiintifica Nutrition Reviews in decembrie 2012.
Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre bere spune ca berea este vinovata pentru aparitia ‘burtii de bere. „Cercetatorii danezi si-au asumat o sarcina complexa: sa analizeze in mod riguros un numar impresionant de studii in care berea era pe nedrept prezentata drept cauza pentru aparitia burtii. Si iata ca munca lor a dat roade reusind sa demonstreze ca acest mit legat de bere nu este sustinut de suficiente argumente stiintifice. Vesti bune deci din Danemarca pentru iubitorii berii de la noi din tara: berea consumata in cantitati moderate nu conduce la aparitia burtii de bere„, afirma Dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Studii stiintifice despre consumul de bere in raport cu obezitatea abdominala
Pentru a verifica daca berea este intr-adevar responsabila pentru depunerea unui strat de grasime pe abdomen, cercetatorii danezi au preluat toate studiile stiintifice continand date privind consumul de bere in relatie cu greutatea corporala pentru a determina daca exista suficiente dovezi stiintifice care sa sprijine acest mit.
Astfel, au fost examinate 35 de studii observationale (cu aproximativ 620.000 de subiecti) si 12 studii de interventie (experimentale, care au vizat in jur de 500 de subiecti), facandu-se distinctie intre obezitatea generala (greutatea corporala sau IMC – indicele de masa corporala) si obezitatea abdominala (circumferinta taliei).
„Este o concluzie care ne bucura in egala masura in calitate de cercetatori si consumatori ai acestei bauturi. Ce trebuie sa avem insa intotdeauna in vedere este faptul ca doar in conditiile unui consum moderat de bere combinat cu un stil de viata sanatos, adica nutritie echilibrata si exercitiu fizic constant, berea isi poate face simtite efectele benefice asupra sanatatii„, a adaugat Dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Vesti bune pentru barbati legate de consumul de bere
In urma investigatiilor cercetatorii au identificat diferente intre barbati si femei. Studiile referitoare la barbati au aratat ca un consum moderat nu are legatura cu dimensiunea abdomenului. In cazul femeilor, concluziile au fost dificil de formulat deoarece consumul de bere la femei este, in general, scazut.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare.
Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF „Dr. Carol Davila”, careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.
Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul va finanta anual studii de cercetare in domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta.