Toate fiintele au nevoie de somn, insa difera numarul de ore. De exemplu, simpaticul australian koala poate dormi pana la 22 de ore pe zi, iar bebelusii ale caror griji sunt preluate de parinti 15-16 ore. Pentru un adult insa, orarul de somn, la fel ca multe alte lucruri, este mai complicat de stabilit. Desi tindem sa credeam ca stim de cata odihna are nevoie organismul noastru, hai sa vedem care sunt cele mai frecvente mituri despre somn si ce spun specialistii.
MIT | Privitul la televizor te ajuta sa adormi
O mare parte dintre noi ne-am obisnuit sa adormim cu televizorul aprins. Acest gest nu este daunator, ne explica specialistii. Insa, daca aparatul ramane aprins peste noapte, lumina ecranului dauneaza productiei de melatonina a creierului si astfel nu putem avea un somn profund si odihnitor. Sam J. Sugar, cadru medical la Pritikin Longevity Center & Spa in Doral, Florida, este specialist in terapia somnului. Acesta ne recomanda ori sa stingem televizorul si eventual sa il inlocuim cu un radio – pentru a compensa obisnuinta de a adormi cu zgomot pe fundal, ori sa programam televizorul sa se inchida dupa 30 minute – timp considerat suficient pentru a adormi.
MIT | Aproape toti oamenii au nevoie de 8 ore de somn
Michael Breus – doctorul somnului, ne explica faptul ca in timp ce majoritatea adultilor au nevoie de 7–7½ ore de somn pe noapte, unele persoane pot fi odihnite si dupa 6 ore jumatate. Prin urmare, orele de somn suficiente pentru a ne desfasura activitatile cotidiene in conditii optime sunt diferite pentru fiecare, insa specialistii ne atrag atentia ca niciodata nu trebuie sa fie mai putin de 6 ore de somn pe noapte! Exista totusi norocosi si in acest domeniu: de exemplu, stiai ca 2 % din pamanteni secreta melatonina suficienta pentru organism astfel incat sunt odihniti cu doar cateva minute de somn? Daca mergi la culcare si te trezesti cam la aceleasi ore zilnic, daca ai un somn odihnitor astfel incat a doua zi nu simti nevoia sa tragi un pui de somn dupa pauza de masa, inseamna ca orele dormite iti sunt suficiente.
MIT | Doar unii oameni sunt afectati de cafeina consumata inainte de culcare
Doctorul somnului este mereu surprins de numarul mare de persoane care ii spun ca pot consuma linistiti o cana de cafea inainte de culcare deoarece nu resimt niciun efect negativ. „Cafeina este un stimulent care s-a demonstrat ca ne afecteaza pe toti”, declara Breus. Efectele negative de la produsele ce contin cafeina nu se pot observa la nivel fizic la persoanele mult prea obosite, insa activitatea mentala este stimulata de consumul de cafeina, ceea ce provoaca un somn zbuciumat si durere de cap a doua zi. Prin urmare, daca renunti dupa-amiaza la consumul produselor cu un continut ridicat de cafeina, vei avea in mod sigur un somn mult mai odihnitor pe timp de noapte!
MIT | Pastilele de dormit te ajuta sa te odihnesti mai mult
Studiile clinice realizate la Universitatea din Pennsylvania au demonstrat ca persoanele care au luat somnifere au dormit cu 20 pana la 40 de minute in plus fata de cei care au luat pastile placebo, insa oamenii tind sa supraestimeze durata somnului atunci cand le folosesc. Singurele persoane care intradevar sunt ajutate de aceste somnifere sunt cele care sufera de insomnii – „acesti oameni inregistreaza o activitate cerebrala mai intensa pe parcursul noptii, iar pastilele lucreaza la inversarea procesului activitatii mentale, nu ii ajuta sa doarma mai mult”, afirma profesorul Michael A. Grander.
MIT | Un pahar de vin inainte de culcare te va ajuta sa dormi mai bine
„Vinul poate fi cel mai bun, dar si cel mai rau somnifer”, afirma Allison T. Siebern, profesor la Universitatea de Medicina din Stanford. Este demonstrat faptul ca un pahar de vin iti va diminua nivelul de stres, ceea ce este ideal pentru un somn de calitate, insa daca il vei consuma exact inainte de culcare vei avea senzatia de plin la nivelul stomacului. De aceea este recomandat sa il consumi la cina, cu 3-4 ore inainte de ora de culcare.