Intr-un univers dominat de microbi este foarte important sa stim cum sa ne ferim de ei si sa ne pastram sanatatea. In Ghidul Microbilor, scris dr. Bonnie Henry, expert in epidemiologie, putem afla totul despre microbi, bolile pe care le provoaca si metodele de prevenire a acestora.
Foarte multe boli provocate de microbi pot fi evitate daca ne spalam temeinic pe maini, ducem mana la gura cand tusim si ramanem acasa cand avem febra. Pana la urma, „apa, sapunul si bunul-simt sunt cei mai buni dezinfectanti”, dupa cum spunea dr. William Osler, unul dintre parintii fondatori ai medicinei moderne.
Descopera cele mai intalnite mituri si credinte gresite cu privire la microbii daunatori, dar si la cei benefici pentru sanatate, dezvaluite de dr. Bonnie Henry.
Sistemul meu imunitar este sanatos, asa ca nu am nevoie de vaccinari. In plus, vaccinurile sunt periculoase.
ADEVAR: Vaccinurile colaboreaza cu sistemul tau imunitar pentru a combate infectia. Un raport privind o potentiala legatura intre trivaccinul ROR si autism a fost invalidat prin dovezi stiintifice. Vaccinurile sunt sigure si eficiente si constituie singura noastra forma de protectie impotriva multor infectii.
Pot sa renunt la antibiotice cand incep sa ma simt mai bine.
ADEVAR: Dureaza ceva vreme pana cand antibioticele isi fac complet efectul impotriva infectiilor bacteriene. Trebuie sa respecti perioada de tratament prescrisa pentru a te asigura ca infectia este vindecata, chiar daca incepi sa te simti mai bine.
Antibioticele ma vor vindeca daca sufar de raceala sau gripa.
ADEVAR: Antibioticele functioneaza numai impotriva bacteriilor. Majoritatea cazurilor de tuse, dureri de urechi si de gat si toate racelile si gripele sunt provocate de virusuri. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor si nu te vor ajuta sa te vindeci.
Medicamentele pentru tuse si raceala disponibile in farmacii vindeca infectiile.
ADEVAR: Medicamentele pentru febra (luate separat sau in combinatie cu decongestionantele, antihistaminicele si expectorantele) nu vindeca bolile. Doar amelioreaza simptomele pana cand sistemul imunitar al corpului este capabil sa combata virusul. Se prea poate sa te ajute sa te simti mai bine, dar inca poti transmite boala. Medicamentele pentru tuse si raceala nu au efect la copiii mici si pot fi periculoase, asa ca ar trebui evitate.
Supermicrobii sunt rezistenti la spalatul pe maini.
ADEVAR: Daca te speli pe maini sau folosesti un dezinfectant pe baza de alcool, vei fi protejat impotriva supermicrobilor la fel de bine ca impotriva altor bacterii si virusuri. Supermicrobii pot fi rezistenti la unele antibiotice, ingreunand astfel tratarea infectiilor, insa sunt neajutorati in fata unor bune practici de igiena.
Nu trebuie sa ma ingrijorez daca am febra mica.
ADEVAR: Chiar si febra mica este adesea un semn ca organismul combate o infectie. Daca febra este insotita de tuse sau varsaturi, diaree si eruptii cutanate, infectia ar putea fi contagioasa. Ar trebui sa stai acasa, sa te izolezi si sa ceri sfatul medicului tau daca simptomele devin ingrijoratoare.
Trebuie sa folosesc detergent de vase cu agent antibacterian pentru a ma asigura ca vasele sunt bine curatate si gata de folosire.
ADEVAR: Sapunurile si detergentii simplii sunt foarte eficienti pentru curatarea vaselor si a hainelor, curatarea casei sau spalatul pe maini. Agentii antibacterieni din sapunuri si detergenti pot determina aparitia unor microbi imuni la antibiotice in mediul ambiant, care pot duce mai apoi la izbucnirea unor infectii greu de tratat.
Alimentele organice sunt mai sigure pentru mine și familia mea.
ADEVAR: „Organic” nu inseamna fara microbi si, de fapt, fructele si legumele organice pot provoca mult mai usor infectii daca nu sunt bine curatate sau gatite inainte de a fi consumate.
Laptele nepasteurizat este mai sanatos.
ADEVAR: Laptele nepasteurizat nu prezinta nici un avantaj fata de cel pasteurizat si te poate pune atat pe tine, cat si pe toti membrii familiei tale intr-o situatie de mare risc in fata infectiilor.
Animalele de casa, precum pisicile si cainii, sunt imune la bolile infectioase.
ADEVAR: Animalele de casa sunt purtatoare de microbi si se pot contamina cu bacterii, virusuri si paraziti. Petru a te proteja si a nu contracta vreo boala de la animalutul tau, spala-te intotdeauna pe maini dupa ce te joci cu el, dupa ce ii atingi jucariile, locurile pe care le-a frecventat sau lucrurile in care doarme si dupa ce ii prepari hrana.
Dr .Bonnie, reputat epidemiolog, se ocupa indeosebi de prevenirea si monitorizarea epidemiilor din intreaga lume, ocupand, printre altele, functia de director al sectiei de urgente de sanatate publica din cadrul Centrului de Prevenire si Control al Bolilor din British Columbia. A publicat articole in numeroase publicatii de specialitate si este adesea invitata in emisiuni TV ca expert in epidemiologie.