Joi, 14 noiembrie 2013, a avut loc conferinta de inchidere a proiectului „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”, un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni!”. Beneficiarul proiectului a fost Asociatia „Centrul Roman de Initiative”, iar parteneri Federatia Sindicala Sanitas, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si altor Asistenti Medicali din Romania si Societatea de Analize Feministe ANA.
In cadrul conferintei au fost subliniate atat realizarile proiectului, cat si perspectivele pentru femeile din domeniul sanitar.
Proiectul „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”
Proiectul „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar” a avut drept obiectiv asigurarea accesului egal la ocupare si indeosebi la construirea unei cariere profesionale si implicarea in functii de conducere, in vederea crearii unei piete a muncii inclusive, pentru femeile din domeniul sanitar si a indeplinit in proportie de peste 100% indicatorii propusi.
In primul an de implementare (2011) a fost aplicat la nivelul personalului din domeniul medical romanesc (1002 persoane) un chestionar ce viza segregarea de gen in sectorul de sanatate, realizandu-se o analiza comparativa intre femei si barbati, in ceea ce priveste nivelul de ocupare, profesiile, posibilitatile de dezvoltare a carierei si veniturile in cadrul sistemul sanitar. Pe baza rezultatelor obtinute si folosind inclusiv date statistice de la Ministerul Sanatatii, alaturi de date de la principalele institutii decidente din sectorul medical a fost realizata o cercetare privind segregarea profesionala bazata pe gen in sectorul de sanatate, in special in ceea ce priveste implicarea femeilor in nivelul de management corespunzator procesului de luare a deciziilor.
De asemenea, au fost identificate povesti de succes ale femeilor aflate in functii de conducere din cadrul institutiilor din sistemul sanitar, care au fost folosite pentru publicarea unei brosuri cu Povesti de succes ale femeilor din domeniul sanitar.
In al doilea an de implementare a proiectului (2012), partenerii proiectului au organizat 8 sesiuni de lucru regionale, in cadrul activitatii de „Promovare a principiului egalitatii de sanse si de gen prin activitati orientate catre combaterea discriminarii in sistemul de sanatate”.
De asemenea, tot in acest al doilea an a fost elaborat si diseminat un „Ghid pentru dezvoltarea carierei femeilor in sistemul de sanatate” si un „Ghid pentru constituirea unei retele profesionale si interprofesionale pentru femeile angajate in sistemul de sanatate” si o campanie de informare si crestere a constientizarii privind principiul egalitatii de sanse si de gen si promovarea carierei femeilor in sistemul de sanatate.
In al treilea an de implementare a proiectului (2013), au fost organizate sesiuni de formare, in cadrul activitatii A.3. „Sprijin pentru crearea de retele profesionale si interprofesionale pentru femeile angajate in sistemul de sanatate”, inclusiv programe de formare profesionala pentru dezvoltarea carierei.
In cadrul proiectului „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar” au fost organizate cursuri de antreprenoriat si de utilizare a calculatorului, in mai multe euro-regiuni din tara, cursuri de calificare in meseria operator introducere, validare si prelucrare date, la care au participat peste 300 de femei din domeniul sanitar.
In acest an, respectiv al treilea an de implementare, au fost organizate alte patru sesiuni de lucru pe tema egalitatii de sanse si de gen pentru combaterea discriminarii in sistemul de sanatate organizate la nivel regional cu participarea membrilor partenerilor sociali, reprezentanti ai societatii civile cu rol in promovarea sistemului sanitar, precum si femei angajate in cadrul unitatilor judetene din sistemul sanitar. Prin cele 12 sesiuni de lucru organizate in total, peste 360 persoane au fost instruite cu privire la principiile egalitatii de sanse si de gen aplicate in sistemul sanitar.
Rezultatele proiectului
Unul din rezultatele importante ale proiectului il constituie reteaua profesionala si interprofesionala pentru femeile angajate in sistemul de sanatate, www.promovareata.ro. Portalul PromovareaTa.ro este un website adresat comunitatii profesionale medicale, orientat catre imbunatatirea actului profesional si a actului legislativ.
PromovareaTa.ro doreste sa promoveze femeile si dezvoltarea lor profesionala, prin incurajarea schimburilor de experienta intre membrii comunitatii medicale.
Website-ul www.promovareata.ro intentioneaza sa construiasca o comunitate activa a femeilor din domeniul sanitar, in cadrul careia utilizatorii sa faca schimb de informatii si experienta cu colege si colegi din intreaga tara si din afara granitelor tarii, impartasindu-si povestile de viata si cariera. Acest portal ofeta informatii de ultima ora din domeniu, stiri si evenimente din domeniul sanitar romanesc si European si pune la dispozitia utilizatorilor o biblioteca cu documente din legislatia romaneasca si europeana.
De asemenea, utilizatorii au oportunitatea de a-si creste propria vizibilitate pe piata de profil, prin completarea unui profil si a unui mini-CV si de a-si crea o retea de contacte din intreaga tara si din strainatate, prin oferirea unei imagini profesionale corecte.
Asadar, principalele rezultate ale proiectului sunt:
– Elaborarea, publicarea, diseminarea unei cercetari privind segregarea de gen in sistemul sanitar din Romania, pe baza datelor obtinute din aplicarea a 1002 chestionare in toate regiunile tarii si a datelor statistice detinute de Ministerul Sanatatii si institutiile din subordine privind nivelul de ocupare al femeilor in sectorul sanitar, in special in ceea ce priveste implicarea acestora in nivelul de management corespunzator procesului de luare a deciziilor. Rezultatele acesteia sunt disponibile si online, aici;
– Organizarea a 12 sesiuni de lucru pe tema egalitatii de sanse si de gen la care au participat peste 360 de femei din toate regiunile tarii;
– Organizarea unor serii de cursuri de antreprenoriat si utilizarea calculatorului pentru peste 330 de femei din domeniul sanitar
– Elaborarea, publicarea, diseminarea unui Ghid pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar
– Organizarea unei campanii de informare si crestere a constientizarii privind principiul egalitatii de sanse si de gen si promovarea carierei femeilor in sistemul de sanatate. Campania a avut componenta de spot tv, materiale promotionale, caravana in 12 judete din intraga tara, advertoriale si bannere online.
– Elaborarea, publicarea, diseminarea unui Ghid pentru construirea retelei profesionale si interprofesionale pentru femeile angajate in sistemul de sanatate
– Crearea unei retele pentru femeile din sistemul sanitar – portalul www.promovareata.ro – comunitate din care fac parte peste 2500 de persoane
In cadrul conferintei, invitatii au vorbit despre plusurile aduse de proiectul „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar” in viata femeilor din acest domeniu.
Razvan Daraban, Presedinte Centrul Roman de Initiative (CRI): „Noi, Centrul Roman de Initiative, ne-am dorit sa le oferim femeilor din domeniul sanitar un proiect care sa le ajute sa-si dezvolte cariera, care sa cuprinda si cursuri gratuite pentru femei, si informatii care sa le ajute sa isi cunoasca mai bine drepturile, dar si un loc in care sa primeasca informatiile de care au nevoie si sa fie promovate. Si am reusit: proiectul le-a oferit cursuri de antreprenoriat si de utilizare calculator, informatii din zona egalitatii de sanse si de gen, dar si un portal, www.promovareata.ro – comunitatea online in care informatiile merg mana in mana cu povestile de succes. Le multumim partenerilor nostri – Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si altor Asistenti Medicali si Federatia Sanitas din Romania pentru ca ni s-au alaturat in acest demers si speram sa ii avem alaturi si de acum inainte!”.
Laura Grunberg, presedintele Societatii de Analize Feministe ANA: „Femeile sunt majoritare in sistemul de sanatate din Romania, insa sunt conduse de barbati. In perioada de derulare a proiectului am observat ca exista a masa critica de asistente medicale dedicate profesie, dar si faptul ca exista un deficit de management al resurselor umane in sistem (femeile asistent medical nu sunt apreciate). Cum femeile au demonstrat deja ca pot gestiona foarte bine lucrurile – atat financiar, cat si profesional, cred ca trebuie si pot sa faca un alt fel de viitor pentru acest sistem”.
Despre Asociatia Centrul Roman de Initiative
Centrul Roman de Initiative (CRI) este una dintre cele mai active organizatii non-guvernamentale din Romania, cu o activitate relevanta in domeniul consultantei si implementarii de proiecte europene de dezvoltare a resurselor umane, cat si pentru domeniul antreprenorial.
CRI detine experienta relevanta in derularea de proiecte cu finantare din fonduri structurale, atat la nivel national, cat si transnational. Relevanta activitatii CRI rezulta din participarea, in calitate de beneficiar sau partener, la implementarea a peste 15 proiecte europene in valoare de peste 50 de milioane de euro, prin care au participat la cursuri de formare profesionala peste 70.000 de angajati din Romania, din care 25.000 din sectorul medical, la care se adauga reprezentativitatea la nivel national, reflectata in parteneriatele cu structuri administrative guvernamentale si non-guvernamentale solide, asa cum sunt: Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice; Ministerul Sanatatii; Federatia Sanitas din Romania; Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania; Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia; Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti; Steinbeis Europa Zentrum.
Pentru mai multe informatii suplimentare privind proiectul, contactati:
• Asociatia „Centrul Roman de Initiative”, e-mail: [email protected]
• Persoana de contact: Laurentiu Stoica, Expert informare si promovare: 031 437 05 84
• Site proiect: www.ascri.ro/dezvoltarea-carierei
• Sediul de implementare: str. Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr. 11A, Sector 1, Bucuresti
• Pentru mai multe informatii despre programul de finantare POSDRU 2007-2013, accesati: www.fseromania.ro.