Nasterea copilului cu caita pe cap este un fenomen intalnit in diverse parti ale lumii si are numeroase semnificatii. De-a lungul trecerii timpului s-a semnalat la anumite nasteri prezenta unei caite (o membrana pe cap), denumita cel mai adesea in engleza „caul”. Bebelusii nascuti cu asa numitul voal erau si sunt in continuare numiti ,,caulbearer”, adica purtatorii de voal. In jurul acestor persoane s-au creat o serie de povesti, considerandu-se a fi diferite si inzestrate cu diferite abilitati.
Ce presupune nasterea copilului cu caita?
Un epiploon ( voalul) reprezinta o membrana subtire, fina, mai precis resturi ale sacului amniotic. In momentul nasterii apare ca fiind un strat stralucitor peste cap si fata. Il poate indeparta cu usurinta medicul, moasa sau persoana care se ocupa de momentul nasterii copilului.
In cazuri extrem de rare exista sansa ca nou-nascutul sa fie in totalitate acoperit de sacul amniotic. Acest lucru nu reprezinta niciun pericol, astfel ca sacul va oxigena fatul pana in momentul in care medicul il va taia si va fi nevoit sa respire. Este de mentionat faptul ca este mai putin dureros si apare mai des daca mamica decide sa nasca natural sub apa.
Mit sau… adevar?
Acest fenomen a capatat in anumite culturi o semnificatie aparte. Spre exemplu multe sisteme de credinta considera ca a fi nascut cu voal pe fata reprezinta un semn al unui destin special, o inzestrare de abilitati psihice sau senzoriale mai ridcate fata de majoritatea sau pur si simplu noroc.
In Africa de Vest bebelusii capata denumirea de Oke si venirea lor pe lume este marcata prin diferite rituri. In alte culturi parintii pastreaza sacul amniotic intr-un borcan special sau din contra il ingroapa, arde. In perioada medievala se considera ca acesta ferea oamenii de la inec, astfel ca foarte multe mame vindeau sacul pe bani buni. De asemenea era utilizat in potiuni si farmece.
Exista parinti care atesta ca in timp ce copilul lor crestea au observat dezvoltarea unor abilitati. Spre exemplu o mamica povesteste pe un forum ca baiatul ei pe la o varsta frageda i-a spus ca a ramas insarcinata si va avea o sora sau un frate. Desi nu l-a luat in serios, peste doua saptamani s-a dus la medic si a descoperit ca intradevar este gravida. Acest gen de relatari pot fi gasite foarte usor pe internet, insa este foarte greu de stabilit ce e adevarat si ce nu.
Cert este ca de-a lungul istoriei s-au remarcat niste asocieri intre nasterile cu caita pe cap si cei care pe urma au devenit considerati a fi diferiti, speciali, dar intra in acceptiunea, intelegrea si sistemul de credinte a fiecaruia a crede daca este adevarat sau nu.