De la rujul pe care il aplicam zilnic pe buze pana la ceaiul verde pe care il consumam dupa masa, obiectele si obiceiurile din viata noastra fie ne ajuta, fie ne impiedica sa avem o stare buna de sanatate. In cele ce urmeaza va prezentam cinci obiceiuri sanatoase si nesanatoase pe care fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca. Unele dintre statistici sunt chiar socante.
5 obiceiuri sanatoase si nesanatoase importante
1. Ceaiul verde previne osteoporoza
Osteoporoza este cea mai des intalnita boala osoasa si poate cauza dureri de nesuportat; lipsa calciului duce la slabirea oaselor, care in cele din urma sufera fracturi bruste si rupturi. Femeile sunt de patru ori mai predispuse la osteoporoza decat barbatii, avand oase mai subtiri si mai putin rezistente.
Cercetatorii din Hong Kong au raportat ca ceaiul verde, una dintre cele mai populare bauturi consumate in intreaga lume, disponibila acum si ca supliment alimentar, determina o imbunatatire a sanatatii oaselor. Ei au descoperit ca ceaiul contine un grup de substante chimice care stimuleaza dezvoltarea oaselor si incetineste defalcarea acestora.
Bautura are potentialul de a preveni si trata osteoporoza si alte boli osoase care afecteaza milioane de oameni, mentioneaza sciencedaily.com. In urma unui studiu recent, Ping Chung Leung si colegii sai au descoperit ca epigalocatechina (EGC) din ceaiul verde intensifica activitatea unei enzime care promoveaza cresterea oaselor cu pana la 79%; de asemenea, EGC stimuleaza nivelul de mineralizare osoasa in celule, blocand procesul prin care osteoclastele se descompun si slabesc oasele.
2. Rujurile pot provoca insuficienta cardiaca
O mare parte dintre rujurile apartinand unor branduri cunoscute contin substante chimice nocive: parabeni, metacrilat, plumb si triclosan. De asemenea, acestea se mai gasesc si in alte produse folosite in gospodarie, de exemplu in pasta de dinti si in sapun.
Substantele periculoase sunt rapid absorbite in sange, incetinind procesul prin care muschii, inclusiv inima, primesc semnale de la creier, precizeaza dailymail.com. In urma testelor efectuate pe cobai s-a observat o reducere a functiei cardiace cu 25%, dupa numai 20 de minute de expunere la triclosan. Desi cercetarile anterioare au evidentiat faptul ca aceasta substanta poate cauza probleme tiroidiene si de fertilitate, recent efectele sale au fost constatate si la nivelul muschilor.
Cu toate ca studiile nu au fost efectuate pe oameni, cercetatorii sunt preocupati de riscul pe care triclosanul il prezinta pentru sanatate. Unele mari companii au anuntat deja ca vor elimina substantele chimice daunatoare din produsele cosmetice si ca nu vor mai folosi parabeni.
3. Substantele din produsele de makeup influenteaza greutatea corporala
Produsele de makeup neorganice contin substante daunatoare sanatatii noastre. Un produs chimic care a ingrijorat oamenii de stiinta in ultimii ani este ftalatul, continut in proportie de 70% de toate produsele cosmetice si de curatare, potrivit realbuzz.com.
Desi am inceput sa facem mai multa miscare si sa mancam mai putin si mai sanatos, organismul nostru nu da randamentul dorit, cel mai probabil din cauza poluarii mediului. Poluantii care imita efectele estrogenului in corp se numesc xenoestrogeni; suntem expusi la aceste substante in mai multe moduri, inclusiv din cauza gazelor de esapament, a pesticidelor, solventilor (gasiti in lacul de unghii si in dizolvant), a emulgatorilor din sapun si produse cosmetice, a materialelor plastice si a hormonilor din medicamente.
Rolul major al estrogenului este acela ca incurajeaza cresterea in greutate prin transformarea caloriilor in grasime; utilizarea hormonilor sintetici in productia de carne reprezinta o sursa de xenoestrogeni. Progesteronul promoveaza scaderea in greutate, insa la cele mai multe femei secretia acestui hormon este deficitara, mai ales cand se apropie de menopauza. Estrogenul dominant provoaca cresterea in greutate, stare agravata de prezenta xenoestrogenilor. Ca urmare, femeile retin apa in organism si au o pofta stringenta de dulce.
Daca nu folosesti produse cosmetice organice, te expui in mod regulat la xenoestrogeni. Parabenii si ftalatii sunt cei mai cunoscuti, insa numarul lor este mult mai mare. Inainte de a pune un recipient in cosul de cumparaturi, citeste cu atentie lista de ingrediente. De vreme ce se definesc ca substante sintetice, acestea nu sunt biodegradabile; ca liposolubile, sunt stocate in celulele grase. Daca esti supraponderala ai mai mult spatiu de depozitare pentru aceste chimicale care iti perturba organismul in multe moduri.
4. Scaderea in greutate reduce riscul cancerului mamar
Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, afectand aproximativ 12% din populatia feminina. Desi poate fi cauzat de o multime de diferiti factori, supraponderabilitatea si dieta bogata in grasimi ii maresc sansele de aparitie. Cercetarile au aratat ca tesutul gras devine o sursa majora de estrogen la femeile aflate la menopauza, iar acesta determina cresterea anumitor tipuri de tumori la san, conform abcnews.go.com.
Dr. Anne McTiernan, director la Centrul de preventie de la Fred Hutchinson, Seattle, mentioneaza ca femeile care in perioada postmenopauzei isi reduc treptat greutatea corporala prin exercitiu si dieta reduc cantitatea de estrogen din organism. Se estimeaza ca astfel, riscul dezvoltarii cancerului mamar se micsoreaza cu pana la 50%.
5. Sutienul nepotrivit provoaca dureri de cap
Purtand masura gresita la sutien nu iti influentezi doar imaginea, ci si starea de sanatate. Presiunea prea mare pe sani si bretelele care te strang provoaca tot felul de probleme, de la rigiditate in zona spatelui si a gatului pana la dureri de cap.
E cazul sa iti schimbi sutienul daca te confrunti cu urmatoarele: pete rosii si semne pe umeri cauzate de bretele, sani care depasesc conturul cupei, sutien care nu atinge sternul sau care se ridica si nu sustine greutatea sanilor tai.
Un sutien prea strans limiteaza respiratia, afecteaza circulatia sangelui si nervii, provocand dureri de cap cauzate de tensiune. Specialistii considera ca presiunea pusa pe coaste afecteaza chiar digestia, sub forma constipatiei sau a sindromului intestinului iritabil.
Acum ca ai aflat ce obiceiuri sanatoase si nesanatoase iti guverneaza sau nu viata, incearca sa urmezi sfaturile oferite la fiecare problema in parte si sa iti imbunatatesti stilul de viata.
Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net