Imi amintesc si acum cat de dezamagita am fost cand am aflat ca Mos Craciun nu exista. Parca o parte din mine se rupsese, parca o parte din sufletul meu fusese indepartata si astfel faceam un pas mare catre maturizare, catre acele lucruri care veneau o data cu varsta pe care o aveam. Astfel ca mi-am dat seama ca Mos Craciun este un subiect delicat cand vine vorba de copiii tai, de aceea trebuie tratat cu foarte mare atentie. Psihologii spun ca batranelul vesel imbracat in rosu este un simbol extrem de important pentru fiul sau fiica ta.
„Mos Craciun este un simbol pozitiv deoarece ne aminteste de generozitate, bunatate si credinta, si mentine vie in noi magia copilariei si bucuria sarbatorilor alaturi de cei dragi. Totodata, personajul lui Mos Craciun semnifica unitatea familiei, caminul si intelepciunea varstnicilor. Copiii care cred in Mos Craciun cresc stiind ca faptele bune sunt rasplatite si ca este important sa daruiesti la randul tau. Este foarte greu sa explici toate aceste concepte abstracte unui copil, de aceea cel mai bine este sa-l lasi sa (mai) creada un pic in Mosul.”, a explicat psihologul clinician Brindusa Luciana Grosu pentru Ghidul de Sanatate.
Specialistul subliniaza ca este important sa pastram inocenta copiilor nostri, pentru ca acestia sa creada in idealuri si in personaje care le indica anumite valori. „Un copil inocent este mai putin pregatit pentru viata, pe de alta parte, un copil care nu mai este inocent, nu mai e nici copil. Nimeni nu poate pretinde inocenta intr-o lume in care valorile inseamna tot mai putin, totusi copiii care cresc cu idealuri sunt cei care au cele mai mari sanse sa le transmita mai departe. In ultima instanta, decizia apartine parintilor.”, afirma psihologul clinician Luciana Grosu.
Varsta, elementul-cheie in raport cu Mos Craciun
Este foarte greu de estimat pana la ce varsta ar fi indicat ca micutul tau sa mai creada in Mos Craciun. Copiii de astazi se maturizeaza cu mult mai repede fata de cei din generatiile anterioare, iar acest lucru se datoreaza, spun specialistii, accesului neingradit la informatie si asaltului mediatic. „Un copil ar putea sa se bucure oricum de venirea Mosului pana in jurul varstei de 10 ani, dar este putin probabil ca el sa nu afle mai devreme adevarul dureros de la un prieten sau coleg. Inca o data, copiii care iubesc copilaria ar trebui aparati un pic mai mult deoarece este important ca ei sa aiba timp sa creasca o data cu povestile in care cred.”, subliniaza psihologul nostru.
Impactul la aflarea vestii ca Mos Craciun este, de fapt, parintele
Reactia in aceasta situatie este diferita de la un copil la altul. Pe moment, micutul tau ar putea sa fie entuziasmat la ideea ca Mos Craciun, adica parintele, se afla chiar in fata sa, si sa exploateze la maximum acest lucru. De exemplu, fiu sau fiica ta poate sa-si negocieze cadourile cu tine sau sa te intrebe daca este suficient de cuminte pentru a primi un anumit lucru, o anumita jucarie. „Mai apoi, copilul se va simti insa dezamagit, poate chiar putin tradat, chiar daca n-o va arata. Copiii mai sensibili ar putea chiar sa planga si sa fie deprimati pe toata durata sarbatorilor. Pe termen lung, copilul va accepta realitatea ca Mos Craciun nu exista, dar conteaza foarte mult varsta la care i se spune si modul cum i se spune. Pana la urma, primele dezamagiri sunt cele care lasa cele mai adanci urme.”, arata psihologul nostru.
Statistici din jurul mitului numit „Mos Craciun”
Exista parinti care sunt de parere ca micutii lor ar trebui sa pretuiasca mai mult timpul petrecut alaturi de familie in timpul Sarbatorilor de Iarna decat un personaj fictiv precum Mos Craciun si care promoveaza o societate de consum. Alti parinti cred ca nu ar trebui sa ne grabim sa le rapim astfel inocenta copiilor nostri si magia care exista in jurul sarbatorii Craciunului si ca ar trebui sa lasam copiii sa fie copii cat mai mult timp posibil.
Studii recente din Statele Unite ale Americii si Canada sugerează ca, practic, toti copiii stiu despre Mos Craciun, chiar daca micutii nu il privesc ca pe o persoana reala. Potrivit Medicinenet.com, un procent semnificativ de copii care credeau in Mos Craciun au descoperit adevarul din spatele povestii in jurul varstei de 7 ani. Doar jumatate dintre copiii cu varste cuprinse intre de 8 si 11 ani au declarat ca mai cred in Mos Craciun.
Cand au aflat adevarul, cei mai multi dintre copii au reactionat intr-un mod pozitiv. Doi din trei copii au spus ca au simtit un sentiment de mandrie atunci cand au descoperit adevarul din spatele lui Mos Craciun. Jumatate dintre ei au spus ca, desi batranelul vesel cu barba alba nu a fost real, le-a placut ideea de Mos Craciun care a stat la baza povestii.
Modul in care copiii experimenteaza intalnirea cu Mos Craciun depinde de modul in care le este reprezentat, spun specialistii. „Daca Mos Craciun reprezinta pe cineva care este bine crescut, bun, grijuliu si generos, atunci este o experienta imbucuratoare pentru cei mici”, afirma Benjamin Siegel, profesor in pediatrie de la Boston University Medical School.