De-a lungul intregii sale dezvoltari, copilul va fi ghidat de dorinta sa de a ajunge MARE, de nevoia sa de autonomie, atat de importanta pentru el, si de dorinta sa de a descoperi si de a invata.
Cadrul social in care copilul va creste si se va dezvolta este crucial pentru viitorul lui. Prin cadru social nu se inteleg numai conditiile materiale, ci si capacitatea celor din jur de a intelege si a raspunde nevoilor copilului, de a-i asigura o securitate fizica, psihica si afectiva.
Dezvoltarea armonioasa a personalitatii copilului depinde de felul in care aceste nevoi sunt satisfacute. Nevoile copilului sunt de o complexitate deosebita si evolueaza odata cu dezvoltarea copilului.
„Reprezentand si completand «Piramida trebuintelor» a lui Abraham Maslow, observam ca ar fi posibila o mai buna delimitare a nevoilor, in asa fel incat acestea sa nu fie confundate cu dorinte sau placeri” (Jaques Salomé). Dupa acest autor am avea urmatoarele nevoi ale copilului:
- Nevoia de supravietuire (mancarea, bautura, somnul, eliminarea reziduurilor, respiratia);
- Nevoia de siguranta (sa fie protejat, recunoscut, iubit, sa poata iubi, sa poata fi inteles, sa se exprime si mai ales sa fie ascultat cu adevarat);
- Nevoia de socializare si de a apartine unei familii, unui mediu, unei etnii, unui ansamblu de credinte;
- Nevoia de recunoastere si de participare (sa fie implicat, sa coopereze, sa faca singur ceva, creativitatea);
- Nevoia de diferentiere: «Sunt unic si tot ceea ce simt imi apartine»;
- Nevoia de a evolua: «Ceea ce este bun pentru mine la un moment dat, poate sa se dovedeasca mai apoi insuficient». Aceasta nevoie este o completare a celei de diferentiere;
- Nevoia de actualizare, de individualizare: «Traiesc in plin prezent, chiar daca sunt desirat de trecutul meu si nelinistit de viitorul meu»;
- Nevoia de armonizare, de reintregire: «Dincolo de conflictele mele, de rezistentele mele, de contradictiile mele, trebuie sa fiu in acord cu diferitele mele parti, trebuie sa ma simt intreg. Simt nevoia unei axe centrale».
Alte nevoi permanente ale copilului sunt:
- joaca,
- aerul curat,
- spatiul,
- hrana sanatoasa si echilibrata,
- somnul,
- igiena,
- afectiunea.
Adultilor le revine sarcina de a veghea la satisfacerea acestor nevoi, si nu la implinirea unor dorinte care adesea le mascheaza si le deformeaza nevoile. Dorintele se diferentiaza de nevoi prin aceea ca pot fi exprimate si pot fi implinite in registrul imaginarului. Dorintei ii este specifica necesitatea de a fi inteleasa, impartita, de a fi legata de ansamblul intrebarilor unui copil.